Waarom loopt mijn hond met een bolle rug?

W

Je hond loopt met een bolle rug? Het is veel voorkomend gedrag – de meeste hondenbezitters hebben hun honden wel eens hun rug bol zien maken. Soms lijkt het erop dat je hond zich uitrekt. Andere keren lijkt je hond het te doen omdat hij pijn heeft.

In dit artikel gaan we in op de redenen waarom honden hun rug bollen, zodat je de lichaamstaal van je hond beter kunt begrijpen.

Rug bollen om te stretchen

De meeste mensen zijn bekend met de typische “downward dog” stretch, waarbij de hond zijn lichaam in de bekende yoga positie met het bovenlichaam naar de grond brengt. Honden strekken hun rug soms echter ook in een boog. Een vergelijkbare yogapositie is de ‘kattenhouding’.

Als dit gebeurt wanneer je hond net opstaat van een dutje of nadat hij een tijdje op dezelfde plek heeft gelegen, strekt hij zich waarschijnlijk uit. Mensen doen dit ook, het voelt gewoon goed.Als je hond zich uitrekt wanneer hij niet heeft geslapen, kan dit, afhankelijk van de context, ook een teken zijn van lichte stress. Je hond kan zich uitrekken om mentale stress te verlichten, bijvoorbeeld als er een hard geluid was of als er een nieuw persoon op bezoek is.

Bollen van de rug door misselijkheid of opgeblazen gevoel

Als je hond zijn rug kromt, kan dit duiden op een probleem met de maag. Je hond probeert dan het ongemak te verlichten en zijn maag te beschermen door zijn rug te bollen.

In het geval van misselijkheid kan het verband houden met een groter probleem, maar het kan ook gewoon iets simpels zoals reisziekte zijn.

Elk ander gezondheidsprobleem dat ervoor kan zorgen dat je hond misselijk wordt of moet braken, zoals een darmobstructie of een vergiftiging, kan er ook voor zorgen dat een hond zijn rug kromt als gevolg van misselijkheid of maagpijn.

Honden bollen bijvoorbeeld vaak hun rug als ze een opgeblazen gevoel hebben. Een maagdilatatie treedt op wanneer de maag van je hond vol raakt met lucht en uitzet. De maag van de hond kan ook omdraaien, waardoor de lucht erin wordt vastgehouden.

Er wordt dan gesproken van een maagtorsie of maagdraaiing, en dit is een medisch noodgeval. Honden die niet snel worden behandeld voor een maagtorsie, zullen het niet overleven.Zelfs als de aandoening snel wordt behandeld, is er vaak langdurige schade aan een verscheidenheid aan organen.

Bij een maagtorsie zie je meestal dat je hond zijn rug pijnlijk in een gebogen positie lijkt te houden. Andere symptomen zullen ook aanwezig zijn, zoals: een vergroting van de maag van je hond, kwijlen, rusteloosheid, pogingen om te braken en een pijnlijke buik.
TOP TIP

De maag van je hond kan sneller van streek raken als je hond te snel eet. Veel honden krijgen hier maagpijn van, dus als je hond zijn rug vaak bolt na het eten, dan kan dit de oorzaak zijn. Gebruik een slowfeeder van bijvoorbeeld Eat Slow Live Longer om te voorkomen dat je hond te snel eet.


Rugproblemen en bollen van de rug

Maagproblemen zijn niet de enige gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat je hond zijn rug bolt. Aandoeningen die pijn of stijfheid aan de wervelkolom van je hond veroorzaken, kunnen ook een reden zijn waarom je hond met een bolle rug loopt om pijn te verlichten.

Tussenwervelschijfziekte, ook bekend als IVDD, is een veel voorkomende oorzaak van een pijnlijke wervelkolom. IVDD treedt op wanneer de schijven die zich tussen de wervels van een hond bevinden, scheuren.

IVDD is niet alleen buitengewoon pijnlijk, maar kan ook verlamming veroorzaken. Veranderingen in het looppatroon van uw hond, een onvermogen om correct te lopen, incontinentie, stijfheid en tekenen van gevoeligheid en pijn zijn allemaal aanvullende symptomen van IVDD bij honden.

