Waarom honden de vloer likken en hoe je het kunt stoppen

W

Soms doen honden rare dingen zonder dat ze daar een goede reden voor lijken te hebben. Honden die de vloer likken zijn niet zeldzaam en dit gedrag kan vele oorzaken hebben. Het bepalen van de oorzaak is de eerste stap om het gedrag te elimineren.

Het lijkt misschien onschuldig, maar het frequent likken van de vloer of andere oppervlakken kan verwondingen veroorzaken. Zweren op de tong door voortdurend likken kunnen tot infecties leiden. Daarnaast kan vuil of schoonmaakmiddel op de vloer je hond ziek maken.

Het is belangrijk dat je het gedrag probeert te stoppen door de oorzaak te vinden en het onderliggende probleem vervolgens op te lossen.

Waarom honden de vloer likken en hoe je het kunt stoppen

Maag en darm problemen

Een van de meest voorkomende redenen dat honden de vloer likken zijn maag en darm problemen. Je hond lijkt er dan vaak ook wat gestrest bij en veel honden zullen gras gaan eten als je ze mee naar buiten neemt.

Maag en darm problemen kunnen vele oorzaken hebben, zoals verkeerd voer, ongeschikte snacks, virussen, bacteriën, parasieten, vreemde voorwerpen, blokkades, een maagkanteling, etc. Al deze problemen kunnen zorgen voor misselijkheid, wat er vervolgens weer voor kan zorgen dat je hond de vloer gaat likken.Lees bijvoorbeeld ook:

– Brandend Maagzuur bij honden
Pancreatitis of alvleesklierontsteking bij honden
– Wat is er aan de hand als een hond wit schuim overgeeft?

Vloer likken door verkeerd voedsel

Een hond kan de vloer gaan likken als hij een slecht uitgebalanceerd dieet krijgt of niet genoeg voer krijgt. Voedingstekorten kunnen gedrag veroorzaken dat verband houdt met eten terwijl je hond probeert de onbalans in zijn lichaam te corrigeren.

Heb je het idee dat je hond niet goed tegen zijn huidige voer kan of misschien iets tekort komt? Probeer dan eens (eventueel tijdelijk) het Hypoallergenic voer van Royal Canin. Als het likken minder wordt, weet je in ieder geval waar het probleem ligt.

ELS (excessive licking of surfaces)

ELS is het overmatig likken van oppervlakken. Als een hond aan ELS lijdt, zal hij ook andere oppervlakken likken, zoals muren, deuren of meubels. Gewoonlijk hebben honden die aan ELS lijden ook gastro-intestinale problemen.

Honden met maag en darmproblemen zijn vaak misselijk, waardoor ze manieren zoeken om hun maag te kalmeren. Vaak gaan ze gras eten, maar het komt ook voor dat ze bij gebrek aan beter de vloer gaan likken.

Vloer likken als gewoonte

Als je hond een rommelige eter is, zal hij na het eten hoogstwaarschijnlijk de vloer likken om voedsel te pakken dat hij heeft laten vallen. Na een tijdje wordt dit aangeleerd gedrag of een gewoonte en zal hij zelfs de vloer likken als er geen eten is.

Je kunt proberen de obsessie van je hond wat te verminderen door hem bezig te houden. Geef je hond bijvoorbeeld eten in een kong of een voerbal.

Likken van de vloer door stress of angst

Mensen uiten hun angst door op hun nagels te bijten, hun handen samen te wringen of te veel chocolade te eten. Voor een hond kan het likken van de vloer een teken zijn van angst of stress. De herhaalde actie van likken kan rustgevend zijn, waardoor je hond het steeds vaker zal doen.Er zijn veel dingen die je kunt doen voor angstige honden. Zo hebben we bijvoorbeeld een heel artikel gewijd aan kalmeringsmiddelen voor honden, zowal natuurlijke als medicatie. Lees dit artikel zeker even door als je vermoedt dat je hond last heeft van stress of angst.

Lees ons artikel: 10 manieren om je hond te ontstressen voor meer ideeën.

Frustratie en vloer likken

Uw hond likt misschien de vloer uit frustratie of verveling. Een hond die niet genoeg lichaamsbeweging of mentale stimulatie krijgt, is vatbaar voor het ontwikkelen van ongewoon gedrag als coping-mechanisme.

