Waarom laat mijn hond steeds scheten en wat kan je eraan doen?

W

Scheten bij je hond: Elke hondeneigenaar kan erover meepraten; de soms behoorlijk indrukwekkende scheten van hun geliefde viervoeter. Een beetje darmgas is normaal, maar soms stinkt een hond zo erg, dat je je afvraagt of er misschien iets mis is.

Vaak heeft de hond dan gewoon iets gegeten dat niet zo lekker viel, en de problemen verdwijnen dan meestal binnen een dag. In sommige gevallen is dat echter niet zo, en er zijn verschillende dingen die je kan doen om de hoeveelheid gas in de darmen van je hond te verminderen.

Om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn, is het belangrijk om te weten waardoor gassen zich in de darmen van je hond ophopen.

Waarom laten honden scheten?

Bij elk levend wezen met een verteringsstelsel zijn bacterien een belangrijk onderdeel van de vertering. Niet alleen enzymen, maar ook bacterien breken voedsel af in voedingsstoffen die bruikbaar zijn voor het lichaam.

Dit proces levert bij bepaalde voeding echter ook gassen op, zoals waterstofsulfide. De enige manier voor dit gas om het hondenlichaam te verlaten is door het uiteinde van de darmen, de anus dus.

Een andere manier waarop gas in het lichaam van je hond terecht kan komen, is doordat de hond te snel en te gulzig eet. Hierbij neemt je hond ook grote happen lucht mee. Ook een groot deel van dit gas zal het lichaam weer verlaten als een scheet.

Welke voeding zorgt voor meer gas in de darmen?

Een beetje gas in de darmen van je hond is normaal, maar teveel kan duiden op verteringsproblemen of een verkeerd dieet. Er zijn een aantal dingen in het dieet van een hond die ervoor kunnen zorgen dat er zich meer gas in de darmen ophoopt dan normaal.Soms geven we onze honden een extra snack of een extraatje waar ze eigenlijk niet zo goed tegen kunnen. Af en toe is dit meestal niet zo erg, maar als je hond vaak scheten laat, is het tijd om eens goed onder de loep te nemen wat je hond op een dag allemaal binnenkrijgt.

De volgende producten kunnen voor extra gasvorming in de darmen zorgen:

  • Soyabonen
  • Bonen
  • Erwten
  • Een dieet met veel vet
  • Melk producten
  • Pittig of gekruid eten
  • Soms granen en voer dat veel koolhydraten bevat

Dieet van de hond kan gasvorming veroorzaken

Geef je je hond geen tafelresten of andere snacks die eigenlijk niet voor hem bedoeld zijn? Dan is het misschien een goed idee om naar het voer dat je hond dagelijks krijgt te kijken.

Goedkope brokken bijvoorbeeld, bevatten vaak veel granen en koolhydraten van lage kwaliteit, en sommige honden kunnen hier niet zo goed tegen. In principe kan een hond best wel wat granen verteren, maar deze moeten wel een goede voorbehandeling (ontsluiting) hebben gehad om goed verteerbaar te zijn.

Als je hond veel scheten laat en extraatjes niet de oorzaak kunnen zijn, is het proberen van een andere brok of een ander dieet de moeite waard zijn.

Probeer bijvoorbeeld eens een extra licht verteerbare brok voor honden met een gevoelige maag en darmen, zoals Royal Canin Hypoallergenic, Smølke Sensitive of andere voeding van hoge kwaliteit. Ook een geperste brok, zoals Renske Mighty Omega Plus is de moeite van het proberen waard.

Wat het beste werkt voor de hond van een ander, hoeft niet het beste te zijn voor jouw hond. Geef je hond de tijd om te wennen aan het nieuwe voer, maar blijf goed opletten en probeer iets anders als het toch niet geschikt blijkt te zijn.

Er zijn veel andere mogelijkheden, zoals nat voer of vers vlees. Vaak helpt het al om een beter merk, met beter verteerbare voedingsstoffen te voeren.

Lees hier hoe goede voeding de conditie van je hond kan verbeteren

Pas op voor voeding met veel erwten en aardappel, het lijkt erop dat dit een hartconditie genaamd Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) kunnen veroorzaken.

Dit betekent niet dat graanvrij voeren slecht is, maar dat de voedingsstoffen die gebruikt worden als vervanging voor granen, zoals peulvruchten en aardappel, mogelijk een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de hond.

Welke ziekten kunnen voor gasvorming zorgen?

Net als bij mensen, kunnen bij honden darmproblemen voorkomen die ervoor zorgen dat de vertering niet helemaal verloopt zoals het zou moeten. Een slechte vertering van voedsel kan zorgen voor een ophoping van gassen in de darmen, met als resultaat een hond die veel scheten laat.

