Waarom is mijn hond lusteloos na de loopsheid?

W

Lusteloos na loopsheid? Hoewel gedragsveranderingen, waaronder lethargie, regelmatig voorkomen tijdens de loopsheid, komt het minder vaak voor als de loopsheid van de hond voorbij is.

In dit artikel gaan we in op symptomen waar je op moet letten om te bepalen of je hond langzamer herstelt van zijn normale loopsheid, of dat hij mogelijk ziek is en medische zorg nodig heeft.

Lusteloosheid na de loopsheid kan allerlei oorzaken hebben. Ze kunnen verband houden met de loopsheid, maar je hond kan natuurlijk ook gezondheidsproblemen na de loopsheid ontwikkelen die niks met de loopsheid te maken hebben. De meest voorkomende oorzaken van lusteloosheid na de loopsheid zijn baarmoederontstekingen en schijndrachten.


TOP TIP

Als je hond vaker veel last heeft van haar hormonen tijdens of na de loopsheid, kun je overwegen de hond te laten steriliseren. Ook een supplement zoals Provarium Breeding van Groene Os kan de symptomen helpen verlichten.
Wat zijn de stadia van de loopsheidcyclus van een hond?

Om te begrijpen wat de lusteloosheid van je hond na de loopsheid kan veroorzaken, is het belangrijk om wat meer te weten over de cyclus van de hond. Teven die niet zijn gesteriliseerd, zullen een reproductieve periode doormaken die vaak wordt aangeduid als oestrus, of gewoon als een loopsheid.

Er zijn officieel 4 fasen in de voortplantingscyclus van een teefje. Gemiddeld duurt het 6-12 maanden voordat een hond alle 4 fasen heeft voltooid.

Cyclus van een teef

Pro-oestrus

Veel mensen gaan ervan uit dat dit de fase is waarin een hond zwanger kan worden, omdat je een gezwollen vulva en bloeding zult opmerken. Deze fase, die in de meeste gevallen 9 dagen duurt, is echter slechts de voorbereiding op de oestrus en honden zijn nog niet vruchtbaar.

Oestrus

In dit stadium kan de hond drachtig worden. Het duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan in totaal 3-21 dagen duren. Dit is de fase die de loopsheid van de hond wordt genoemd. Bloeden is lichter tijdens deze fase.

Dioestrus

Deze fase vindt plaats na d oestrus en duurt 2-3 maanden, of totdat puppy’s worden geboren (als de hond drachtig is). De zwelling van de vulva neemt af en een hond is niet ontvankelijk voor paring.

Anoestrus

Ten slotte is deze fase de “rustfase”. Het lichaam van de hond bereidt zich niet voor op of herstelt niet van de loopsheid, en het duurt de langste van alle fasen.

Het is relatief normaal dat je hond wat lusteloos is tijdens het proestrus- en oestrusstadium, omdat er een verscheidenheid aan hormonale en fysieke veranderingen plaatsvinden die van invloed kunnen zijn op je hond.

Elke hond is anders, en gedragsveranderingen komen regelmatig voor. De ene hond zal misschien wat aanhankelijker en speelser zijn, terwijl de andere hond wat lusteloos en lui overkomt.Het is relatief normaal dat je hond wat lusteloos is tijdens het proestrus- en oestrusstadium, omdat er een verscheidenheid aan hormonale en fysieke veranderingen plaatsvinden die van invloed kunnen zijn op je hond.

De meeste honden herstellen echter wanneer ze het dioestrusstadium ingaan. Hierin gaan ze weer normaal gedrag vertonen, vooral als ze niet drachtig zijn.

Is jouw hond na de loopsheid, tijdens de dioestrus, lustelozer dan anders? Dit kan soms een teken zijn dat de hond de aandacht van een dierenarts nodig heeft.

Oorzaken van lusteloosheid na de loopsheid

Nadat de loopsheid van je hond voorbij is, zouden eventuele gedragsveranderingen ook moeten verdwijnen. Er zijn echter verschillende medische en gedragsproblemen die lusteloosheid kunnen veroorzaken direct na een loopsheid, en we zullen hieronder enkele van de meest voorkomende onderzoeken.

