Waarom eten honden zand en wat zijn de gevolgen?

W

Zand eten hond; Samen met je hond naar het strand gaan is een geweldige manier voor jou en je hond om veel beweging en frisse lucht te krijgen. Het strand is ook een perfecte plek voor je hond om te socialiseren en te spelen met andere honden.

Helaas vermijden veel hondeneigenaren het strand om een simpele reden, hun hond eet namelijk zand! Zand eten wordt ook wel pica genoemd. De term wordt gebruikt om de neiging van een hond om vreemde dingen te eten te beschrijven.

Waarom eten honden zand? Er is een geen eenvoudig antwoord op deze vraag, omdat er vele redenen zijn waarom een hond ervoor kiest een hap zand tot zich te nemen.


TOP TIP
Als je hond de gewoonte heeft om af en toe wat zand te eten, kan je een supplement met psyllium zoals Puur Psyllium bijvoeren om de darmen schoon en gezond te houden.
Hieronder kan je 6 redenen vinden waarom honden zand eten.

Spelen in het zand

Honden eten in veel gevallen per ongeluk zand. Dit kan voorkomen als ze hun poten likken nadat ze op het strand geweest zijn, of nadat ze gaten hebben gegraven en het zand op hun poten en gezicht terecht is gekomen. Een hond kan ook per ongeluk zand inslikken als hij een vieze bal apporteert, of uit ondiepe plassen drinkt.

Nieuwsgierigheid

Bewust zand eten, ontstaat meestal als de hond nog een pup is. Honden onderzoeken alles door middel van geur en aanraking. Als iets interessant ruikt, zullen ze het meestal in hun bek nemen. Als het ook goed smaakt, zal de hond er vaak vanuit gaan dat het object voedsel is en het doorslikken.

Gebrek aan mineralen

Soms eet een hond zand omdat hij bepaalde belangrijke mineralen mist. Als je merkt dat het zand eten samengaat met een gebrek aan energie bij je hond, dan is er een kans dat je hond een gebrek heeft aan bepaalde mineralen.

Meestal voelt je hond zich dan minder aangetrokken tot zand of andere voorwerpen als je hem overzet op een ander dieet met meer voedingsstoffen of een hogere voedingswaarde.

Het is vaak de moeite waard om het bloed van je hond te laten testen op tekorten. Zo weet je of je hond een gezond dieet krijgt, en wat je eventueel moet veranderen om een tekort weer aan te vullen.

De hond heeft honger

Honden eten soms ook zand als ze honger hebben en er niks anders in de buurt is dat ze kunnen eten. Voor ons is zand misschien vies en raar om te eten, maar een hond ruikt vaak allerlei interessante geuren in het zand.

Als je vermoedt dat je hond zand eet omdat hij honger heeft, is het verstandig om misschien iets meer te voeren, of vaker op de dag kleine beetjes te voeren. Als de hond af moet vallen, kan je het beste voer geven met minder energie. Op deze manier hoef je de hoeveelheid voer meestal niet te verminderen, waardoor je hond minder hongerig zal zijn.Houd ook de snacks van je hond in de gaten, soms geven we ze namelijk dingen waar een hond snel dik van wordt, of zelfs ziek. Een gezonde snack waar je hond lang van kan genieten, is bijvoorbeeld een stuk runderkophuid.

Zand is lekker

Het is niet zo moeilijk om te begrijpen waarom honden de geur van zand zo verleidelijk kunnen vinden. Zeker op het strand, kunnen er allerlei interessante dingen gemengd zijn met het zand. Misschien liggen er nog restanten van een overleden vis, keutels van een konijn, etensresten van een bbq of een gevallen koekje.

 De beste manier om dit gedrag te ontmoedigen, is door je hond aan de lijn te houden en hem elke keer dat hij zand probeert te eten af te leiden. Houd je hond bijvoorbeeld bezig met een apporteerspel, of zorg dat de aandacht van de hond bij jou blijft met behulp van snacks.

Als je hond vaak dingen eet die hij niet hoort te eten, zoals ontlasting, zand of misschien stenen, dan is het altijd het beste om de gezondheid van je hond te laten controleren bij de dierenarts. Als je hond gezond is, en zichzelf gewoon een slechte gewoonte aangeleerd heeft, kan het lastig zijn het gedrag weer af te leren.

