Waar moet je een hond niet aaien? Ontdek de gevoelige plekken van jouw hond

W

Het blijft natuurlijk verleidelijk om een hond te aaien. Honden lijken hier vaak, bewust of onbewust, om te vragen. Maar niet elke hond waardeert aaien, en er zijn ook plekjes die je beter kunt vermijden. We leggen je hier uit wat de beste manier is om een hond te aaien zodat het aaien voor zowel jou als de hond leuk blijft.

De beste plek om een hond te aaien

Het kan verleidelijk zijn om een hond over zijn kop te aaien, toch is dit voor veel honden niet prettig. Het aaien van de kop kan als een teken van dominantie worden gezien. Dit kun je dus, zeker bij een hond die je nog niet zo goed kent, beter vermijden. De beste plek om wél te aaien is vaak aan de zijkant van het lichaam in de buurt van de schouders en borstkas. Dit voelt veiliger voor de hond maar is toch een gevoelige plek waar de meeste honden graag geaaid worden. Hier heeft een hond vaak ook een dikke vacht. En doordat je de hond op deze manier via de zijkant benadert voelt het minder bedreigend en dominant.

Waar moet je een hond niet aaien?

Wat een hond onprettig vind is per hond verschillend. Zeker als je een goede band hebt met een hond bestaat de kans dat hij meer tolereert. Als je helemaal veilig wil zijn is het echter beter om de volgende plekken te vermijden:



De kop

Zoals hierboven aangegeven kan het aanraken van de kop dominant en bedreigend voelen. Zeker omdat je hiervoor de hond meestal letterlijk ‘neerbuigend’ moet benaderen. Je komt van voren en buigt over de hond heen. Dit kan voor een opgesloten gevoel zorgen bij de hond, waardoor hij in paniek kan raken.

De poten

Ook de poten zijn vaak niet de favoriete plekken van een hond om geaaid te worden. Evolutionair gezien zijn de poten van een hond natuurlijk erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat hij hier, net als voor de kop, éxtra voorzichtig op is. Hem hier aanraken kan dan ook tot onverwachtse reacties leiden. Daarnaast is het zo dat het aanraken van de poten vaak gepaard gaat met minder prettige ervaringen; denk bijvoorbeeld aan het knippen van de nagels.

De staart

Als laatste kan de staart, of de staartbasis een reactie van een hond opleveren. Allereerst is de staart een gevoelige plek en is deze ook belangrijk voor de hond. Maar daarnaast gebruikt een hond zijn staart om zijn stemming en emoties aan te geven. Wanneer dit verstoort wordt, door dus bijvoorbeeld aaien, kan dit verwarring en stress veroorzaken.

Top Tip:
Verhaart jouw hond veel? Dan zijn er speciale handschoenen waarmee je tijdens het aaien meteen borstelt!



Waar kunnen honden echt niet tegen?

Honden zijn gevoelig, zowel fysiek als mentaal. Zeker ook met betrekking tot aanrakingen. Zorg er dus altijd voor dat je een hond rustig en open benaderd, het liefst van de zijkant. Daarnaast moet je vooral niet te ruw of onverwachts zijn, pak een hond niet zomaar op of vast. Als laatst is het voor een hond niet prettig als je hem tegen de haarrichting in aait, aai dus altijd met de haren van een hond mee. Als je hiernaast let op de signalen en de lichaamstaal ben je helemaal klaar om een hond met een gerust hart te aaien!

Waarom gaat een hond op zijn rug liggen als je hem aait?

Als een hond op zijn rug gaat liggen terwijl je hem aait, is dat vaak een teken van vertrouwen en ontspanning. Het is een uitnodiging om zijn buik te aaien, een kwetsbare plek waar honden normaal gesproken hun vitale organen beschermen. Deze houding kan ook een manier zijn voor de hond om jou te laten weten dat hij zich comfortabel en veilig voelt in jouw aanwezigheid. Het is belangrijk om hier respectvol mee om te gaan en de hond alleen te aaien als hij daar duidelijk behoefte aan heeft.

hond aaien op rug

Stappenplan aaien van een hond

1. Respecteer

Begrijp dat niet alle honden van aaien houden en respecteer hun persoonlijke grenzen.

2. Observeer

Let op de lichaamstaal van de hond om te bepalen of hij open staat voor aaien. Let op tekenen van ontspanning en comfort, zoals een ontspannen houding, kwispelen met de staart en een open mond.



3. Benader

Benader de hond rustig en vriendelijk, vermijd abrupte bewegingen die hem kunnen afschrikken.

4. Vraag toestemming

Laat de hond aan je ruiken voordat je hem aait. Respecteer zijn ruimte en wacht tot hij interesse toont in contact.

5. Raak zacht aan

Streel de hond zachtjes en met langzame bewegingen, vermijd ruwe of snelle bewegingen die hem kunnen laten schrikken.

6. Focus op comfortabele plekken

Richt je aandacht op plekken waar honden doorgaans van genieten, zoals de zijkant van de nek, de borst en de schouders. Vermijd gevoelige gebieden zoals het hoofd en de staart.

7. Respecteer

Let op de reactie van de hond tijdens het aaien. Stop als hij tekenen van ongemak of stress vertoont, zoals wegdraaien, bevriezen of grommen.

8. Beloon

Beloon de hond na het aaien met lof of een traktatie als hij positief reageert op de aanraking.

Door deze stappen te volgen, kun je op een respectvolle en plezierige manier met een hond omgaan tijdens het aaien.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...