Vacht van een hond herkennen en verzorgen

V

Zoals ongetwijfeld bekend, zijn er verschillende vachten voor honden. Iedereen kent wel een hond met kort haar, lang haar of krullen. Er willen nog weleens misverstanden ontstaan. Deze vacht ontstaat niet door een model wat is bedacht door de hondentrimmer, dit ontstaat door het ras van de hond. De vacht van een hond is dus iets om goed in de gaten te houden bij de keuze van het ras. Dit zal namelijk niet meer veranderen.

Waarom een bepaalde vacht

Als we gaan kijken naar de vacht van een hond, valt vaak te verklaren waarom deze vacht bij een bepaald ras hoort. Zo zal de ene vacht beter isoleren dan de ander. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor honden die in koude gebieden zijn ontstaan, maar ook voor honden die veel zwemmen. Aan de andere kant, zijn er ook honden die dit juist niet kunnen gebruiken. Denk aan honden die gebruikt worden voor de jacht. Deze honden moeten vaak lange afstanden kunnen rennen. Het is daarom belangrijk dat deze honden niet oververhit gaan raken.

Belang van de vacht van een hond, bij de keuze van een hond

Wanneer je gaat kijken naar een hond, is het natuurlijk lastig niet te smelten voor de ogen een pup. Je zult ongetwijfeld hebben gekeken hoe de volwassen hond eruit gaat zien en misschien hoe het karakter van het hondenras is. Toch wordt vaak de vacht van een hond vergeten wanneer een nieuwe hond wordt uitgezocht. Toch is de vacht wel degelijk belangrijk bij de keuze van een hond. Om te beginnen, verharen niet alle honden. Verharende honden hebben het voordeel dat zij minder naar een hondentrimmer zullen hoeven gaan. Dit betekent dat er minder kosten zullen zijn bij de verzorging van de vacht. Echter, zul je wel veel vaker moeten stofzuigen, omdat de hond het hele jaar door haren zal verliezen. Dit is 2 periodes per jaar, het voorjaar en het najaar, extremer dan de rest van het jaar. Deze periodes duren gemiddeld 6-10 weken. Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat voor een vacht mogelijk voor zou kunnen komen bij een hond.

Verschillende soorten vacht

Grof gezegd hebben we de lang harige, de kort harige en de krullende vachten. Echter, wanneer we verder inzoomen, zien we dat er nog veel meer verschillende soorten vacht zijn bij honden.Lang harig

Binnen de langharige honden, hebben onderscheiden we nog twee verschillende soorten vacht.

Langharig met ondervacht

Dit is een vacht bij honden die zeer veel verzorging nodig heeft. De ondervacht laat het hele jaar los. Deze vacht heeft dus niet enkele perioden per jaar dat het verharen heftiger is dan anders. Omdat de ondervacht los laat, is de vacht ook zeer gevoelig voor het vormen van klitten.

Langharig zonder ondervacht

Langharige vacht zonder ondervacht is een totaal andere vacht dan de langharige vacht met ondervacht. Het grote verschil zit hem in het verharen. Zoals hierboven vermeld, verharen langharige honden met ondervacht, doordat de ondervacht loslaat. Dit betekent dus dat langharige honden zonder ondervacht niet verharen.

Stokharig

Dit zijn honden met een wollige ondervacht met daarboven dikke, stugge haren. Ook wel dekharen genoemd. De stokharige honden zijn nog te verdelen in de lange stokharigen, de middellange stokharigen, en de korte stokharigen. Het enige verschil tussen deze 3, is de lengte van de dekharen.

Kortharig

Kortharige honden, ook wel gladharige honden genoemd, hebben (bijna) geen ondervacht. Toch verharen deze honden wel. Honden met een kortharige vacht zullen het hele jaar door verharen.

Ruwharig

Ruwharige honden, ook wel draadharige honden genoemd, hebben een totaal andere vacht. Ook deze honden hebben een wollige ondervacht. Het grote verschil zit in de dekvacht. Deze zullen, zoals de naam al zegt, zeer ruw zijn. Daarnaast hebben ze een andere verzorging nodig. Lees hier later meer over.

Krulharig

Krulharige honden, ook wel kroesharige honden, zijn duidelijk te onderscheiden van ruwharige honden. Deze honden hebben namelijk alleen een ondervacht. Deze honden ondervacht is, zoals je aan de naam al kunt zien, krullend, spiraalvormig. Honden met deze vacht verharen het hele jaar door.Vacht van een hond

Viltharig

Virtharige honden zijn wat minder bekend bij de meeste mensen. Toch zijn er een aantal hondenrassen die viltharig zijn. De ondervacht en de dekharen zijn bij deze honden even lang. Deze honden verharen het hele jaar door. Deze haren blijven in de vacht hangen. En bij deze hondenrassen vervilt de vacht.

