Tips om een hond te helpen herstellen na een narcose

T

Herstellen van narcose is niet altijd even gemakkelijk. Algemene anesthesie is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de moderne geneeskunde. Hiermee kunnen medische professionals levensreddende procedures uitvoeren bij patiënten die anders onmogelijk zouden zijn.

Dit geldt ook voor onze geliefde honden.

Zonder verdoving zou een reeks ernstige, levensbedreigende aandoeningen of ziekten niet goed kunnen worden verholpen of behandeld. Hierdoor zou de kans op genezing voor onze viervoetige vrienden flink verkleind worden.

Anesthesie biedt niet alleen de mogelijkheid om zeer complexe chirurgische procedures uit te voeren, het biedt ook een manier om kleinere procedures uit te voeren zonder pijn of stress voor de patiënt.

Algemene anesthesie is echter geen magie en er zijn fysieke gevolgen van diepe sedatie en de chirurgie die erop volgt.

Daarom hebben we een lijst samengesteld met nuttige tips die je in overweging kan nemen wanneer je voor een hond zorgt die onder algehele narcose is geweest.



Herstellen na narcose

Tip 1 – Voeding van de hond na narcose

Na de operatie zal je hond hoogstwaarschijnlijk geen eetlust hebben en zal hij gedurende enige tijd niet naar voedsel omkijken.

Dit kan het gevolg zijn van stress of medicijnen die aan de hond zijn toegediend.

Als je hond niet geïnteresseerd is in eten, forceer het dan niet.

Het beste wat je op dit moment kunt doen, is de hond een kleine portie eten aanbieden en op een voor hem vertrouwde plek achterlaten.

De meeste honden zullen niets eten na een operatie, maar het hangt allemaal af van de hond en de ernst van de procedure.

Om sneller te herstellen, moet de hond echter uiteindelijk wel iets eten.

Daarom kan je de hond het beste maaltijden geven die niet te zwaar zijn en gemakkelijk verteerd kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes gekookt gevogelte. Dit verdraagt de hond vaak beter dan brokjes, omdat brokjes harder van textuur zijn en meer moeite vergen om te verteren.

Vergeet niet om altijd te luisteren naar het advies van de dierenarts als het gaat om de voeding van je hond na de operatie. Niet elke operatie is hetzelfde, en het kan voorkomen dat je andere aanwijzingen krijgt van de dierenarts omdat je hond aangepast voedsel moet krijgen na de operatie.

Voer je hond geen grote maaltijden om maagproblemen en braken of misselijkheid te voorkomen.

Een deel van het verdovingsmiddel zit misschien nog in het systeem van je hond, waardoor sommige lichaamsfuncties niet volledig hersteld zijn. De maag van de hond kan gemakkelijk overstuur raken als verkeerd voedsel of te veel daarvan aan de hond wordt gegeven.

Bovendien is het het beste als je je hond in de gaten houdt terwijl hij aan het eten is. In dit stadium is de hond nog steeds zwak en kwetsbaar waardoor de hond misschien hulp nodig heeft.

Honden die na een dag nog steeds slecht eten, kan je ondersteunen door Royal Canin Recovery te voeren. Dit blikvoer is licht verteerbaar en heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kan je hond makkelijk alle voedingsstoffen aanvullen en beter herstellen.

Tip 2 – Voorkom uitdroging na algemene anesthesie

Water is een van de belangrijkste dingen die je aan de hond kunt geven na narcose en chirurgie.



Water helpt je hond voedsel te verteren en de medicijnen die nog in het systeem van de hond zitten sneller te verwerken.

Probeer je hond aan te moedigen water te drinken door het water in de buurt van het bed van de hond te laten staan. Het is van vitaal belang voor de hond om vers water te hebben en dit zo vaak mogelijk te drinken. Het houdt de hond gehydrateerd en versnelt het herstelproces.

Honden die weinig willen drinken of snel uitdrogen, kan je ondersteunen met behulp van Royal Canin Rehydration Support. Dit supplement vult alle nodige zouten in het lichaam van de hond aan zodat je hond minder snel uitgedroogd raakt of er sneller van herstelt.

Tip 3 – Neem de hond mee voor frequente toiletpauzes

Tijdens de operatie had je hond hoogstwaarschijnlijk een infuus dat gevuld was met vloeistoffen en medicijnen. Dit, samen met een verhoogde toevoer van drinkwater kan de behoefte om te urineren bij je hond verhogen.

Een paar dagen na de operatie heeft je hond daardoor een verhoogde behoefte aan toiletpauzes waardoor je hem zo vaak mogelijk een stukje mee uit moet nemen.

Korte wandelingen zijn op dit moment het beste, omdat je hond misschien nog niet 100% terug in vorm is. Wanneer je hond zelf aangeeft naar buiten te moeten kan je je hieraan aanpassen, maar anders is het goed om hem met regelmaat even mee naar buiten te nemen.

Direct na de operatie kan het zijn dat de hond niet de volledige controle heeft over zijn ontlasting. Hierdoor kunnen ze hun kussen, mand of het huis bevuilen. Leg daarom een waterbestendige deken over de slaapplek van de hond, zodat deze schoon blijft. Verwijder tijdelijk dure vloerkleden.

