Waarom loopt mijn hond mank na het opstaan?

W

Het is nooit leuk om te zien dat je hond pijn heeft. Als je hond mank loopt nadat hij is opgestaan, heeft hij spierpijn of pijn aan een van zijn poten. Waarom deze pijn aanwezig is, is echter niet altijd gelijk duidelijk.

In dit artikel zullen we enkele veelvoorkomende redenen onderzoeken waarom je hond mogelijk mank loopt na het opstaan, en wat je kunt doen om je hond te helpen, zodat hij zich zo comfortabel en pijnvrij mogelijk voelt.

Mank lopen na opstaan door gewrichtsaandoeningen

Er zijn veel gewrichtsaandoeningen waardoor je hond mank kan lopen nadat hij heeft gelegen. In veel gevallen komen deze degeneratieve ziekten vaker voor bij oudere honden.

Een jongere hond die is gefokt uit ouders die niet zijn getest op heupdysplasie, elleboogdysplasie en andere ziekten die van generatie op generatie kunnen worden overgedragen, kan vanaf jonge leeftijd pijn krijgen als de gewrichten ernstig zijn getroffen.Naast dysplasie van de heup of ellebogen, kunnen artrose, patella luxatie, problemen aan de tussenwervelschijven en osteochondritis ervoor zorgen dat de gewrichten van je hond pijnlijk zijn en je hond mank loopt als hij opstaat.

Mank lopen komt vaak voor na een dutje, wanneer gewrichten het meest pijnlijk zijn, omdat ze stijf zijn na het rusten. Het kan echter ook voorkomen wanneer een gewricht te veel wordt gebruikt.

Gewrichtssupplementen, pijnstillers en operaties zijn enkele van de vele beschikbare opties om de verschillende gewrichtsaandoeningen die je hond kunnen aantasten, te behandelen.


TOP TIP

Veel honden met gewrichtsproblemen hebben baat bij een supplement met bijvoorbeeld glucosamine of gelatinaat. Een supplement waar veel hondeneigenaren positieve ervaringen mee hebben is bijvoorbeeld Primeval Gelatinaat.


Letsel aan een ledemaat

Net als bij mensen, kunnen verschillende verwondingen ervoor zorgen dat een hond pijn aan een poot heeft en mank gaat lopen. Bij honden kan een blessure van het schouder- of heupgewricht ook leiden tot kreupelheid.

Puppy’s hebben vaak nog moeite om hun lichaamsbewegingen te coördineren terwijl ze alles in de wereld ontdekken, waardoor ze snel een blessure op kunnen lopen door een ongelukje.

Vooral jonge pups kunnen huilen en gillen, zonder dat je veel druk op hun ledemaat uitoefent. In het begin kan het daardoor een vrij ernstige blessure lijken. Pups zijn echter heel flexibel, en meestal zal je pup na een paar minuten weer normaal lopen.

Als het echter niet duidelijk is of een bot gebroken is, kun je het beste je pup of volwassen hond even in de gaten houden om te zien of de symptomen na een korte tijd verbeteren. Vaak herstelt je hond na de eerste schok en pijn volledig en zal hij binnen enkele minuten weer normaal lopen en rennen.Dierenarts

Als je hond echter nog steeds hevig mank loopt of geen gewicht op zijn poot wil zetten na 10-15 minuten, is het tijd om een ​​dierenarts te bezoeken. Ook het opzwellen van een gewricht of bot kan een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Enkele van de meest voorkomende verwondingen die bij een hond kunnen optreden en tot mank lopen leiden, zijn onder meer: ​​gescheurde of gebroken botten, spierscheuren of verstuikingen, ligament- en peesscheuren en zelfs rugletsel.

De behandeling voor elk van deze blessures varieert, en de dierenarts kan je helpen bij het bepalen van de beste medische zorg voor je hond. Door je hond in goede lichamelijke gezondheid te houden, kan je blessures voorkomen.


TOP TIP

Om je hond sneller te laten herstellen en klachten te verlichten, kun je Traumeel S gel op de pijnlijke plek smeren, of traumeel tabletten geven als extra ondersteuning.