Haarloos

Dan zijn er ook nog haarloze honden. Dit is het laatste type vacht wat voorkomt bij honden. Deze honden staan bekend als naakthonden. Soms willen ze nog wel enkele plekken met haar hebben, zoals de staart of de kop. Echter zijn ze veder kaal.

Verzoging van de vacht

Zoals we zojuist gelezen hebben, zijn er veel verschillende soorten vacht. De vacht van een hond is dus een belangrijke factor wanneer we gaan kijken naar de verzorging. Niet iedere vacht heeft dezelfde verzorging nodig. Het is belangrijk om de vacht goed te bekijken. De verkeerde verzorging van de vacht, kan ervoor zorgen dat de hond minder lekker in zijn vel gaat zitten. Daarnaast zul je zien dat de hond er ook niet mooi uit zal komen te zien. Het lijkt vaak een makkelijke optie om gewoon met een schaar het juiste model te knippen. Helaas werkt dit niet voor iedere hond op deze manier. Laten we eens gaan kijken welke vacht, welke verzorging nodig heeft.

We gaan hieronder echt in op de specifieke verzorging van een bepaalde vacht bij een hond. Houdt er dus rekening mee dat het regelmatig wassen van de hond er altijd nog bij komt kijken. Deze shampoo van Bugalugs is bijvoorbeeld een uitstekende shampoo om je hond mee te wassen. Dit is een uitstekende allround hondenshampoo die voor iedere vacht geschikt is.

Langharig met ondervacht

Deze honden verharen zeer veel. Dit heeft zijn voordelen, maar zeker ook zijn nadelen. Omdat deze hond zelf verhaard, is een bezoek aan een trimsalon vaak niet nodig. Echter is het regelmatig kammen en borstelen van de hond wel aan te raden. Wanneer er een verharende hond in huis is, zul je overal haren vinden. Door de hond regelmatig te kammen en te borstelen kun je dit enigszins beperken.

Langharig zonder ondervacht

Deze honden zijn iets makkelijker te onderhouden. Zij verharen nauwelijks en je zult dus weinig last hebben van haren in huis. Toch is het wel belangrijk om met enige regelmaat je hond te kammen en te borstelen. Omdat de vacht van deze honden zulke lange haren bevat, is het risico op klitten aanwezig. Daarnaast zul je met deze honden eens in de zoveel tijd naar de trimsalon toe moeten. Daar kunnen ze de vacht weer in model knippen.

Stokharig

Honden met een stokharige vacht verharen. Echter verharen zij vooral in de ruiperiode. Het voordeel is dat zij vooral verharen in de ruiperiode. Verder valt het heel erg mee. Het is dus wel zeer belangrijk, om in de ruiperiode de vacht regelmatig te kammen en te borstelen. Anders zullen de haren in ieder hoekje van het huis te vinden zijn.Kortharig

Kortharige honden hebben het nadeel dat zij het hele jaar door verharen. Dit heeft ook weer een voordeel. Je hond zal er het hele jaar prachtig uitzien. Toch is het wel aan te raden om de vacht bij te houden door middel van kammen en borstelen. Wanneer je dit goed bijhoudt, is het verharen te overzien. Lees verderop meer over de keuze voor de juiste borstel en kam.

Ruwharig

Ruwharige honden hebben weer een totaal andere verzorging nodig. Ruwharige honden hebben een ondervacht die langzaam los gaat zitten. Eens per half jaar zijn deze honden plukrijp. Dit wil zeggen dat je met deze honden naar een trimsalon zal moeten om de hond te laten plukken. Plukken is een techniek, om de losgelaten ondervacht, tussen de vacht weg te trekken. Dit klinkt misschien erg pijnlijk, maar dit is de juiste verzorging voor deze vacht. De hond zal dit over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Andere manieren van vachtverzorging, zullen de vacht geen goed doen. Ga deze vacht dus absoluut niet scheren of knippen. Dan blijft de ondervacht tussen de bovenvacht zitten. Dit zal dus blijven jeuken bij de hond. Laat een ruwharige hond dus altijd plukken.

Vacht bij een hond

Krulharig

Krulharige vacht groeit het hele jaar door. Vanwege de krul in de vacht, is het belangrijk om deze vacht goed te verzorgen. Dit zal namelijk snel gaan klitten. Zeer regelmatig kammen en borstelen is bij deze honden dus noodzakelijk. Daarnaast moeten deze honden ook regelmatig naar de trimsalon. Omdat de vacht van deze honden blijft groeien, is het belangrijk dat de vacht regelmatig geknipt en geschoren wordt zodat het in model blijft.