Honden met een gen dat hun poten verkort, lopen vaak meer risico op IVDD. Rassen die vaak worden getroffen, zijn onder meer: ​​Basset hounds, Corgi’s, Beagles, Bulldogs, Cocker-Spaniëls, Teckels, Pekinezen, Poedels en Shih tzus.

Het hebben van korte poten is echter niet de enige factor die een hoger risico geeft voor IVDD. Doberman Pinschers, Labrador Retrievers en Duitse herders zijn ook rassen die vaak risico lopen.

IVDD is niet de enige oorzaak van een pijnlijke rug bij honden. Elke andere beschadiging aan de ruggenwervels kan ertoe leiden dat je hond met een bolle rug gaat lopen.Hondengevechten, auto-ongelukken, valpartijen en andere fysiek traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot een pijnlijke rug, zelfs als de hond er van buiten oké uitziet.


TOP TIP

Honden met pijnlijke gewrichten of een pijnlijke rug kunnen baat hebben bij een speciale therapiedeken die onder andere de bloedcirculatie stimuleert. De Bucas Recuptex Therapiedeken voor honden doet precies dit, waardoor je hond zich comfortabeler voelt en zich sneller herstelt.


Lopen met een bolle rug door angst

Honden kunnen ook hun rug krommen als ze bang zijn. Honden die angstig zijn, kunnen stijf en gespannen worden, terwijl ze zich voorbereiden om te vluchten of te vechten als de dreiging aanhoudt.

In sommige gevallen zal een angstige hond proberen zichzelf met een gebogen rug en zijn staart tussen zijn benen uit een situatie te verwijderen. Deze lichaamshouding komt vaak voor als een hond probeert te vluchten terwijl hij klein en onschadelijk probeert te lijken, zodat de kans op een aanval van de bedreiger kleiner wordt.

Terwijl katten vaak hun rug buigen in een poging groter te lijken, gebruiken honden deze houding wanneer ze proberen kleiner en niet-bedreigend te zijn. Een hond die zo bang is dat hij deze lichaamstaal afgeeft, mag niet benaderd worden.

Door de hond in de situatie te blijven brengen die hem bang maakt, kan dit leiden tot een beet. Het is belangrijk dat je de lichaamstaal van de hond niet negeert en de hond of met rust laat of hem helpt zich veiliger te voelen.

Je kunt je hond helpen door hem naar een veilige omgeving te brengen, of bijvoorbeeld een naderende persoon te vragen om je hond met rust te laten. Als je hond klein is, kun je hem zelfs oppakken om hem uit de stressvolle situatie te verwijderen, maar je moet dit alleen doen als je weet dat je hondje niet zal bijten.

Hoe weet ik waarom mijn hond met een bolle rug loopt?

We hebben verschillende oorzaken van het bollen van de rug besproken, van fysieke problemen, zoals buik-of rugpijn, tot mentale oorzaken zoals angst of een simpele rekoefening.

Als je je zorgen maakt over het gedrag van je hond, en vermoedt dat je hond lichamelijke pijn heeft, is het belangrijk om de hond na te laten kijken bij de dierenarts.

Over het algemeen zal het bekijken van de context van de situatie je helpen te bepalen waarom je hond zijn rug kromt. Een angstige hond is bijvoorbeeld makkelijk te herkennen, en je zal je waarschijnlijk ook geen zorgen maken als je hond zich een keer uitrekt.

Begon het gedrag nadat je hond door het bos gerend heeft en over een boom struikelde? Dan is het logisch om aan te nemen dat je hond een pijnlijke rug heeft. Heeft je hond andere symptomen, zoals buikpijn of misselijkheid? Dit is een teken dat je hond last heeft van zijn maag. Houd je hond in dit geval goed in de gaten, want het kan een typisch symptoom zijn van een maagtorsie.

Bel altijd even met je dierenarts als je twijfelt over de gezondheid van je hond. Een dierenarts kan je het beste voorzien van advies, en weet het beste of je hond last heeft van iets onschuldigs of juist met spoed behandeld moet worden.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...