Elke hondeneigenaar schrikt wanneer zijn hond ergens bloedt, maar als de hond bloed plast levert dit vaak nog grotere zorgen op. Je hond bloedt op een plek die je niet kunt zien, en je weet niet wat er aan de hand kan zijn.
Wanneer je hond bloed plast, is er meestal een probleem met de urinewegen, zoals een blaasontsteking of een probleem met de nieren. Je hond heeft waarschijnlijk veterinaire aandacht nodig om de oorzaak van het bloeden te bepalen en de juiste behandeling te starten.
In dit artikel bespreken we de veelvoorkomende oorzaken van bloed plassen bij honden, en hoe je een hond moet behandelen die bloed urineert.
Redenen waarom een hond bloed urineert
Het is belangrijk om het verschil te onderscheiden tussen bloed plassen en andere bloedingen voordat we verder gaan. Bij een hond die bloed urineert, is het bloed vermengd met de urine, die donkerder van kleur kan lijken.
Het is vaak moeilijk om bloed in de urine van je hond op te merken totdat er zich een grote hoeveelheid in de urine bevindt. Vaak zal de dierenarts dus wat urine moeten onderzoeken om te onderzoeken of er bloed in zit.
Als je hond uit een deel van zijn urinewegen of voortplantingssysteem bloedt door bijvoorbeeld een verwonding of loopsheid, zul je waarschijnlijk ook bloed direct op je hond zien, en niet alleen het bloed in de urine opmerken.
Als er zich teveel bloed in de urine van je hond bevindt, wordt dit hematurie genoemd.
Bloed plassen door urineweginfectie
De meest voorkomende reden dat er bloed in de urine van een hond aanwezig is, is omdat de hond aan een urineweginfectie lijdt.
Als een urineweginfectie onbehandeld blijft, kan deze zo uit de hand lopen dat de blaas van je hond geïrriteerd raakt en gaat bloeden. Dit resulteert in urine vermengd met bloed als de hond urineert.
Als de urineweg van je hond kristallen bevat, kunnen deze de bekleding van de blaas en de rest van de urinewegen verder irriteren, waardoor het nog pijnlijker wordt.
Bloed in de urine gaat vaak gepaard met veelvuldige pogingen om te plassen, naast het passeren van slechts een kleine hoeveelheid urine per keer. Bij een ernstiger blaasontsteking zal de hond ook ziek worden, waarbij hij mogelijk koorts heeft, incontinent wordt en afvalt.
Urineweginfecties kunnen optreden bij honden van elke leeftijd, doordat bacteriën in de blaas worden geïntroduceerd. Er zijn echter bepaalde aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat een blaasontsteking sneller optreedt. Wanneer je hond vaker blaasontstekingen heeft, is dit dus een goede reden om de urinewegen en nieren van de hond goed te laten onderzoeken.
Als je een blaasontsteking bij je hond vermoedt, moet je de hond bij een dierenarts laten onderzoeken. Bij een hond die vaker blaasontstekingen heeft, kunnen onderliggende problemen de oorzaak zijn.
Je kunt een supplement aan het dieet van je hond toevoegen om de gezondheid van de blaas te stimuleren. Urinaid bijvoorbeeld, bevat ingrediënten die ervoor zorgen dat de blaas een minder geschikte omgeving wordt voor bacteriën om zich uitgebreid voort te planten.
Bloed plassen door nierproblemen
De blaas van je hond is niet het enige deel van de urinewegen dat ervoor kan zorgen dat er bloed in de urine terecht kan komen. Infecties van de nier of nierstenen zijn twee andere oorzaken van bloed plassen bij honden.
Nierproblemen kunnen vaak worden vastgesteld met behulp van een onderzoek van de urine van de hond, in combinatie met bloedonderzoek en een echo. Nierstenen kunnen ook bloed in de urine veroorzaken, hoewel het zeldzamer is dan een nierinfectie.
Zelfs nierkanker kan ervoor zorgen dat er bloed in de urine van je hond terechtkomt. Hoewel dit geen veel voorkomende vorm van kanker bij honden is, bestaat het wel. De dierenarts kan een echografie of röntgenfoto maken om te zien of er een kankergezwel aanwezig is.