Er zijn een aantal aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je hond meer scheten laat dan normaal. Als je hond een van deze aandoeningen heeft, zijn er echter meestal ook andere symptomen, zoals braken en diarree.

Bacterie-overgroei in de dunne darm (SIBO)

Bij deze aandoening bevinden er zich meer bacterien dan normaal in de dunne darm dan normaal. Al deze bacterien fermenteren natuurlijk meer voedsel, en zorgen dus ook voor meer gas in de darmen.

Het is een aandoening die bij veel honden voor kan komen en vaak ook diarree veroorzaakt. Omdat sommige bacterien er ook voor kunnen zorgen dat voedsel minder goed opgenomen kan worden, gaat de conditie van de hond vaak achteruit.inflammatoire darmziekten (IBD)

Bij een inflamattoire darmziekte, zorgen ontstekingsreacties in de darmen ervoor dat de absorptie van voedsel niet gaat zoals het hoort.

Waardoor honden dit krijgen is nog een raadsel, maar het lijkt vaak het resultaat te zijn van een ondeliggende oorzaak, zoals een infectie met parasieten of bacterien.

Vaak braakt de hond vaker dan normal en heeft hij chronische diarree. Doordat voedingsstoffen minder goed verteerd worden, kan je hond ook meer scheten laten dan normaal.

Maag of darmkanker

Meestal is de oorzaak van darmproblemen onschuldig, waardoor het ook op een eenvoudige manier opgelost kan worden.

Het extra gas in de darmen van je hond kan soms echter ook verklaard worden door een ernstig probleem, zoals maag of darmkanker.

Als dit het geval is, zal je hond echter ook andere ernstige symptomen hebben, zoals braken, gewichtsverlies en diarree met bloed.

Darmparasieten

Er zijn allerlei parasieten, zoals bijvoorbeeld wormen, die de darmen van je hond behoorlijk van streek kunnen maken.

Meestal zijn infecties met darmparasieten vrij eenvoudig op te lossen door de hond een breedwerkend wormmiddel te geven.

Enteritis

Dit is een ontsteking van de darmen, die meestal veroorzaakt wordt door virussen, bacterien of parasieten. Het Parvovirus en Distemper bijvoorbeeld kunnen enteritis veroorzaken. De hond heeft vaak last van braken, buikpijn en koorts.

Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)

De alvleesklier is een orgaan dat enzymen aanmaakt voor de vertering van voedingsstoffen. Wanneer de productie van deze enzymen omlaag gaat, kan de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten verstoord worden.

Chronische diarree en gewichtsverlies zijn typische symptomen van EPI, maar door de slechte vertering van voedingsstoffen kan je hond ook meer last krijgen van gas in de darmen.

Wanneer moet je ermee naar de dierenarts?

Het is altijd lastig om hier iets over te zeggen, omdat elke hond en elke situatie anders is. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, is het altijd een goed idee om hem te laten onderzoeken door een dierenarts.

Meestal heeft je hond gewoon iets verkeerds gegeten, of heeft de hond een ander dieet nodig. Er zijn echter een aantal symptomen die een aanwijzing kunnen zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Een bezoekje aan de dierenarts is altijd de moeite waard als je hond, naast het laten van veel scheten, de volgende symptomen heeft:Tips om ervoor te zorgen dat je hond minder scheten laat

Bij de meeste honden is winderigheid geen reden voor paniek. Voor honden is een onrustige rommelende maag echter vervelend, en de meeste hondeneigenaren vinden het niet bepaald fijn om de hele dag in de stinkende walm van hun hond te zitten.

Daarom zijn hier enkele tips om de winderigheid van je hond te verminderen. Je zal snel zien dat je hond een stuk minder scheten laat.

Geen tafelrestjes

Het is heel verleidelijk om je hond mee te laten eten als je zelf lekker aan het eten bent. Wie kan die grote vragende hondenogen weerstaan?

Toch is het beter om je hond geen tafelrestjes te voeren. Sommige producten voor mensen kunnen misschien weinig kwaad, maar mensen hebben de neiging lekker zout of wat specerijen op hun eten te doen. En veel van ons eten is voor honden gewoon minder goed verteerbaar.

Het is het beste om de hond gewoon uit de buurt te houden als je eet. Zo kan je niet verleid worden om toch een beetje van je eten te delen. Daarnaast eet het veel rustiger zonder bedelende hond onder de tafel.

Verander het dieet

Als het probleem niet bij stiekeme snacks en tafelresten ligt, kan het de moeite waard zijn het dieet van de hond te veranderen. Probeer dit in eerste instantie niet te drastisch te doen, omdat de maag en darmen van je hond altijd even moeten wennen aan nieuw voer.

