Waarom je hond op zijn nagels bijt en hoe je het stopt

W

Honden bijten van nature op hun nagels om ze te verzorgen, maar als je merkt dat dit steeds vaker of intensiever gebeurt, kan dat reden tot zorg zijn. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals een vreemd voorwerp dat onder de nagel vastzit, of het kan een ernstiger probleem zijn, zoals een verwonding of infectie. Lees verder voor meer informatie over waarom je hond op nagels bijt

Gebroken nagels

Een van de meest voorkomende redenen voor honden om op hun nagels te bijten is vanwege een gebroken nagel. De nagel van je hond kan bij de punt splijten, of hij kan dicht bij de huid gebroken zijn. Losse of gebroken nagels kunnen ongemakkelijk zijn, en je hond zal op zijn nagel kauwen om te proberen hem te verwijderen.

De oorzaken van gebroken nagels zijn onder andere ruw spel, graven of het blijven haken van hun nagels aan zacht meubilair. Net zoals wij een gescheurde nagel kunnen krijgen, kunnen honden dat ook en het kan heel vervelend zijn.

Als de nagels van je hond gemakkelijk breken, is het misschien verstandig om een gezondheidscontrole bij een dierenarts te plannen om een medische oorzaak uit te sluiten.Lees Ook: Wat te doen als de nagel van je hond eraf gescheurd is

Te lange nagels

Het kan zijn dat je hond op zijn nagels bijt, omdat ze simpelweg te lang zijn. Bij honden moeten de nagels om de 6 weken worden geknipt om ervoor te zorgen dat ze geen problemen veroorzaken.

Te lange nagels kunnen pijnlijk zijn en zullen ook ongemak veroorzaken als je hond wandelt of rent. Langere nagels lopen ook meer kans om te breken.

Je kunt de nagels van je hond thuis knippen met een nagelknipper. Zorg ervoor dat je een geschikte maat kiest voor je hond. Begin met het trimmen van het uiteinde, waarbij je telkens een klein stukje afknipt. Stop als je een klein zwart puntje ziet verschijnen in het midden van de nagel van je hond.

Hond bijt op nagels
Trim de nagels van uw hond regelmatig.

Dit is het leven – waar de bloedvaten zitten – en als je hierin knipt, gaat de nagel van je hond bloeden. Als je je niet op je gemak voelt bij het zelf trimmen van de nagels van je hond, kun je een afspraak maken met een hondentrimmer.

Infectie

Nagelbedinfecties zijn een andere veel voorkomende reden dat honden op hun nagels bijten. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een infectie in het zachte weefsel onder de nagel. Infecties kunnen worden veroorzaakt door auto-immuunziekten, slechte voeding, allergieën of ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmelsporen en virussen.

Je kunt de symptomen van een nagelbedinfectie gemakkelijk herkennen, door te letten op:

  • Huidirritatie
  • Zwelling rond het nagelbed
  • Zwelling van de tenen
  • Ongemak / mank lopen
  • Haaruitval rond de nagel
  • Afscheiding zoals pus of bloed

De behandeling hangt af van de oorzaak van de infectie. Schimmelinfecties vereisen een kuur met anti-schimmelmiddelen, terwijl een bacteriële infectie met antibiotica behandeld zou kunnen worden. Dierenartsen kunnen ook pijnstilling en topische crème voorschrijven voor huidzweren of jeuk.Nagelbedinfecties kunnen 2-4 weken duren om te genezen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de infectie. Als de infectie van je hond wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, kunnen er terugkerende infecties zijn totdat de hoofdaandoening is behandeld.

Allergieën

Broze nagels kunnen veroorzaakt worden door allergenen. Honden raken met hun poten alles aan, dus het is heel waarschijnlijk dat ze in contact komen met iets dat een allergische reactie kan uitlokken.

Dit kan onder meer zijn:

Een allergische reactie kan ertoe leiden dat een hond op zijn nagels gaat kauwen vanwege een jeukende of droge huid en zwelling van het weefsel rond het nagelbed.

De beste manier om deze situatie onder controle te krijgen is om je eerst bewust te zijn van de triggers voor de allergieën van je hond. Je hond kan bijvoorbeeld één allergie hebben, of hij kan meerdere allergieën hebben. Honden met een gras- of pollenallergie kunnen het beste worden beperkt tot beweging binnenshuis als er veel pollen zijn of als er in de buurt gras wordt gemaaid.

