Waarom heeft mijn hond koude poten?

W

De meeste hondenrassen zijn gezegend met een dikke vacht, die helpt om ze warm te houden. Tijdens de zomermaanden hijgen ze om af te koelen en zullen ze ook een kleine hoeveelheid warmte verliezen via hun poten. Dit betekent dat hun voeten over het algemeen warm zijn. Als je hond koude poten heeft, kan dat een teken zijn dat er iets niet helemaal in orde is. Lees verder voor meer informatie over hoe je de koude poten van je hond kunt behandelen.

Oorzaken van koude poten bij honden

Er zijn vele redenen waarom een hond koude poten kan krijgen, of het nu medisch is of door de omgeving. Sommige daarvan komen vaker voor dan andere, maar de meeste zijn vrij gemakkelijk te verhelpen.

Koude luchttemperatuur

Veruit de meest voorkomende reden voor koude poten is dat je hond het gewoon koud heeft in zijn directe omgeving. Honden hebben vaak koude poten tijdens de wintermaanden als de grond koud, ijzig of besneeuwd is.Voor een korte tijd nadat je hond van een koude plek naar een warme plek gaat, zullen hun voetkussentjes koud aanvoelen. De temperatuur zal geleidelijk zakken naarmate hij langer in een warme omgeving blijft.

Als je hond langere tijd buiten in koud weer heeft doorgebracht, kan het langer duren voordat zijn poten zijn opgewarmd. De hond loopt een verhoogd risico op onderkoeling en bevriezing als er dik ijs of sneeuw op de grond ligt.

Symptomen zijn een koude en bleke huid, ongemak in het getroffen gebied, zwelling en blaren. Als je hond bij koud weer buiten is geweest en zijn poten koud blijven, moet je een dierenarts raadplegen.

Lees Ook: Wat betekent het als je hond warme of koude oren heeft

Ouderdom

Een detail van het natuurlijke verouderingsproces is een verminderde doorbloeding. In het algemeen is dit het gevolg van leeftijdsgebonden medische aandoeningen zoals diabetes of een nierziekte. Dit is te verwachten, maar moet toch door een dierenarts in de gaten worden gehouden.

Door de neiging van oudere honden om vaker te slapen, kan een verminderde doorbloeding optreden als hun ledematen langdurig in een slaaphouding blijven. Dit geldt vooral voor honden die opgekruld slapen met hun voeten onder hun lichaam verstopt.Als een oudere hond koude poten heeft, maar verder fit en gezond is, zou er geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. Controleer je oudere hond regelmatig en vermeld eventuele veranderingen bij je dierenarts.

Hypothyreoïdie

Honden met hypothyreoïdie verdragen de kou minder goed dan gezonde honden. Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert om normale lichaamsfuncties mogelijk te maken. Hierdoor vertragen veel lichaamsfuncties, waaronder de hartslag, die op zijn beurt een verminderde bloedstroom veroorzaakt. Dit resulteert in een koude huid, vooral rond de voeten, het gezicht en de oren.

Andere symptomen van hypothyreoïdie zijn vermoeidheid, gewichtstoename, een droge huid, haaruitval, spier- en gewrichtszwakte, en hart- en vaatproblemen.

De behandeling van hypothyreoïdie is relatief eenvoudig en de aandoening is gemakkelijk te controleren. Dierenartsen schrijven meestal een schildklierhormoonvervanger voor, zoals thyroxine. Zodra de juiste dosering is vastgesteld, zijn jaarlijkse controles nodig om ervoor te zorgen dat de lichaamsfuncties van de hond zich normaal gedragen.

Lees Ook: Hypothyreoidie bij hondenHartworm

Hartwormen zijn parasieten die leven in het hart, de longen en de omliggende bloedvaten van een hond. Hoe groter het aantal wormen, hoe meer de bloedstroom wordt aangetast. Een hartworminfectie kan een verminderde bloedsomloop, koude ledematen, een hoge bloeddruk en zelfs hartfalen veroorzaken als deze onbehandeld blijft.

Koude poten zijn een veel voorkomend symptoom van een hartworminfectie. Doorgaans worden de extremiteiten als eerste aangetast als er sprake is van een verminderde doorbloeding.

De eenvoudigste manier om je hond tegen hartworm te beschermen is ervoor te zorgen dat hij maandelijks een preventief middel tegen parasieten krijgt, meestal in de vorm van een tablet. Als alternatief kunnen sommige dierenartsen een preventieve injectie voorschrijven, die tweemaal per jaar wordt gegeven.

Lees Meer: Hartwormen bij honden hoe voorkomen en hoe genezen

Koude poten bij honden voorkomen

Als er geen onderliggende medische problemen zijn, zijn er verschillende eenvoudige manieren waarop je kunt voorkomen dat je hond koude poten krijgt.

Houd de hond comfortabel tijdens koud weer.

Zorg er tijdens de koude wintermaanden voor dat je hond een knus dekentje heeft om tegenaan te kruipen en houd de binnentemperatuur in de gaten om te voorkomen dat zijn poten koud worden. Als je in een regio woont met ijzige of sneeuwrijke winters, wil je misschien investeren in een verwarmingskussen voor je hond om op te slapen.

Hondensokken!

Je hond heeft misschien even nodig om aan zijn nieuwe slofjes te wennen, maar hondensokken kunnen helpen om koude poten te voorkomen. Hondensokken hebben een antisliplaag op de zool om honden te helpen beter te lopen op een ijzige ondergrond. Dit kan ook helpen als je tegel- of laminaatvloeren in huis hebt. Dit is vooral nuttig voor oudere honden of honden met een verminderde mobiliteit.

Bekijk hier 4x antislip sokken voor jouw hond

Massagetijd voor je hond.

Deze is geweldig voor honden met een verminderde bloedsomloop, maar heilzaam voor elke hond met koude poten. Trek 5-10 minuten per dag uit om de poten en voeten van je hond zachtjes te masseren. Dit helpt de bloedsomloop te stimuleren en de huid te verwarmen. Je kunt ook een warm kompres of warmtekussen gebruiken als onderdeel van je dagelijkse massagesessies.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...