Mentale stimulatie geef je niet alleen door veel te wandelen, je hond moet ook iets te doen hebben. Veel honden worden rustiger als ze hun neus gebruiken, dus bedenk leuke snuffel spelletjes.

In het boek Speuren met de hond lees je alles over speuren, een super leuke sport die je als hobby kunt doen met je hond. Je hoeft er geen ervaring voor te hebben, en het is niet zo moeilijk om aan te leren als je misschien verwacht. Je hond zal je er zeker dankbaar voor zijn.

De vloer likken voor aandacht

Je hond kan een verband hebben gevormd tussen het likken van de vloer en het trekken van je aandacht. De eerste keren lag er misschien gewoon iets lekkers op de vloer, maar gaf je je hond aandacht omdat je het likken wilde stoppen. Honden zijn slimme dieren, die heel snel begrijpen welk gedrag de aandacht van hun baasje trekt. Het gevolg is dat je hond de vloer zal likken om je aandacht te krijgen.

De ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is een aandoening die wordt veroorzaakt door een overactieve bijnier. Deze aandoening veroorzaakt ook leverschade. De bijnier is verantwoordelijk voor het vrijgeven van bepaalde hormonen. Bij een overactieve bijnier maakt je hond teveel epinefrine en cortisol aan. Deze hormonen regelen de reactie van het lichaam op stress. Een hond die aan de ziekte van Cushing lijdt, verkeert in een constante staat van stress of depressie. Aan de vloer likken is een manier om met dat gevoel van stress om te gaan.

Neurologische (hersen) aandoeningen

Helaas zijn er enkele aandoeningen van de hersenen die ongewoon en repetitief gedrag veroorzaken, vergelijkbaar met de manier waarop iemand met OCD zich zou kunnen gedragen. Een hond met een neurologische aandoening kan ongewoon gedrag ontwikkelen, zoals het likken van de vloer of meubels.

Aandoeningen die dergelijk gedrag kunnen veroorzaken, zijn onder meer cognitieve stoornissen, Parkinson, epilepsie, tumoren of een beroerte. Deze aandoeningen hebben allemaal invloed op de manier waarop het brein van een hond werkt en kunnen gedrag veroorzaken dat de hond misschien nog nooit eerder heeft vertoond.

Vraag de dierenarts om advies om de oorzaak van het likken te vinden

Voordat je je opties overweegt om het gedrag te stoppen, is het het beste om je hond door een dierenarts te laten controleren om een ​​medische oorzaak uit te sluiten. Als je hond een medische aandoening heeft, kan het voldoende zijn om deze te behandelen om het likgedrag te stoppen. Het belangrijkste is dat je hond de behandeling krijgt die hij nodig heeft, zodat hij zich beter begint te voelen.Het behandelen van gastro-intestinale aandoeningen kan een zeer succesvolle manier zijn om het likken van de vloer te voorkomen. In een Canadees onderzoek was er bij 60% van de honden die met succes werden behandeld voor een maagdarmprobleem, ook een verbetering van hun ELS-symptomen.

Als je hond een ernstige neurologische aandoening heeft die niet kan worden behandeld, is je beste optie helaas preventieve maatregelen. Deze omvatten het vaker schoonmaken van de vloer of het voorkomen van toegang tot de plaatsen waar je hond het vaakst likt. Bij sommige aandoeningen kunnen medicijnen helpen bij het beheersen van de symptomen, maar dit is niet altijd genoeg om hun drang om te likken te verminderen.

Je dierenarts kan je misschien advies geven over hoe je kunt voorkomen dat je hond de vloer likt, of hij kan een hondentrainer aanbevelen die je kan helpen.

Hoe kun je het likken van de vloer stoppen?

De eerste stap is om de oorzaak te achterhalen van de obsessie van je hond. Laat je hond uitgebreid onderzoeken bij de dierenarts, zodat je een onderliggend gezondheidsprobleem kan behandelen of uitsluiten.

Hieronder vind je een aantal dingen die je kunt proberen om het likken van de vloer te verminderen.

Krijgt je hond minstens 45 minuten training of vrije beweging per dag? Als dat het geval is, is lichaamsbeweging waarschijnlijk geen oorzaak. Als je hond te weinig beweegt, wandel of speel dan wat langer met je hond of voeg thuis spelsessies toe om je hond zowel fysiek als mentaal te vermoeien.


