Waarom je hond mank loopt op een voorpoot en wat je kunt doen

W

Mank lopen is een veel voorkomend probleem bij zowel jonge als oude, grote en kleine honden. De hond kan mank lopen op een voorpoot door een kleine misstap, maar er kan ook sprake zijn van een ernstiger probleem.

Omdat mank lopen in zo’n breed scala van gevallen kan voorkomen, zullen we enkele veelvoorkomende redenen onderzoeken waarom je hond mank loopt. Als je hond mank loopt op een voorpoot, kan er van alles aan de hand zijn. De oorzaak is vaak makkelijk te achterhalen door na te gaan wat je hond deed voor het kreupel lopen en door de poot zelf te onderzoeken.

Als je hond plotseling mank loopt op een voorpoot en veel pijn lijkt te hebben, is het het beste om hem naar de dierenarts brengen, aangezien dit type mank lopen meestal optreedt als gevolg van een ernstige blessure zoals een gescheurde pees of een botbreuk. Bij een botbreuk of ernstige blessure zal de hond niet alleen mank lopen op de voorpoot, maar er zal vaak ook sprake zijn van zwelling.

Als je hond licht kreupel op een voorpoot loopt, of af en aan kreupel loopt, komt dit meestal door een beginnende vorm van elleboogdysplasie of artrose. Vaak zijn beide poten aangetast, waardoor je hond wisselend kreupel loopt op elke voorpoot, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Hoewel je zeker naar de dierenarts moet voor een diagnose, is dit vaak niet zo urgent als een plotselinge verwonding.


TOP TIP

Supplementen kunnen een hond met een blessure helpen om pijn en ontstekingen te verminderen. Een goede optie is bijvoorbeeld Duivelsklauw & Curcuma van Frama. Duivelsklauw heeft een onstekingsremmende en pijnstillende werking. Het kan echte pijnstillers natuurlijk niet vervangen, maar is een fijne natuurlijke optie voor honden die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.
Oorzaken van mank lopen op een voorpoot bij honden

Honden kunnen mank lopen op een voorpoot door een groot aantal oorzaken, variërend van problemen met de tenen van de hond tot aan rugproblemen.

Vanwege de verscheidenheid aan ziekten en verwondingen waardoor de hond mank kan lopen, is het belangrijk om vertrouwd te raken met een aantal veel voorkomende oorzaken van mank lopen bij honden. Zo kun je het mank lopen van je hond snel en efficiënt aanpakken.

Letsel aan een poot

Honden kunnen mank lopen als er iets is dat hun poot heeft verwond. Dit gebeurt vaak als ze op iets scherps stappen, zoals glas, spijkers, stokken of doornen.

Deze voorwerpen kunnen de voetzool van de hond beschadigen of zich tussen de tenen van je hond wurmen, wat irritatie kan veroorzaken.

Snijwonden, brandwonden, steken, beten en bevriezing zijn andere veelvoorkomende verwondingen aan de poot van een hond die kreupelheid kunnen veroorzaken. Bij grote verwondingen is het natuurlijk gelijk duidelijk waarom de hond kreupel loopt, maar er zijn ook kleine verwondingen die voor grote problemen kunnen zorgen.

Afhankelijk van de ernst van de verwonding, merk je het misschien niet meteen dat je hond mank loopt. Soms merkt de hond de beschadiging pas op als het vreemde lichaam begint te irriteren, zwelling veroorzaakt en het wondje geïnfecteerd raakt. Sommige voorwerpen raken na een tijdje zo diep vast in de huid, dat ze door een dierenarts verwijderd moeten worden.

Lees meer over ontstekingen en beschadigingen aan poten in dit artikel, waarin we alle oorzaken en de behandeling van een ontstoken poot behandelen.

Hond loopt mank

Mank door een blessure aan een voorpoot

Net als bij mensen, kunnen verschillende blessures ervoor zorgen dat een hond mank gaat lopen en pijn heeft aan een poot. Als je hond mank loopt op een voorpoot, hoeft dit niet perse veroorzaakt te worden door een blessure in de voorpoot zelf. De hond kan ook last hebben van zijn schouderblad, rug of nek bijvoorbeeld.

Bij puppy´s komen lichte blessures vrij vaak voor. Puppy’s hebben vaak moeite om hun lichaamsbewegingen te coördineren, en zijn geneigd om ergens vanaf te springen of te struikelen over iets simpels. Ze moeten nog ontdekken wat wel en niet kan met hun nog onhandige lichaam.

Jonge pups piepen of gillen vaak wat overdreven als ze zich zeer doen, maar meestal is er weinig aan de hand. Als de pup zijn poot na korte tijd weer belast, kun je ervan uit gaan dat het zich vanzelf weer herstelt. Raadpleeg altijd de dierenarts als een poot opzwelt, de hond langdurig mank blijft lopen of de poot helemaal niet wil belasten.Vaak herstelt een hond na de eerste schok en pijn van een misstap volledig en lopen en rennen ze binnen enkele minuten weer normaal. Als de hond na een tijdje nog steeds hevig mank loopt of geen gewicht op het gewricht wil zetten na 10-15 minuten, is het tijd om een ​​dierenarts te zien.

Enkele van de meest voorkomende blessures die bij een hond kunnen optreden en tot mank lopen op een voorpoot leiden, zijn onder meer: ​​gebroken botten, spierscheuren of verstuikingen, ligament- en peesscheuren, letsel aan een schouderblad en zelfs nek of rugletsel.

Behandelingen

De behandeling voor elk van deze blessures varieert, en de dierenarts kan je helpen bij het bepalen van de beste medische zorg voor jouw individuele hond.