De preventieve behandeling van je hond tegen teken en vlooien is essentieel om allergische reacties op insectenbeten te voorkomen. Allergieën voor vlooienspeeksel komen vaak voor bij honden.

Het is minder gebruikelijk, maar nog steeds een mogelijkheid, dat je hond allergisch is voor andere dieren. Allergieën voor dierlijke huidschilfers worden veroorzaakt door hoge niveaus van bepaalde eiwitten in het lichaam, die ook in de huid aanwezig zijn. Wanneer dieren verharen, dragen deze huidcellen ook dezelfde eiwitten, en dit is wat een allergische reactie veroorzaakt.

Als je hond een allergie voor dierlijke huidschilfers heeft, pas dan je wandelroutes aan om buurtkatten of andere honden te vermijden. Misschien wil je ook kattenpreventiemethoden in je tuin gebruiken, zoals antiklimstrips voor op de schutting of watersproeiers met bewegingssensor.Frustratie of verveling

Soms is de eenvoudigste oplossing de juiste. Misschien bijt je hond op zijn nagels, omdat hij zich gewoon verveelt. Honden die niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgen, nemen vaak hun toevlucht tot kalmerend gedrag als uitlaatklep voor hun frustratie.

Dit kan gaan om zelfverzorging en kauwen, maar ook om janken, blaffen en krabben. Zelfverzorging uit verveling kan zich snel ontwikkelen tot OCD-gedrag, dus het is van groot belang dat je dit corrigeert voordat het ernstig wordt.

De voeten en tenen zijn de meest voorkomende plaatsen voor honden om zichzelf te verzorgen als ze gefrustreerd of verveeld zijn, omdat ze gemakkelijk te bereiken zijn. Likken en kauwen aan de huid rond de nagelbedden en tussen de tenen kan huidirritatie, open zweren en haaruitval veroorzaken. Als dit eenmaal gebeurt, zal je hond doorgaan met kauwen en likken in een poging zijn ongemak te verzachten.

Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. De meeste volwassen honden hebben 45-60 minuten beweging per dag nodig, inclusief loslopen. Dit kan bestaan uit achter een bal aanrennen, zwemmen of spelen met andere honden.

Je kunt hun geestelijke en lichamelijke gezondheid vergroten door korte trainingssessies van 5 minuten op te nemen als onderdeel van hun dagelijkse routine. Dit kan het opnieuw leren van een trucje zijn dat ze al kennen of ze iets nieuws leren.

Waarom probeer je niet de maaltijden te geven in een traktatiebal of puzzelspel in plaats van rechtstreeks uit een bak? Puzzels en hersenwerkspelletjes moedigen je hond aan om problemen op te lossen, wat een geweldige mentale verrijking is en verveling voorkomt.

Lees Ook: Waarom likt mijn hond steeds aan zijn poot

Angst

Misschien heb je een nerveuze hond, of is er een belangrijke verandering in het leven van je hond geweest. Hierdoor kan je hond ongewenst compensatiegedrag gaan vertonen, zoals overmatig kauwen of likken aan de poten, nagels en vacht. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop mensen aan de huid rond hun nagels plukken als ze nerveus zijn.

Triggers voor de angst van je hond kunnen harde geluiden zijn zoals bouwwerkzaamheden en vuurwerk, of veranderingen in hun dagelijks leven, zoals een nieuw huisdier of een baby, een nieuw huis of een verandering in je werktijden. Honden zijn gewoontedieren, en de kleinste verandering kan hen ongemakkelijk maken.

Je kunt je hond helpen met zijn angst om te gaan door hem een rustige plek te bieden om te rusten. Een deken over een hondenkrat leggen is een gemakkelijke manier om dit te doen. Honden voelen zich het meest ontspannen op kleine, donkere plekken. Voeg hun favoriete speeltje toe of iets waar jouw geur op zit om hem te helpen kalmeren. Voorkom zo dat je hond bijt op zijn nagels.

Andere dingen die je kunt proberen zijn kauwspeeltjes, voedselspeeltjes zoals kongs en klassieke muziek. Als je hond last heeft van verlatingsangst en niets helpt hem te kalmeren, kun je het beste de hulp inroepen van een familielid, vriend of dierenoppas om je hond wat gezelschap te geven.

Het verminderen van de angst van je hond zal ook de drang tot kauwen en likken verminderen. Dit zal toekomstige gevallen van gebroken of broze nagels helpen voorkomen, evenals huidinfecties en andere gerelateerde problemen.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...