Mank lopen na opstaan door ziekte van Lyme

Als je op een locatie woont waar teken aanwezig zijn, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt verspreid door een bacterie die in sommige teken wordt gedragen, bekend als Borrelia burgdorferi.

Wanneer een geïnfecteerde teek je hond bijt, kan hij de ziekte overdragen als hij zich lang genoeg aan je hond vastbijt. Dit is een van de vele redenen waarom honden, zeker in de zomer, het beste regelmatig behandeld kunnen worden met vlooien- en tekenpreventiemiddelen, zodat de kans kleiner wordt dat je hond gebeten wordt.

Hoewel je je misschien bewust bent het klassieke symptoom van een rode cirkel bij mensen, zullen niet alle teken die de ziekte van Lyme overdragen een cirkel achterlaten. Het is ook veel moeilijker om dit te zien bij een hond, vanwege de vacht.

Een van de symptomen van de ziekte van Lyme die bij veel honden aanwezig is, is mank lopen. Honden die aan de ziekte van Lyme lijden, hebben ontstoken en pijnlijke gewrichten, waardoor ze vaak mank gaan lopen.Verloop

Als je hond de ziekte van Lyme heeft, zal de poot waarop hij mank loopt vaak wisselen. Soms loopt je hond bijvoorbeeld mank op een achterpoot en dan weer op een voorpoot.  De pijn en het ongemak door de ziekte van Lyme zullen verschillende ledematen aantasten, in plaats van alleen een enkele poot zoals bij een typische blessure

De ziekte van Lyme is ook een van de meest voorkomende redenen waarom jongere honden mank kunnen lopen. Meestal lopen jongere en gezondere honden veel minder vaak mank dan een oudere hond met artritis.

Als je in een gebied woont waar teken voorkomen die de ziekte van Lyme verspreiden, is het belangrijk om rekening te houden met deze ziekte bij een hond die begint te hinken zonder duidelijk letsel. Er kunnen ook andere symptomen aanwezig zijn, zoals koorts, sloomheid, nierproblemen, slecht eten en gezwollen lymfeklieren.

De diagnose voor de ziekte van Lyme wordt gesteld met behulp van een bloedtest en de ziekte wordt behandeld met antibiotica.


TOP TIP

Gebruik een Scalibor Protectorband als je in gebieden met veel teken komt, of naar een Zuid-Europees land gaat. Deze band beschermt je hond niet alleen tegen teken, maar ook tegen zandvliegen en muggen die hartwormen overbrengen.


Zorgen voor een mankende hond

Afhankelijk van de reden waarom je hond mank loopt, zal de behandeling variëren. Het is vaak belangrijk om je hond te laten rusten, en hem alleen te laten bewegen op een manier die in overeenstemming is met de aanbevelingen van de dierenarts.

Een dierenarts die gespecialiseerd is in revalidatie, kan soms helpen het proces te versnellen.. Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende therapieën beschikbaar die je hond kunnen helpen bij het herstel en de spieropbouw kunnen ondersteunen.

Het is belangrijk om op te merken dat er geen veilige vrij verkrijgbare pijnstillers voor honden zijn. Als je je hond pijnstillers voor mensen geeft, kan dit ernstige problemen veroorzaken. Als je hond pijn heeft, moet hij voor behandeling naar de dierenarts.

Een supplement zoals Duivelsklauwpoeder kan wel gebruikt worden als extra ondersteuning. Duivelsklauw heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Houd je hond kalm en rustig. Neem contact op met de dierenarts van je hond om te overleggen, zodat je weet of het probleem een ​​reis naar een dierenkliniek voor noodgevallen rechtvaardigt, of dat het OK is om te wachten op de volgende beschikbare afspraak.

Vermijd het manipuleren van de poot van je hond om de poot te onderzoeken. Zonder de juiste medische training kun je je hond extra schade toebrengen.

Het is echter prima om voorzichtig met je handen over het lichaam en de poten van de hond te gaan om te controleren op gebieden met duidelijke pijn, zwelling of letsel. Deze informatie kan de dierenarts helpen bij het bepalen van de ernst en het maken van een afspraak.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...