Het is echter belangrijk op te merken dat lusteloosheid een symptoom is van een breed scala aan gezondheidsproblemen. Wanneer je hond zich anders gedraagt dan je gewend bent, vooral als er ook andere symptomen aanwezig zijn, is het belangrijk om de dierenarts te bezoeken om er zeker van te zijn dat er niets ernstigers aan de hand is.

Lusteloosheid door Pyometra of baarmoederontsteking

Een van de hormonen die verhoogd is in het lichaam van je hond tijdens de loopsheid, is progesteron.  Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verdikken van het slijmvlies van de baarmoeder, ter voorbereiding op zwangerschap.

Als een hond echter niet drachtig wordt, kan het weefsel van de baarmoeder dikker worden, en wordt het een omgeving die door bacterien wel gewaardeerd kan worden.

Dit gebeurt meestal als je hond verschillende loopsheden doormaakt zonder drachtig te worden, en is een van de vele redenen waarom volwassen teven waar niet mee gefokt wordt baat hebben bij sterilisatie.

Tijdens de oestrus houdt het lichaam van uw hond ook witte bloedcellen – de cellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties – uit de baarmoeder van je hond om te voorkomen dat ze eventueel aanwezig sperma aanvallen.Door deze natuurlijke processen tijdens de loopsheid, loopt je hond een risico een infectie te ontwikkelen als ze niet drachtig wordt. Deze infectie – waarbij bacteriën in de baarmoeder groeien en de baarmoeder ontstoken raakt – wordt pyometra genoemd.

Er zijn twee soorten pyometra-infecties: open en gesloten.

Bij een open infectie zul je merken dat er stinkende afscheiding uit de vulva van de hond sijpelt. Bij een gesloten infectie zijn er geen uiterlijke tekenen van pyometra, behalve vage symptomen zoals lethargie of lusteloosheid en koorts.

Als de hond een baarmoederontsteking ontwikkelt, gebeurt dit meestal 2-8 weken nadat de cyclus is voltooid. Dit is waarom het een van de meest voorkomende redenen is dat een hond lusteloos is na de loopsheid.

Een baarmoederontsteking is levensbedreigend. Zonder behandeling – waarbij de vrouwelijke hond meestal wordt gesteriliseerd – zullen veel honden sterven.

Als je hond lusteloos is en je een baarmoederontsteking vermoedt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Schijndracht en lusteloosheid

Een andere veel voorkomende reden waarom het gedrag van de hond verandert nadat hij loops is geweest, is een valse zwangerschap. De hond kan vergrote tepels hebben en in sommige gevallen zelfs melk produceren. Ook kan de hond lusteloos zijn, vocht vasthouden en zich vreemd gedragen.

Als je hond een schijndracht ontwikkeld, gebeurt dit meestal 4-9 weken na de loopsheid.Sommige honden kunnen zelfs een nest maken en speeltjes verzamelen die dienst doen als surrogaatpuppy’s.

Hoewel de hormonen bij de meeste honden weer terugkomen op het normale niveau na de loopsheid, zijn honden waarbij dit niet het geval lijkt te zijn. In plaats daarvan, produceert het lichaam hormonen die het ook zou produceren tijdens een echte dracht.

Milde schijndrachten gaan vaak vanzelf over. Maar er zijn ook ernstigere gevallen. Hierbij lijkt de hond lichamelijk ziek. Ook kan het zijn dat haar gedrag in het bijzonder wordt beïnvloed. Deze gevallen kunnen worden geholpen met behandeling door een dierenarts. Je kunt je hond ook helpen sneller te herstellen van een schijndracht met bijvoorbeeld fytotherapie. World of Herbs heeft een mix van plantenextracten samengesteld die de hormonen van je hond kunnen helpen kalmeren.

Als je niet zeker weet of je hond een valse dracht heeft of daadwerkelijk drachtig is, kun je het beste de dierenarts om advies vragen.

Honden waar niet mee wordt gefokt, kunnen worden gesteriliseerd schijndrachten en baarmoederontstekingen te voorkomen. De eierstokken van de hond worden verwijderd bij sterilisatie. Daardoor zullen de hormonen die een schijndracht kunnen veroorzaken niet langer fluctueren zoals bij intacte honden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...