Staar bij honden, oorzaken en behandelingen

S

Staar is een veelvoorkomend probleem bij oudere honden, waardoor de kans groot is dat ook jouw hond op een gegeven moment last zal krijgen van dit probleem.

De vertroebeling van de ooglens die kenmerkend is voor staar, wordt ook wel cataract genoemd. Als de ogen van je hond troebel of grijsblauw lijken, kan het zijn dat je geliefde hond aan staar lijdt.

Staar is een van de meest voorkomende en fundamentele oorzaken van gezichtsverlies bij honden en leidt vaak tot blindheid.

Een cataract heeft in het beginstadium meestal nauwelijks invloed op het gezichtsvermogen. Alle staar bij honden moet echter nauwlettend in de gaten worden gehouden om blindheid te voorkomen.

Wat gebeurt er met het oog van de hond bij staar?

Eerst moet je weten hoe staar de ogen beïnvloedt en troebelheid veroorzaakt.

In een gezond oog gaat licht door het hoornvlies en de lens om de achterkant van het oog, het netvlies, te bereiken.De lens is een transparante schijf onder normale omstandigheden en bevindt zich achter de iris, het gekleurde deel van het oog.

Bij een gezond oog laat de lens licht het oog binnen, waarbij de lens het licht focust op het netvlies om een ​​helder beeld te produceren.

Staar maakt de lens troebel, waardoor de lichtdoorgang verstoort wordt. Een cataract kan een klein puntje zijn dat nauwelijks het zicht belemmert, of de hele lens bedekken, wat leidt tot verlies van het gezichtsvermogen.

Stadia van staar bij honden

Een cataract is een vertroebeling in de lens van het oog die kan variëren in grootte en intensiteit. Soms is een cataract erg klein, waardoor het meestal geen invloed heeft op het gezichtsvermogen. Na een tijdje kan de staar echter steeds erger worden, waardoor je hond steeds minder ziet.

Er zijn 3 verschillende stadia van staar:

 • Beginnende staar
 • Matuur cataract
 • Hypermatuur cataract

Beginnende staar en matuur cataract

Het is de allereerste fase van staar bij honden. Dit is een cataract die je zelf misschien nog niet kan zien, maar een dierenarts kan het wel vinden met behulp van een spleetlamponderzoek.

Meestal ontwikkelt staar zich echter verder, waardoor de hond wazig zal gaan zien. Uiteindelijk kan de hele lens troebel worden waardoor het zicht steeds slechter wordt. Het is dan niet meer mogelijk om door de lens heen in het oog te kijken. Dit wordt een matuur cataract genoemd.

Staar wordt in het beginstadium ook wel “juveniele staar” genoemd. Meestal zal deze staar zich verder ontwikkelen.

Hypermatuur cataract

Als de cataract zich nog verder ontwikkelt, kan je spreken van een ”hypermatuur” cataract. Bij een hypermatuur cataract begint de cortex, het laagje om de kern van de lens, te vervloeien. De lenskern kan zinken en de capsule kan krimpen, vezelig worden en verkalken.

Staar bij honden

De hoeveelheid vertroebeling bij een hypermatuur cataract verschilt; sommige zijn volledig troebel terwijl anderen, als de rest van het oog gezond is, enig zicht toestaan.

Hoe een cataract zich ontwikkelt hangt af van de leeftijd van de hond en het ras. Een matuur cataract ontwikkelt zich in maanden en soms in jaren tot een hypermature cataract, afhankelijk van de leeftijd en het ras van de hond.

Seniele cataract

Honden hebben vaker last van seniele staar of “ouderdoms” -staar; bijna alle honden ouder dan acht jaar hebben last van enige mate van vertroebeling in de lens van het oog.Bij veel honden is staar (nog) niet ernstig, waardoor het weinig invloed heeft op het gezichtsvermogen.

Het is echter een kwestie van tijd voordat een cataract ernstiger wordt, in de meeste gevallen is dit zo. Onbehandelde staar kan de interne oogstructuren beschadigen, waardoor de hele lens troebel wordt en de hond zijn gezichtsvermogen verliest.

In sommige gevallen van onbehandelde staar treedt glaucoom op, wat een pijnlijke ziekte is en totale blindheid veroorzaakt.

Deze verschillende stadia van staar bij honden maakten duidelijk dat niet alle staar bij honden tot blindheid leidt. Dit komt omdat niet alle staar bij honden zich in hetzelfde tempo ontwikkelt.

Oorzaken van staar

Er zijn een aantal oorzaken van staar, maar de meest voorkomende oorzaken van staar bij honden zijn hun genetica, ouderdom en bepaalde ziekten.

