Waarom legt mijn hond zijn brokken naast zijn voerbak?

W

Legt jouw hond zijn brokken naast de voerbak? Je zet het voer van je hond netjes neer in de voerbak die je liefdevol voor hem hebt uitgekozen, om vervolgens met verbazing toe te kijken hoe je hond happen eten uit de kom haalt om ze daarna van de vloer op te eten. Naast de irritatie over de troep die dit achterlaat, vraag je je misschien af waarom je hond zulke ongewone eetgewoonten heeft.

Waarom zou je hond ervoor kiezen om zijn voer van de vloer te eten in plaats van uit zijn hondenbak? Het zal je misschien verbazen dat er veel redenen zijn voor de beslissing van je hond om zijn eten te verplaatsen. Laten we kijken.

Eten verplaatsen door roedelgedrag

Dit gedrag wordt vaker gezien in huizen met meer dan één hond. In het wild eten de honden die de hoogste positie in de roedel bekleden altijd eerst. Daarna pakken de overgebleven roedelleden wat ze kunnen. Om gevechten te voorkomen, nemen ze stukjes voedsel die ze vervolgens een stukje uit de buurt van de groep opeten, zonder bang te hoeven zijn dat een andere hond het komt afpakken.Hoewel we lang geleden honden hebben gedomesticeerd, is dit instinct nog steeds aanwezig. Zelfs als je maar één hond heeft, kan hij nog steeds de behoefte voelen om zijn voer te verplaatsen.

Je kunt dit proberen te voorkomen door de voerbak van je hond op een rustige plek in huis te zetten, zodat hij zich tijdens de maaltijden op zijn gemak voelt. Als je meerdere honden hebt, kun je proberen ze in aparte kamers te voeren, zodat de onderdanige hond zich minder bedreigd voelt.

Aan de andere kant, kan roedelgedrag er ook voor zorgen dat je hond zijn voer meeneemt naar een andere plek omdat hij bij je wil blijven. Sommige honden willen alles in huis in de gaten houden, en altijd dicht bij hun baasje blijven. Daarom zal hij zijn voer uit de bak halen en het bij jou in de buurt opeten.

Eten naast voerbak

Eten van de vloer door geluidsirritaties

Het is misschien niet merkbaar of irriterend voor jou, maar het gekletter van het naamplaatje van je hond tegen een metalen voerbak kan behoorlijk onaangenaam zijn. Het kan zijn dat je hond zijn voer uit zijn voerbak weghaalt om het lawaai te vermijden. Om dit te voorkomen, kun je een metalen voerbak vervangen door een plastic of keramische voerbak.Als je je hond droogvoer geeft, kan het zijn dat het geluid van de brokje die tegen het metaal schrapen, hem ongemak bezorgt. Honden hebben een uitstekend gehoor, dus het is niet ondenkbaar dat dit soort geluiden vervelend zijn!

Top tip: In veel gevallen kun je de eetplek van je hond comfortabeler maken door een siliconen placemat onder de voerbakken te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de voerbakken niet schuiven, geluid gedempt wordt en voer dat naast de voerbak belandt de vloer niet vuil maakt. Bekijk bijvoorbeeld deze placemat van Winkrs.

Voer naast de bak eten door te kleine voerbak

Net als katten, hebben honden snorharen aan beide zijden van hun neus en langs de zijkant van hun bek. Deze snorharen zijn zeer gevoelig voor aanraking. Met een kleine voerbak zullen de snorharen van je hond constant de zijkanten van de voerbak aanraken, en dit kan erg ongemakkelijk zijn.

Honden zijn over het algemeen minder gevoelig voor dit soort dingen dan katten, maar honden die het vervelend vinden zijn niet zeldzaam.Probeer een bredere voerbak te kopen zodat er meer ruimte is of een minder diepe voerbak, zodat je hond zijn gezicht niet zo ver naar binnen hoeft te steken. Als alternatief kun je je hond een bord of een bakje geven.

Er bestaan ook voerbakken die speciaal gemaakt zijn voor honden die liever wat ruimte hebben als ze uit hun voerbak eten. Deze Sensibowls bijvoorbeeld, zijn ondiep en zonder randen, waardoor de snorharen van je hond alle ruimte hebben.

Eten van de vloer door vervelende ervaring

Sommige honden zullen bang zijn voor voerbakken. Dit komt het meest voor bij honden die als zwerfhond hebben geleefd, maar het kan bij elke hond voorkomen. Probeer, om de angst te bestrijden, een paar stukjes hoogwaardig voedsel in de voerbak te geven, zoals kip of rundvlees. Laat je hond zelf de lekkernijen zoeken.

Je kunt dit dagelijks herhalen door langzaam een ​​paar stukjes van hun normale brokjes bij de lekkernijen toe te voegen. Geleidelijk aan zullen ze eraan wennen om uit de kom te eten en u kunt de traktaties die u geeft, verminderen om ze tijdens de maaltijden te verleiden.

Het is een goed idee om advies in te winnen bij een hondentrainer of gedragstherapeut, vooral als je hond een zwerfhond of buitenlandse asielhond is. Het overwinnen van negatieve ervaringen heeft kennis en consistente positieve bekrachtiging nodig. Een hondentrainer kan je de meest effectieve manieren laten zien om je hond zich op zijn gemak en veilig te laten voelen als hij uit zijn voerbak eet.

Het kan helpen om een voerbak van zacht plastic te kopen, deze maken minder lawaai, en er zijn geen rare reflecties die je hond af kunnen schrikken. Een voerbak van ´Eat Slow Live Longer´ is voor veel honden een oplossing. Je hond kan er niet uit schrokken, de voerbak is zacht en laag, en de mazen in de voerbak zorgen ervoor dat je hond drukker bezig is met het pakken van het voer dan met zijn angst.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...