Tekenen dat een hond door ouderdom gaat sterven

T

We willen er nooit aan denken dat onze honden oud of ziek worden, maar zo is het leven nu eenmaal. Het is beter om op deze gebeurtenis voorbereid te zijn en de laatste dagen van je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Er zijn veel verschillende tekenen van ouderdom. Sommige honden worden gezond oud, terwijl andere honden op jongere leeftijd al achteruit kunnen gaan. Hier zijn enkele van de belangrijkste tekenen dat een hond op het punt staat aan ouderdom te sterven.

Ouderdom hond

Wanneer wordt een hond als oud beschouwd?

Als het gaat om ouderdom is elke hond anders. Sommige rassen hebben een levensverwachting van 8 – 10 jaar, terwijl andere rassen 15 jaar of meer kunnen leven. Over het algemeen wordt een kleine hond bij ongeveer 10 jaar oud geacht. Voor grote rassen daalt dit tot 8 jaar, maar dit kan ook afhankelijk zijn van het ras.Er zijn echter altijd uitzonderingen, en sommige honden worden gewoon gezonder oud. Je hebt misschien een kleine hond die op jongere leeftijd ouder lijkt, terwijl een grote hond tot ver in zijn tienerjaren actief kan zijn. Daar zijn verschillende redenen voor.

Factoren die de ouderdom beïnvloeden zijn onder andere:

  • Genen
  • Algemene gezondheid
  • Omgeving
  • Onderliggende medische problemen

Hoewel het niet voor alle honden geldt, kan een hond langer leven als zijn ouders ook tot op hoge leeftijd gezond waren. Genetica speelt een doorslaggevende rol in hoe snel de hersenen en lichaamsweefsels degenereren.

Op dezelfde manier kan van een hond die een gezond leven heeft geleid met weinig ziektes worden verwacht dat hij langer leeft dan een hond die in zijn jonge jaren heeft geleden onder ziektes. Honden met onderliggende medische problemen zullen naar verwachting niet zo lang leven als gezonde honden. Hieronder vallen aandoeningen als diabetes, pancreatitis en hartkwalen.Tekenen van ouderdom bij honden

Als je hond ouder wordt, merk je misschien dat hij langzamer wordt, minder actief is dan vroeger, of minder eetlust heeft. Dit zijn allemaal normale tekenen van veroudering, net zoals we dat bij onszelf zien. Andere tekenen van ouderdom zijn:

  • vergrijzing van de vacht
  • verslapping van de huid
  • langdurig slapen
  • incontinentie
  • prikkelbaarheid

Deze symptomen kunnen zich langzaam ontwikkelen over meerdere maanden of zelfs jaren. Het kan ook zijn dat je slechts één of twee van deze symptomen opmerkt. Bij sommige honden vorderen de symptomen sneller.

Tekenen dat je hond aan ouderdom gaat overlijden

Naarmate de ouderdomsverschijnselen zich ontwikkelen, zullen het gedrag en de persoonlijkheid van je hond veranderen, evenals zijn fysieke verschijning. Je hond kan minder tolerant worden voor aanraking of lange perioden van de dag slapend doorbrengen. Ook zal hij zijn eetlust verliezen en kan hij incontinentie ontwikkelen.

Het duidelijkste teken dat je hond gaat sterven aan ouderdom is de verandering in zijn levenskwaliteit. De hond kan traag bewegen of moeite hebben met opstaan en liggen. Hij zal voedsel beginnen te weigeren of kieskeurig worden met eten waar hij dat voorheen niet was.

Je kunt merken dat het dier niet meer reageert op jouw aanraking of communicatie. Dit zijn tekenen dat hij zich ongemakkelijk voelt, moe is of in het algemeen zijn belangstelling voor zijn omgeving verliest. Dit is een triest, maar onvermijdelijk onderdeel van huisdierbezit en iets waar we op voorbereid moeten zijn.Je hond kan verward zijn over de veranderingen in zijn lichaam naarmate hij ouder wordt en dit kan prikkelbaarheid en angst veroorzaken. Dit uit zich vaak als een behoefte om zich te verstoppen. Misschien merk je dat je hond op ongewone plaatsen slaapt of de kamer verlaat als je bezoek hebt.

Misschien wordt je hond gewoon oud en wordt zijn lichaam stijver en zwakker. In sommige gevallen kan je hond leeftijdsgebonden aandoeningen ontwikkelen, zoals nierziekten, hartziekten, artritis of kanker.

Tekenen dat de tijd nabij is, zijn onder andere gewichtsverlies, veranderingen in de ademhaling en meer slapen. Helaas is er geen manier om te zeggen hoe lang een hond comfortabel kan leven op zijn oude dag. Sommige ouderdomsziekten vorderen snel, terwijl andere zich in een langzamer tempo kunnen ontwikkelen.

Is het tijd om afscheid te nemen?

Dit is iets wat we nooit willen doen, maar op een gegeven moment moet er een beslissing genomen worden om het lijden van je hond te verlichten. Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer het juiste moment voor euthanasie is. Het is belangrijk om dit met je dierenarts te bespreken en je hond goed in de gaten te houden om te zien of er veranderingen zijn.

Als je hond pijn heeft die niet onder controle te houden is met pijnstilling, zich in het algemeen afzijdig houdt van zijn omgeving of ademhalingsmoeilijkheden ontwikkelt, kan het tijd zijn om afscheid te nemen. Vroegtijdig een plan hebben, maakt het proces minder stressvol voor jou en je hond.

In sommige gevallen kunnen gezonde oudere honden vredig overlijden in hun slaap. Je kunt troost putten uit het feit dat je hond geen pijn of leed heeft. Als je je hond moet euthanaseren, verloopt het proces meestal rustig, vredig en snel; net als bij het inslapen. In tegenstelling tot ons begrijpen honden de dood niet. Ze zullen geen angst of bezorgdheid ervaren tijdens de narcose. Ze zullen vredig en tevreden overgaan zolang je bij hen bent.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...