Spoelwormen bij honden

S

Voor hondenbezitters zijn rondwormen altijd een zorg, vooral als ze een puppy hebben. Hoe krijgen honden spoelwormen? Wat kunnen we doen om onze honden te behandelen en te voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw voorkomen? We zullen alles over spoelwormen bij honden in dit artikel behandelen.


TOP TIP

Bijna alle ontwormingsmiddelen werken goed tegen spoelwormen. De meest populaire ontwormingsmiddelen zijn Milbemax, Drontal en Panacur. Ga altijd met je pup naar de dierenarts als je een worminfectie vermoedt.


Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen zijn rondwormen, of ascaridoïde nematoden. Het zijn darmwormen die vaak aangetroffen worden bij puppy’s, hoewel volwassen honden ook geïnfecteerd kunnen worden. (Traversa, 2012) Een volwassen rondworm kan tot 17 centimeter lang worden en is meestal wit of lichtbruin van kleur.

De meest voorkomende soort spoelworm is toxicara canis (hondenspoelworm) (Traversa, 2012) maar honden kunnen ook besmet zijn met toxascaris leonina. Spoelwormen kunnen bij honden en katten voorkomen, waardoor je het beste alle honden en katten in je huis regelmatig kunt ontwormen.

Rondwormen zoals spoelwormen leven in de darmen waar ze zich voeden met gedeeltelijk verteerd voedsel. Ze zijn de meest voorkomende gastro-intestinale worm waarmee honden geïnfecteerd kunnen worden. (Traversa, 2012)

Spoelwormen bij honden
Spoelworm in een hondendarm. (Wigger et al, 2013)

Hoe lang leeft een rondworm in een hond?

Zonder ontworming heeft een spoelwormlarve ongeveer 3 maanden nodig om tot zijn uiteindelijke grootte te groeien. Volwassen spoelwormen hebben een levensduur van 1-2 jaar.Interessant is dat rondwormlarven kunnen migreren en ingekapseld kunnen raken (ingesloten in een cyste) in het lichaamsweefsel van de hond. Ze kunnen maanden of zelfs jaren in deze toestand blijven.

Symptomen van een spoelworminfectie bij honden

Puppy’s kunnen een hele reeks symptomen vertonen, maar in de vroege stadia zijn deze meestal vrij subtiel. De volgende symptomen kunnen voorkomen als een hond besmet is met spoelwormen, dus ze zijn belangrijk om op te letten:

  • Langzame groei
  • Slechte vachtconditie
  • Braken
  • Diarree (vaak met slijm)
  • Rondwormen in de ontlasting
  • Gezwollen buik

Dit is de reden waarom fokkers hun puppy’s dagelijks wegen, aangezien trage groei een indicator is van een rondwormplaag. Als puppy’s ook een doffe vacht ontwikkelen, moeten ze ook worden getest op rondwormen.

Zodra de hoeveelheid spoelwormen in het lichaam van de hond toeneemt, kunnen er meer symptomen optreden.

  • Hoest,
  • Snot
  • Longontsteking
  • Oedeem van de longen

De dierenarts zal op zoek gaan naar interne symptomen zoals gezwellen of massa’s op de nieren, vetafzettingen op de lever of vochtophoping in de buik. Indien onbehandeld, kan de dood, vooral bij jonge puppy’s, volgen.

Kan ik spoelwormen in de ontlasting van de hond zien?

Bij puppy’s is het mogelijk om spoelwormen in de ontlasting te zien, maar het niet zien ervan betekent niet dat er geen wormen aanwezig zijn. Vaak zijn spoelwormen alleen zichtbaar in de ontlasting of in braaksel als de hond veel spoelwormen heeft.

Meestal zijn het de spoelwormeieren die in de ontlasting terechtkomen, en deze kunnen alleen onder een microscoop gezien worden. Spoelwormen kunnen ook aanwezig zijn in het braaksel van een geïnfecteerde hond.

Spoelwormen zien er uit als noodles of spaghetti als ze in de ontlasting of het braaksel van de hond aanwezig zijn. Ze kunnen 4 tot 15 cm lang zijn, en zijn gelig of roze van kleur.

Hoe krijgen honden rondwormen?

Er zijn drie verschillende manieren waarop een geïnfecteerd hond kan worden met rondwormen. De eerste is door besmet te worden via de moeder tijdens de zwangerschap. Dit is verreweg de meest voorkomende vorm van overdracht.

Spoelwormen via de moederhond

Wanneer een hond spoelwormeieren doorslikt, komen de larven uit, waarna ze door de darmen migreren naar veel verschillende weefsels. Op dit punt raken ze ingekapseld en stopt hun ontwikkeling.