Je kan je hond hiervoor het beste de commando’s ‘los’, ‘nee’ of ‘laten liggen’ aanleren. Het kan lang duren voordat je hond goed luistert, en sommige honden vinden zand of ontlasting zo lekker dat het eten ervan heel moeilijk af te leren is. Het wordt ook wel ‘zelfbelonend gedrag’ genoemd.

In zo’n geval kan je soms beter een muilkorf gebruiken om je hond veilig te houden. Laat je hond langzaam aan een muilkorf wennen, anders bestaat er een kans dat hij in paniek raakt en de muilkorf niet accepteert. Probeer je hond altijd te blijven trainen, zodat je misschien later zonder muilkorf het strand op kunt.

Zand eten voor aandacht

Een van de veel voorkomende redenen dat honden zand eten, is omdat hun baasje ze aandacht geeft als ze het doen. Honden leren heel snel wat hun baasjes ertoe aanzet om hen aandacht te geven.

Misschien heb je je hond als puppy gecorrigeerd toen je hem voor het eerst meenam naar het strand. Bij een slimme hond, hoef je dit niet vaak te doen voordat de hond het likken of eten van zand in verband brengt met het trekken van je aandacht.De meeste eigenaren zullen het gedrag van hun hond omleiden door ze af te leiden met een bal of iets lekkers. Dit is opzich niet verkeerd, maar probeer te vermijden dat je hond een connectie legt tussen het zand eten en het apporteerspel. Leid je hond bij voorkeur al af van het zand voordat hij de kans krijgt het op te eten.

Om zand eten voor aandacht te voorkomen, kan je de hond het beste uit de omgeving verwijderen. Geef een commando, zoals “nee”, doe je hond aan de lijn en verlaat de ruimte. Geef je hond geen verdere aandacht. Je moet de interactie zo saai mogelijk houden.

Het doel is hier om je hond te laten weten dat zand eten resulteert in iets saais, en dat hij geen aandacht van je zal krijgen. Vaak heeft de hond weinig herhalingen nodig om te begrijpen wat je van hem wil, maar je moet er wel consequent mee om blijven gaan.

Je kan ook alternatieve routes en locaties overwegen voor de wandeling, waarbij je hond geen toegang heeft tot zand. Probeer naar verschillende hondenparken te gaan of wandel in een nieuwe buurt. Op deze manier krijgt je hond nieuwe prikkels en neem je het risico op zand eten volledig weg.

Is zand eten gevaarlijk voor je hond?

Het gevaar van zand eten, is dat het zwaar en dicht is, en aan elkaar plakt, waardoor het zand een darmblokkade kan veroorzaken. Een blokkade van de darm kan fataal zijn als het niet snel behandeld wordt.

Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een 10 maanden oude Labrador, waarover je kunt lezen in The Veterinary Record, 2004. Deze jonge Labrador werd naar de kliniek gebracht met symptomen zoals braken en diarree.

Na een uitgebreid onderzoek en een rontgenfoto van de buik, bleek de oorzaak van de symptomen een darmblokkade te zijn. De dierenarts moest bijna 350 gram zand uit de darmen van de hond verwijderen met behulp van een operatie.

Dit voorbeeld toont niet alleen het gevaar van zand eten, maar laat ook zien hoe belangrijk het is om symptomen van verstopping op te merken voordat het te laat is.

Symptomen van een blokkade door zand

  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn

Braken en diarree zijn de twee meest voorkomende symptomen van een darmblokkade bij honden. De symptomen komen vaak tegelijkertijd voor. Door de blokkade in het maag-darm systeem kan het voedsel in de maag niet verder. Tegelijkertijd kan vaak alleen vocht langs de verstopping, wat de diarree veroorzaakt.

De hond kan ook buikpijn en maagpijn hebben, waardoor hij vaak niet meer wil eten. Symptomen die ook aanwezig kunnen zijn, zijn:

  • Verlies van eetlust
  • Lethargie
  • Buikpijn
  • Zwelling van de buik
  • Moeite met liggen

Als je een verschil merkt in het gedrag van je hond nadat hij zand heeft gegeten, kun je het beste even contact opnemen met de dierenarts. Als er echt sprake is van een blokkade door het eten van zand, is het belangrijk dat het vochtgehalte van de hond op peil gehouden wordt, en dat de blokkade verwijderd wordt.

Wanneer het zand nog geen ernstige verstopping heeft veroorzaakt, kan het soms verwijderd worden met behulp van olie of supplementen zoals puur psyllium. In ernstige gevallen moet de blokkade met behulp van een operatie verwijderd worden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...