Het kan enkele dagen duren voordat alle medicijnen volledig uit het systeem van de hond zijn verwijderd, dus wees geduldig tijdens het herstel van de hond.

Tip 4 – Laat de hond veel rusten na de operatie

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je hond veel moet rusten na de narcose. Elke hond, ongeacht het ras of de leeftijd, moet na een operatie rusten om zijn lichaam te laten genezen.

Veel hondeneigenaren maken zich echter zorgen om hun hond en proberen daarom de hond zoveel mogelijk in de gaten te houden. Bemoei je niet teveel met de hond en laat hem gewoon lekker rusten.

Voordat je je hond terug naar huis brengt, moet je ervoor zorgen dat hij een warme en droge plek heeft om te rusten in een rustig en schaduwrijk deel van het huis.

Maak je niet teveel zorgen wanneer je hond na een aantal uren nog steeds wat onhandig en rustig is. Elke hond is anders. De ene hond zal binnen een paar uur staan te springen om een wandeling, terwijl de andere wat meer hersteltijd nodig heeft.

Goede rust kan wonderen doen bij honden en zal helpen bij het herstel, dus onderschat dit niet.



Tip 5 – Houd de hond warm na de narcose

Een van de bijwerkingen van algehele anesthesie bij honden is een daling van de lichaamstemperatuur. Dit komt door de invloed van de verdovende medicijnen op de bloedvaten van de huid.

Je kan de hond helpen warm te blijven door hem te voorzien van een extra deken of warme kleding.

Eventueel kan je ook een hondenjas kopen die je hond niet alleen warm houdt, maar ook voorkomt dat hij op de wonden of hechtingen bijt.

Dit kan vooral belangrijk zijn bij honden die niet weinig vet hebben dat hen warm zou kunnen houden.

Bij oudere honden, kleine honden en honden met weinig lichaamsvet moet je dus extra voorzichtig zijn. Een warmtelamp of verwarmingsmat kan dan goed van pas komen.

Tip 6 – Houd de hond droog na de narcose

Probeer te voorkomen dat je met je hond loopt tijdens regen. Water kan de warmte zeer snel uit het lichaam halen en complicaties na de operatie veroorzaken.

Als het mogelijk is (en omdat we in Nederland wonen, kan het moeilijk zijn), loop dan met je hond als het niet regent.

Als een dergelijke optie niet bestaat, neem dan een paraplu mee en bescherm je hond tegen de regen en de wind. Je kunt ook een regenjas voor honden kopen die je hond beschermt tegen de koude wind en regen.

Tip 7 – Houd de hond uit de buurt van andere dieren en jonge kinderen

Het is het beste om de hond na de operatie extra veel ruimte en rust te geven. De impact van de kalmeringsmiddelen en medicijnen in combinatie met de stress kan je hond prikkelbaar maken en op scherp zetten.

Daarom wordt geadviseerd om de kinderen en andere huisdieren uit de buurt van uw hond te houden, zodat deze in een rustige omgeving kan herstellen.

Praat met je kinderen over de toestand van de hond en leg ze uit wat er met uw hond gebeurt en wat de behoeften van de hond zijn om weer gezond te worden.

Als ze je willen helpen om voor de hond te zorgen, houd ze dan altijd in de gaten om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Wanneer je andere huisdieren hebt, is het het beste als je deze een paar dagen gescheiden van de hond houdt, tot de hond zich beter voelt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hond en zijn maatjes.

Als de honden altijd goed met elkaar omgaan en steun aan elkaar ondervinden, kan je ze natuurlijk ook bij elkaar laten.

Let bij eventuele hechtingen wel op dat ook de andere hond hier niet aan krabt of likt, dit bevordert de genezing natuurlijk niet. Laat ze zeker in het begin dus alleen bij elkaar als je er een oogje op kan houden.

Tip 8 – Bescherm hechtingen of andere verwondingen na de operatie

Honden zijn echte houdinis als het aankomt op hechtingen verwijderen. Deze zullen na een tijdje vaak gaan jeuken en irriteren de hond, waardoor hij ze weg wil knagen.

Dit is natuurlijk slecht voor de wondgenezing, en kan er zelfs voor zorgen dat je hiervoor terug naar de dierenarts moet.

Zorg er dus voor dat de hond niet aan hechtingen of wonden kan krabben of likken. Hiervoor zijn bijvoorbeeld speciale kragen verkrijgbaar.

Deze kan je vinden in diverse varianten. Op verschillende webshops zijn comfortabele kragen te vinden waar je hond minder last van heeft dan van de de standaard plastic kraag. Een Comfy Cone bijvoorbeeld, is een populaire kraag die met veel tevredenheid gebruikt wordt door veel hondeneigenaren.

In sommige gevallen is een speciaal shirt voor honden makkelijker en fijner voor de hond. Zo’n beschermingspak, of ‘medical pet shirt’, kan je meestal bij de dierenarts kopen maar ook online.

Wanneer je het shirt bij de dierenarts koopt zal deze hem vaak direct na de operatie alvast aandoen wanneer de hond nog versuft is. Overleg dit met de dierenarts als je er al een online hebt gekocht.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...