Hier is een lijst met de meest voorkomende oorzaken van cataracts bij honden

Oogletsel en trauma

 • Diabetes bij honden
 • Voedingstekorten
 • Blootstelling aan gevaarlijke stoffen
 • Aangeboren afwijkingen
 • Bacteriële infecties
 • Oogontsteking
 • Genetisch overgedragen cataract
 • Chemotherapiebehandelingen

Cataracten bij honden als gevolg van veroudering hebben de neiging zich langzamer te ontwikkelen, terwijl cataracten bij honden veroorzaakt door diabetes bij ongeveer 75 procent van de honden binnen een jaar na de diagnose tot blindheid leiden.

Tekenen en symptomen van staar bij honden

 • Een grijsachtig blauwe of witte laag in het oog
 • Een plotselinge terughoudendheid om trappen te beklimmen of op meubels te springen
 • Onhandigheid
 • Oogirritatie / roodheid, ontlading of knipperen
 • Wrijven of krabben van de ogen

Staar diagnose bij honden

Als je de hierboven genoemde tekenen en symptomen bij je geliefde hond hebt opgemerkt, moet je contact opnemen met de dierenarts.

 Een voorlopig oogonderzoek van je hond door je dierenarts zal je vertellen of de hond last heeft van staar of een andere ziekte die troebelheid in het oog van de hond veroorzaakt.

Een dierenarts kan de omvang van de staar bepalen en besluiten welke stappen je moet nemen om het probleem aan te pakken.

Kan staar vanzelf weggaan?

Een cataract zal niet uit zichzelf weggaan, voor het genezen van staar is altijd een operatie bij de dierenarts nodig.Het is echter wel mogelijk dat de staar zich niet verder ontwikkelt, waardoor een operatie niet altijd nodig is als de hond er verder weinig last van heeft. Uiteraard moet je dit wel altijd goed in de gaten blijven houden.

Zeker als je hond last krijgt van zijn ogen, het oog een groene waas heeft, en het oog zelf opgezwollen lijkt, is het belangrijk een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Dit kan een teken zijn dat je hond glaucoom heeft.

De hond heeft dan een verhoogde oogboldruk, wat erg pijnlijk is en grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het oog.

Kan je de voortgang van staar bij honden vertragen?

Soms kan de voortgang van staar vertraagd of gestopt worden. Wanneer je staar opmerkt bij een jongere hond, is er meestal een onderliggende oorzaak voor de cataracts.

Laat je hond daarom goed onderzoeken bij de dierenarts, zodat eventueel oogletsel, voedingstekorten, infecties of condities zoals diabetes behandeld kunnen worden.

Verder is een gezond dieet met veel antioxidanten heel belangrijk voor honden met staar. Vitamine E en C zijn voorbeelden van antioxidanten die de gezondheid van het oog kunnen bevorderen.

Blauwe bosbessen worden ook beschouwd als behulpzaam bij oogproblemen zoals staar. Honden kunnen deze bessen ook eten, maar overdrijf het natuurlijk niet.

Het oog- en zicht supplementen van Animigo bijvoorbeeld bevat bosbessen, waardoor het een nuttig supplement kan zijn voor honden met staar.

Het hondenvoer van Wolfsblut is ook een goede keuze voor honden met oogproblemen. Veel varianten bevatten bosbessen, en er is een versie voor senior honden die ook andere problemen bij oudere honden ondersteunt.

Behandeling van staar bij honden

Dit zijn de meest voorkomende behandelingsopties voor staar bij honden:

Chirurgie

Chirurgie is de meest directe, effectieve behandeling voor staar bij honden; het is echter ook het duurst. Bij een staar operatie vervangt de dierenarts de lens van de hond met een lens van kunststof. Hierdoor kan de hond weer beter zien.

Het eenvoudigweg verwijderen van de lens is echter ook een optie. Het spreekt voor zich dat je hond geen scherp zicht meer heeft na zo’n operatie, maar voor honden is dit natuurlijk wat minder belangrijk dan voor mensen.

De meeste mensen en dierenartsen laten staar bij oudere honden niet meer opereren. Zolang de hond geen pijn aan zijn ogen heeft en geen glaucoom ontwikkelt, is een ingrijpende operatie voor oude honden wellicht niet de moeite en het risico waard.

Een operatie is voor oudere honden altijd risicovol, en honden wennen vaak aan het geleidelijke verlies van zicht waardoor ze er minder last van hebben dan mensen.

Een staar operatie zal rond de 1000 euro of meer kosten, afhankelijk van de grootte van de hond, mogelijke complicaties en de kliniek.

Supplementen

Orale supplementen zijn nieuwe, kosteneffectieve behandelingsopties voor staar bij honden. Deze orale supplementen werken als antioxidanten om ontstekingen in de ogen veroorzaakt door staar bij honden te verminderen.

Ze kunnen de staar niet genezen, maar er wel voor zorgen dat het zich minder snel ontwikkelt. Overleg altijd met de dierenarts als je niet zeker weet hoe je je hond moet behandelen.

Voorbeelden van supplementen die de ogen ondersteunen bij staar zijn TVM Sitalan, het oog- en zicht supplementen van Animigo en VT Phak Siroop.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...