Zwangerschap zorgt ervoor dat ingekapselde larven zich opnieuw ontwikkelen, waarna ze naar de placenta migreren en overgedragen worden naar de ongeboren puppy’s. Puppy’s kunnen ook geïnfecteerd worden door de moedermelk, omdat de larven in de borstklieren ingekapseld kunnen zijn. (Lloyd, 1983)

Infectie met spoelwormen via toxicara canis larven

De tweede vorm van overdracht is de inname van spoelwormeieren. Als een jonge puppy (jonger dan 3 maanden) per ongeluk spoelwormeieren eet, zullen de larven door de darmen naar de longen gaan, waar ze opgehoest worden.De puppy slikt vervolgens de larven in, die in de darmen volwassen worden. Eieren kunnen opgenomen worden door aan uitwerpselen met spoelwormeieren te ruiken of te likken, contact met besmette oppervlakken zoals aarde of zand en zelfs door contact met mensen die onbewust een oppervlak met spoelwormeieren hebben aangeraakt.

Spoelworminfectie door eten van besmette dieren

De laatste methode van overdracht is door een dier te eten dat rondwormeieren draagt. Dit omvat muizen, ratten en vogels.(Traversa, 2012) Deze dieren, ook wel tussengastheer genoemd, dragen gewoon de eieren. Ze raken zelf niet besmet.

Wanneer een hond een van deze dieren eet, komen de eieren uit in de darm van de hond, waar de larven kunnen beginnen te rijpen en volwassen kunnen worden. (Bowman, 9th) Jachthonden en boerderijhonden die op ratten jagen lopen een hoog risico om per ongeluk rondwormeieren binnen te krijgen, omdat ze deze dieren in hun mond zullen dragen.


TOP TIP

Als je hond de neiging heeft om dode dieren te eten, moet je proberen dit gedrag af te leren of hem aan de lijn te houden in bosrijke gebieden of op plaatsen waar je vermoedt dat er muizen of ratten zijn. Als het toch af en toe gebeurt, is het belangrijk de hond regelmatig te ontwormen.


Behandeling van rondwormen bij honden

Rondwormen kunnen niet behandeld worden met natuurlijke huismiddeltjes. Ze moeten gedood worden met behulp van een ontwormingsmiddel. Er zijn verschillende medicijnen die een dierenarts kan gebruiken om een ​​spoelwormplaag te behandelen, waaronder pyrantel, fenbendazol of milbemycine. Veel van deze medicijnen zijn terug te vinden in preventieve ontwormingstabletten.

De meeste honden hebben meerdere doses nodig met een tussenpoos van twee weken. Dit komt door het feit dat de meeste behandelingen effectief zijn bij het doden van volwassen rondwormen, maar niet zozeer voor larven of eieren.

Het aantal behandelingen dat je hond kan ondergaan, hangt af van zijn gezondheidstoestand, bijvoorbeeld zijn leeftijd, of hij aanhoudende medische klachten heeft of als hij drachtig is.

Hoe lang na de ontworming is mijn hond spoelworm vrij?

Volwassen spoelwormen zullen slechts een paar dagen nadat de behandeling is toegediend beginnen te sterven. Om ervoor te zorgen dat de resterende eieren en larven ook worden gedood, zul je meerdere behandelingen moeten geven, maar een hond moet 6-8 weken na de eerste behandeling rondwormvrij zijn.

Wat gebeurt er als je spoelwormen niet behandelt?

Spoelwormen kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor puppy’s omdat ze veel van de voedingsstoffen opnemen die puppy’s nodig hebben om te ontwikkelen. Dit legt veel druk op het lichaam van een puppy en kan leiden tot meervoudig orgaanfalen als het niet wordt behandeld.

Bij volwassen honden zorgen rondwormen zelden voor ernstige problemen, maar een infectie moet toch behandeld worden. Het aanpakken van worminfecties is niet alleen beter voor de gezondheid van de hond, het zorgt er ook voor dat het besmettingsrisico voor andere honden, en vooral pups, lager wordt.

Hoe kun je spoelwormen bij honden behandelen?

Spoelwormen kunnen makkelijk behandeld worden met ontwormingsmiddelen die je in de dierenwinkel of online kunt kopen. Een van de meest gebruikte middelen die tegen veel verschillende soorten wormen werkt, is Milbemax.

Als je hond ziek is van de wormen, of een ernstige infectie met spoelwormen lijkt te hebben, is het altijd wijs om de dierenarts in te schakelen. Deze hebben vaak middelen die effectiever zijn, waardoor je hond sneller weer de oude is.

Bij pups met wormbesmettingen moet je altijd naar de dierenarts. Niet alle ontwormingsmiddelen kunnen zomaar voor pups gebruikt worden, en de wormen kunnen gevaarlijk zijn voor de pup. Het is belangrijk dat de dierenarts controleert of de pup extra ondersteunig nodig heeft om orgaanschade, uitdroging of ondervoeding te voorkomen.

Als de behandeling eenmaal is gestart, zijn de meeste honden binnen 8 weken vrij van spoelwormen.

Er zijn veel dingen die je thuis kunt doen als je hond spoelwormen heeft. Zorg er ten eerste voor dat je regelmatig alle oppervlakken reinigt, zoals werkbladen, tafels en alles wat je overdag draagt ​​of aanraakt.Iedereen in huis moet regelmatig zijn handen wassen, sowieso na het hanteren van een besmette hond. Dit zal voorkomen dat de hond een herinfectie ervaart en het zal ook voorkomen dat mensen in huis per ongeluk de microscopisch kleine eieren binnenkrijgen.