TOP TIP

Een perfecte manier om een hond binnenshuis bezig te houden, is met behulp van hondenpuzzels. Een grote snuffelmat zoals de veelzijdige mat van Snoots kan je hond lang vermaken, en bevredigt de behoefte van je hond om te snuffelen en likken op een gecontroleerde manier.


Regelmatig spelen met je hond kan voorkomen dat hij de vloer likt. Verveling is een veel voorkomende oorzaak van dergelijk gedrag. Moedig je hond aan om te apporteren in de tuin of verstoppertje te spelen. Je kunt hem ook een paar trucjes leren, zoals ‘dood spelen’, ‘omrollen’ of ‘spreken’. Betrek je hond bij iets dat mentaal stimulerend is, zodat hij gefocust is en afleiding heeft van het likken van de vloer.

Voor honden met een hoog energieniveau kan een hondensport helpen om het likgedrag te elimineren.  Behendigheid of flyball zijn geweldige opties voor bijvoorbeeld herders, terwijl speuren een fijne mentale uitdaging is voor jachthonden. Deze activiteiten zijn zowel fysiek als mentaal stimulerend. Je hond zal na de training moe zijn en tevreden in slaap vallen, in plaats van verveeld de vloer likken. Regelmatig sporten zal ook helpen om je hond gefocust te houden waardoor hij minder snel verveling gerelateerd gedrag zal vertonen, zoals het likken van de vloer.

Is je hond een rommelige eter? Als je hond de neiging heeft om voedsel te laten vallen of grote happen te nemen, kan dit de oorzaak zijn dat hij de vloer likt. Niet alleen omdat hij zijn voer overal verspreidt, maar ook omdat snel eten maagpijn kan veroorzaken. Probeer een slow-feeder van Eat Slow Live Longer om dit te voorkomen. Dit zijn voerbakken met kleine vakjes aan de binnenkant, zodat je hond kleinere happen moet nemen en voorzichtiger eet. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat voedsel valt. Je hond zal ook minder snel maagpijn hebben als hij langzaam eet.

Je dierenarts kan een bloedtest uitvoeren om te controleren op voedingstekorten. Als de resultaten suggereren dat je hond geen goed uitgebalanceerd dieet krijgt, kan het probleem eenvoudig worden verholpen door over te schakelen op een beter dieet. Verander bijvoorbeeld het voer voor een compleet voer van hoge kwaliteit, en blijf dit een aantal maanden voeren. Je zou na een aantal weken een verbetering moeten zien. Je dierenarts kan je advies geven over welk voer het beste bij je hond past.

Probeer je te voorkomen dat je hond de vloer likt? Als je de andere mogelijkheden hebt geëlimineerd, kan het zijn dat je hond dit gedrag gebruikt om je aandacht te trekken. In plaats van hem te stoppen met likken, verlaat je gewoon de kamer. Dit zal je hond laten zien dat het likken van de vloer je aandacht niet trekt. Het gedrag verliest zijn waarde en je hond zal er na een tijdje mee stoppen.

Voor angstige honden kan het proberen van een kalmerend hulpmiddel helpen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kalmerende feromonen, zoals Adaptil. Dit is een plug-in die werkt als een luchtverfrisser. Wanneer het op een stopcontact wordt aangesloten, geeft het langzaam kalmerende feromonen af. Dit helpt je ​​hond tot rust te komen en kan zijn drang om de vloer te likken verminderen.

Als je de oorzaak van de stress van je hond kunt achterhalen, is dit nog beter. Dit kan een bepaald geluid zijn, zoals schreeuwende kinderen of het dichtslaan van een autodeur. Als de trigger iets in huis is dat kan worden gecontroleerd, kun je het likken van de vloer gemakkelijk stoppen door te voorkomen dat je hond de trigger ervaart of door de trigger met iets positiefs te associëren. Hiervoor kun je het beste een hondengedragstherapeut raadplegen.

Als je hond slechts een bepaald plekje likt, kun je een anti-bijt middel zoals Beaphar anti-knabbel proberen. Je kunt ook je eigen DIY-afweermiddel maken met azijn of citroensap. Deze zure smaken zijn niet prettig voor je hond en hij zal meestal de plekken met een vieze smaak willen vermijden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...