Een fantastisch supplement voor honden die een blessure opgelopen hebben of over het algemeen veel bewegen en dus een hoog risico op blessures lopen, is Smooth Locomotion van Sensipharm. Dit supplement bevat allerlei natuurlijke ingrediënten die zorgen voor soepele spieren en de gewrichten van je hond ondersteunen.

Gewrichtsaandoeningen en mank lopen op een voorpoot

Er zijn veel gewrichtsaandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de gewrichten van je hond pijnlijk en stram worden. In veel gevallen komen deze degeneratieve ziekten vaker voor bij oudere honden.

Een jongere hond die is gefokt uit ouders die niet op de gezondheid zijn getest op heupdysplasie, elleboogdysplasie en andere andere ziekten die van generatie op generatie kunnen worden overgedragen, kan vanaf jonge leeftijd pijn krijgen als de hond ernstig genoeg wordt getroffen.

Naast dysplasie van de heup of ellebogen, kunnen artrose, patella luxatie, tussenwervelschijfziekte en osteochondritis dissecans er ook voor zorgen dat de gewrichten van fr hond pijnlijk zijn en de hond mank gaat lopen.

Mank lopen komt vaak voor na een dutje, wanneer gewrichten het meest pijnlijk zijn, omdat ze stijf zijn geworden van het rusten. Het kan ook voorkomen wanneer een gewricht te veel wordt gebruikt.

Meestal begint een hond met gewrichtsproblemen geleidelijk steeds slechter te lopen op de aangetaste poten. Vaak zijn de gewrichten van meedere poten slecht, waardoor de hond over het algemeen wat onregelmatig en moeizaam zal lopen. Als de hond geleidelijk steeds manker loopt op een voorpoot, kan er echter ook sprake zijn van bijvoorbeeld elleboogdysplasie of artrose in één elleboog .Gewrichtssupplementen, pijnstillers en operaties zijn enkele van de vele beschikbare opties om de verschillende gewrichtsaandoeningen te behandelen. K9 Laboratories heeft een uitstekend gewrichtssupplement met Glucosamine, MSM en Chondroïtine .

Ziekte van Lyme

Als je op een locatie woont waar teken aanwezig zijn, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt verspreid door een bacterie die in sommige teken wordt gedragen, bekend als Borrelia burgdorferi.

Wanneer een geïnfecteerde teek je hond bijt, kan deze de ziekte overdragen. Dit is een van de vele redenen waarom honden die veel in gebieden met teken komen, preventief behandeld moeten worden met vlooien- en tekenmiddelen.

Als een hond de ziekte van Lyme heeft, zal hij niet altijd de typische ronde ring krijgen waar wij mensen altijd op letten. Deze hoeft niet te ontstaan, en als hij ontstaat is hij vaak lastig te zien door de vacht van de hond.

In plaats daarvan is een van de eerste symptomen van de ziekte van Lyme die bij veel honden aanwezig is, mank lopen. Honden die aan de ziekte van Lyme lijden, hebben gezwollen en pijnlijke gewrichten, waardoor ze vaak mank gaan lopen.

Het karakteristieke mank lopen geassocieerd met de ziekte van Lyme treedt op wanneer je hond een paar dagen mank loopt op één poot en daarna op een ander poot. Bij de ziekte van Lyme zal je hond afwisselend mank lopen op verschillende poten.

Dus als je in een gebied woont waar teken voorkomen die de ziekte van Lyme verspreiden, is het belangrijk om rekening te houden met deze ziekte bij een hond die mank begint te lopen zonder duidelijk letsel.

De ziekte van Lyme kan worden getest met behulp van een bloedtest en wordt meestal behandeld met antibiotica.

Lees ons artikel over de ziekte van lyme als je alles wil weten over de symptomen en behandeling van deze vervelende ziekte.

Zorgen voor een mankende hond

Afhankelijk van de reden waarom je hond mank loopt, zal de behandeling variëren. Het is vaak belangrijk om je hond te laten rusten, en hem alleen te laten bewegen op een manier die in overeenstemming is met de aanbevelingen van de dierenarts.

Vermijd het manipuleren van de poot van je hond om te controleren op kreupelheid. Zonder de juiste medische training kun je je hond extra schade toebrengen.

Je kunt wel voorzichtig aan de poot voelen om te controleren op zwellingen en andere afwijkingen. Dit kan nuttige informatie zijn voor de dierenarts om te bepalen of je met spoed langs moet komen.

Er zijn geen veilige vrij verkrijgbare pijnstillers voor honden. Als je hond pijn heeft, moet hij voor behandeling naar de dierenarts. Je kunt tijdens het herstel van de blessure wel supplementen, zoals duivelsklauwpoeder, aan je hond geven.

Bij gewrichtsproblemen kan de dierenarts, in ieder geval bij jonge honden, vaak nog een operatie uitvoeren om de schade te beperken. Gewrichtsslijtage is veel voorkomend bij oudere, grote honden, en hier is meestal niet zoveel meer aan te doen. Voor honden die last hebben van gewrichtsproblemen zijn veel verschillende ondersteunende supplementen beschikbaar. Goede voeding is ook erg belangrijk.

Een goed supplement voor honden met gewrichtsproblemen is Flexadin Avanced. Het bevat Collageen, Omega-3 vetzuren, vitamine E en Boswellia Serratus  voor de ondersteuning van de gewrichten.

Als de dierenarts de poot heeft moeten verbinden vanwege een breuk, blessure of verwonding, is het belangrijk om het verband of het gips schoon en droog te houden. Je kunt dit doen door middel van een medical pet boot. Deze is waterdicht en makkelijk aan te trekken, waardoor het verband na elke wandeling mooi schoon en droog blijft.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...