Viltharig

Vitharige honden hebben een zeer bijzondere verzorging nodig. Omdat de vacht op een natuurlijke manier vervilt, loop je het risico dat je grote ‘plakkaten’ krijgt. Het is dus belangrijk, dat je met enige regelmaat, de ‘plakkaten’ in strengen scheurt. Door de vacht regelmatig in strengen scheurt, voorkom je dat de huid niet meer kan ademen.

Vacht bij een hond

Haarloos

Haarloze honden hebben een stuk minder verzorging nodig. Zoals je zult begrijpen hoeven deze honden niet gekamd te worden. Echter zal een naakthond, wel veel meer huidverzorging nodig hebben.

Welke kam voor vachtverzorging van mijn hond

Nu we weten welke typen vacht er zijn en hoe deze verzorgt dient te worden, is het nog belangrijk om te gaan kijken naar welke kam of borstel het beste is voor de vacht van jouw hond. Naast het verschil tussen een kam en een borstel, hebben we nog meer keuzes om te maken. Zo kunnen we ook kiezen uit verschillende materialen.

Kam

De kam is misschien wel het meest gebruikte product voor de verzorging van de vacht van een hond. Dit komt ook omdat een kam enorm veelzijdig is. Een kam kan gebruikt worden om klitten te verwijderen, maar ook om eventueel vuil of misschien zelfs vlooien op te sporen en te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld een super fijne vlooienkam. Natuurlijk kan dit laatste alleen bij een kam waar de tanden van de kam erg dicht op elkaar staan. Anders zullen de vlooien er doorheen gaan. Het is dus aan te raden om voor het gebruik van een kam, eerst ook het doel te bepalen.

Wanneer je graag klitten wil verwijderen, is het verstandig eerst te kijken naar de vacht van een hond. Heeft je hond een dikke, wollige vacht? Dan is het verstandig om voor een kam te gaan waar de tanden ver uit elkaar liggen. Andersom werkt dit natuurlijk ook. Heeft je hond een dunne vacht? Dan kun je het beste gaan voor een kam waarbij de tanden dicht bij elkaar zitten. Deze klittenkam is behoorlijk allround. Deze zal voor de meeste honden uitstekend werken. Het verwijderen van de klitten zal voor een hond vaak niet prettig zijn. Er wordt met een behoorlijke kracht aan de vacht getrokken, wat voor pijn zorgt. Om je hond zoveel mogelijk te beschermen tegen de pijn, is het verstandig om met de vrije hand zoveel mogelijk vacht tegen te houden.

borstel

Ook een borstel is een zeer veel gebruikt hulpmiddel voor de verzorging van de vacht van een hond. Er zijn een aantal verschillende borstels die voor verschillende soorten vacht gebruikt kunnen worden.

Rubberen borstel

De rubberen borstel is erg bekend. Deze is terug te vinden in iedere dierenspeciaalzaak. De rubberen borstel is ideaal voor de verzorging van een hond met een kortharige vacht. Een rubberen borstel neemt enorm veel losse haren mee. Dit zorgt ervoor dat je minder last zal hebben van het verlies van haren van je hond. Het is daarom zeker aan te raden om je hond regelmatig met een rubberen borstel te borstelen. Let echter wel op. Wanneer je te vaak en te lang gaat borstelen, kun je ook vastzittende haren lostrekken. Dit is ten eerste niet prettig voor je hond, maar ten tweede stimuleert dit juist haar uitval. Dit werkt dus averechts.

slickerborstel

De slickerborstel is ook een bekende borstel. Een slickerborstel is een borstel met vaak zeer dunne, gebogen metalen haakjes. Dit is een ideale borstel voor een dikke, lange vacht. Door de buigzame metalen haakjes is het aangenaam voor je hond. Je kunt hiermee alle dode haren uit de vacht halen. Een slickerborstel is perfect voor een wekelijkse borstelbeurt. Mocht je nou een grote hond hebben, is deze slickerborstel ideaal. In enkele minuten heb je alle dode haren bij je grote hond verwijderd!

pennenborstel

Een pennenborstel lijkt zeer veel op de borstel die wij als mensen gebruiken voor ons haar. De uiteinden van de punten zijn afgerond. Dit maakt het comfortabel voor honden met een gevoelige huid. Deze borstels zijn uitstekend geschikt voor honden met een lange, enigszins stugge vacht.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...