Hoe kun je spoelwormen bij honden voorkomen?

Gelukkig is het voorkomen van een spoelwormplaag bij honden heel gemakkelijk en goedkoop.

De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je hond regelmatig ‘preventief’ ontwormd wordt. De meeste ontwormingstabletten worden elke 3 maanden gegeven. Je kunt ontwormingstabletten zonder recept krijgen of op recept van de dierenarts.

‘Preventief’ ontwormen is eigenlijk iets dat niet kan. Ontwormingsmiddelen werken alleen als er wormen aanwezig zijn. Met een regelmatige ontworming kun je een mogelijke infectie wel gelijk snel in de kiem smoren.

Nieuwe visie op ontwormen

De laatste tijd zijn er verschillende visies ontstaan over het ontwormen van honden. Vaak wordt geadviseerd om 4 keer per jaar preventief te ontwormen, maar dit is volgens sommige dierenartsen niet nodig.

Sommige honden kunnen slecht tegen ontwormingsmiddelen, en vaak is het niet nodig om zo vaak te ontwormen. Daarnaast kan regelmatig ontwormen met hetzelfde middel ervoor zorgen dat wormen resistentie ontwikkelen.

Bij sommige dierenartsen kun je daarom ook wat ontlasting van de hond opsturen voor onderzoek. Als er geen eitjes aanwezig blijken te zijn, hoef je je hond ook niet te ontwormen. Een testkit voor de ontlasting kun je hier bestellen.

Honden die ontlasting van andere dieren of dode dieren opeten, lopen een groter risico, waardoor je deze honden beter wel regelmatig kunt ontwormen. Wissel het ontwormingsmiddel regelmatig af om te voorkomen dat wormen resistent worden.

Spoelwormen bij honden
Infective toxicara canis larvae

Honden die poep eten of regelmatig dode dieren vastpakken, kunnen gemakkelijk opnieuw geïnfecteerd worden met rondwormen, vooral in de stedelijke omgeving. (Fahrion et al, 2008)

Als je een drachtige hond in huis hebt, moet je ervoor zorgen dat ze aan het einde van haar dracht wordt ontwormd om de ongeboren puppy’s te beschermen.

Ruim hondenpoep direct op als je hond gepoept heeft om te voorkomen dat andere honden de eieren per ongeluk binnenkrijgen. Spoelwormeieren kunnen enkele maanden in de grond leven, niet alleen op de ontlasting van de hond.

Zorg er ten slotte voor dat iedereen goede hygiëne toepast, vooral jonge kinderen, omdat ze constant hun vingers in hun mond stoppen.

Hondenfokkers moeten ervoor zorgen dat ze zich houden aan strikte hygiënepraktijken, zelfs als hun teefjes ontwormd zijn. Eieren kunnen gemakkelijk overleven op oppervlakken en kunnen van mens op hond worden overgedragen.

Rondwormen bij honden – Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om van spoelwormen bij honden af ​​te komen?

Als de behandeling eenmaal is gestart, zijn de meeste honden binnen 8 weken vrij van spoelwormen. Om ervoor te zorgen dat alle spoelwormen worden gedood, zijn meerdere behandelingen nodig met een tussenpoos van 2 weken.

Kan een hond doodgaan door spoelwormen ?

Spoelwormen kunnen puppy’s doden, maar zijn over het algemeen niet dodelijk voor volwassen honden.

Gaan spoelwormen vanzelf weg?

Nee, spoelwormen moeten met een ontwormingsmiddel worden behandeld. Ga met puppy’s naar de dierenarts om groeiachterstand, orgaanschade of overlijden te voorkomen.

Moet ik mijn huis desinfecteren als mijn hond spoelwormen heeft?

Ja, dit is erg belangrijk. Het desinfecteren van je huis zal niet alleen je hond beschermen tegen herinfectie, maar het zal ook je gezinsleden beschermen tegen besmetting.

Zijn spoelwormen besmettelijk voor andere honden?

Ja, spoelwormen kunnen gemakkelijk doorgegeven worden door een niet-geïnfecteerde hond die uitwerpselen met rondwormeitjes snuffelt of likt. De eieren kunnen ook enige tijd in de grond overleven.

Drachtige honden die besmet zijn met spoelwormen kunnen ze doorgeven aan de puppy’s, omdat de zwangerschap de slapende larven ertoe aanzet hun ontwikkeling voort te zetten en naar de baarmoeder te migreren.

Zijn spoelwormen besmettelijk voor mensen?

Ja, mensen kunnen besmet worden met rondwormen als ze in contact komen met een besmette hond. Dit omvat het aanraken van oppervlakken waar een geïnfecteerde hond is geweest of het aanraken van grond of zand waar een geïnfecteerde hond heeft gepoept.

Lees Meer: Wat is hondeninfluenza ofhondengriep

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...