Blijf bijvoorbeeld voorlopig even bij het type voedsel dat je geeft, zoals brokken, nat voer of vers vlees. Verander de eiwitbron en koolhydraatbron en ga voor voer van hoge kwaliteit dat bij voorkeur licht verteerbaar is. Probeer voer te vinden met een lager vetgehalte, want dit kan ook voor darmgassen zorgen.

Een overmaat aan granen en koolhydraten hoeft niet voor elke hond een probleem te zijn, maar sommige honden worden hier erg winderig van.

Als dit niet werkt, kan je altijd nog proberen een ander type voer te geven. Nu weet je in ieder geval dat het niet aan de eiwit of koolhydraatbron ligt.

Laat je hond langzamer eten

Sommige honden zijn zo gulzig, dat ze hele happen lucht doorslikken als ze hun voer opeten. Die lucht moet natuurlijk ergens heen. Vaak zullen deze honden niet alleen veel boeren na hun maaltijd, ze hebben ook veel last van winderigheid.

Je kan je hond op verschillende manieren langzamer laten eten. Een leuke en vermakelijke manier voor de hond is bijvoorbeeld deze Wobbler KONG. Je hond is er een tijdje mee bezig, waardoor te snel eten er niet bij is.

Als je je hond gewoon uit een voerbak wil voeren, kan je een slowfeeder gebruiken. Deze bestaan in allerlei vormen en maten. Met deze slowfeeder hebben veel mensen positieve ervaringen, en deze is dus zeker het proberen waard.

Er zijn ook slowfeeders die je in een bestaande hondenbak kan bevestigen, maar deze werken vaak wat minder goed.

Geef je hond voldoende beweging

Beweging bevordert de spijsvertering, waardoor je hond zijn voedsel beter verteert. Laat je hond elke dag lekker rennen of ga bijvoorbeeld samen hardlopen.

Probiotica

Probiotica kan vooral helpen bij honden met gevoelige darmen. Ze zorgen voor een aanvoer van goed bacterien, en dit kan bijdragen aan een gezonde microbiota van de darmen.

Je kan probiotica gewoon in een dierenwinkel of bij een webshop aanschaffen. Het supplement Probiotic van Puur is bijvoorbeeld een goede optie. Deze bevat ook prebiotica, dit zijn stoffen die de groei van nuttige bacterien in de darmen bevorderen.

Supplementen

Sommige supplementen kunnen helpen bij de spijsvertering van je hond en bij het kalmeren van de maag en darmen.

Kruiden die kunnen helpen bij winderigheid zijn venkel en peterselie. Je kan ook een supplement zoals Verm X gebruiken om de gezondheid van de darmen te ondersteunen. Ook Gastro Entero Comfort van Sensipharm is een nuttig supplement.

Bij honden met een slecht werkende alvleesklier, kan Zymoral Pancreaspoeder uitkomst geven. Hiervoor moet je hond wel onderzocht zijn bij een dierenarts, als de alvleesklier van je hond goed werkt heeft hij dit supplement niet nodig.

Zorg ervoor dat je hond geen gevaarlijke dingen opeet

Sommige honden zijn echte speurneuzen, ze vinden altijd wel iets te eten. Hun neus verdwijnt regelmatig in de vuilnisbak, en op straat hebben ze zo weer iets onherkenbaars te pakken.

Zeker als je hond vaker last heeft van zijn maag en darmen, is het belangrijk dat je probeert te voorkomen dat hij vanalles van de straat opeet. Honden die vaak de ontlasting van andere dieren eten, hebben ook vaker last van hun darmen.

Lees hier wat je kan doen als je hond alles van de straat eet

Zijn er rassen die vaker last hebben van winderigheid?

Elke hond kan last hebben van een teveel aan darmgassen. Bij sommige hondenrassen lijkt dit echter vaker voor te komen dan normaal. Sommige rassen hebben een genetische aanleg voor gevoelige darmen, terwijl bij de vorm van de neus bij andere rassen zorgt voor een hogere inname van lucht in de darmen.

Onder andere Duitse Herders, Boxers, Collies en Retrievers staan bekend om hun gevoeligheid voor allerlei darmproblemen.

Verder laten rassen met een korte neus vaker scheten dan gemiddeld. Deze honden hebben vaak een aandoening die Brachycephaal Obstructief Syndroom heet. Hierdoor hebben ze meer moeite met ademen, en slikken ze vaak veel lucht in door de positie van hun neus.

Bij deze rassen horen bijvoorbeeld mopshonden, Engelse en Franse buldoggen, Boxers, Boston-terriërs, bull mastiffs, , Shih Tzus, de Lhasa Apso en Pekinezen.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...