Ook bij nierproblemen zoals nierfalen of een nierbekkenontsteking, is altijd de hulp van een dierenarts nodig. Om de nieren van je hond te ondersteunen, kun je een supplement zoals Puur Nier gebruiken. Dit is een kruidenmengsel dat speciaal samengesteld is voor honden met nierproblemen, om de nierfunctie te ondersteunen. Het is geen medicijn, hiervoor moet je altijd bij de dierenarts zijn!
Bloed plassen door blaasstenen
Er zijn verschillende redenen waarom je hond blaasstenen kan ontwikkelen, waaronder een ongeschikt dieet of een genetische aanleg. Chronische infecties kunnen er ook toe leiden dat een hond blaasstenen ontwikkelt.
Blaasstenen kunnen klein zijn, bijna microscopisch klein, of ze kunnen enorm groot worden. Terwijl de stenen in de blaas van je hond zitten, kunnen ze fysieke schade veroorzaken die leidt tot bloed in de urine.
Meestal wordt voor de diagnose van blaasstenen een röntgenfoto gebruikt. Bij ernstige gevallen van blaasstenen is soms chirurgische verwijdering vereist.
Andere gevallen kunnen worden behandeld met een dieet dat is ontworpen om aanwezige stenen af te breken en om te voorkomen dat nieuwe stenen worden gevormd. Vaak wordt bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O aangeraden.
Bloed plassen door prostaatproblemen
Bij reuen kan de prostaat problemen veroorzaken die ertoe leiden dat er bloed in de urine van de hond terechtkomt. Dit risico wordt groter als de reu niet is gecastreerd.
Een veelvoorkomend probleem met de prostaat is BPH, of goedaardige prostaathyperplasie. Bij honden met BPH is de prostaat vergroot. Veel intacte oudere reuen hebben een vergrote prostaat, en vaak levert dit weinig problemen op.
Soms kunnen er echter cystes en ontstekingen ontstaan, en dit kan bloedverlies uit de penis veroorzaken.
Een vergrote prostaat wordt vaak gediagnosticeerd door naast een prostaatonderzoek dat vaak onder sedatie wordt uitgevoerd, andere oorzaken van bloed in de urine uit te sluiten.
In veel gevallen geneest castratie BPH, hoewel er ook medicijnen zijn om het te behandelen. In sommige gevallen moeten cysten of abcessen operatief verwijderd worden.
Een supplement zoals Sensipharm Prostate Aid kan gebruikt worden bij honden met prostaatproblemen. Laat je hond altijd door een dierenarts onderzoeken als je problemen met de prostaat vermoedt.
Bloed plassen door stollingsproblemen
Als je hond lijdt aan een genetische stollingsstoornis, kun je ook bloed in de urine opmerken. Elk trauma, intern of extern, dat ervoor zorgt dat een deel van de urinewegen gaat bloeden, kan blijven bloeden vanwege het onvermogen van de hond om zijn bloed te stollen.
Meestal zal je echter op de hoogte zijn van stollingsproblemen bij je hond, omdat deze vaak al vroeg voor problemen zorgen. Bij een hond die hier nooit eerder problemen mee heeft gehad, is het onwaarschijnlijk dat dit de oorzaak is van het bloed in de urine.
Behandeling van een hond die bloed plast
Het is belangrijk om een hond met bloed in de urine zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen. Zelfs iets kleins als een blaasontsteking kan littekenweefsel veroorzaken en blijvende schade achterlaten. Daarnaast kan het natuurlijk pijn bij jouw hond veroorzaken.
Vaak zal de dierenarts een urinemonster onderzoeken. Dit kun je opvangen terwijl de hond urineert of kan de dierenarts direct uit de blaas halen. Daarnaast kan de dierenarts bloedonderzoek en een verscheidenheid aan beeldvorming zoals een echo gebruiken om te bepalen waarom je hond bloed plast.
De behandeling kan zo simpel zijn als een antibioticakuur, of het kan een operatie inhouden, afhankelijk van de oorzaak.
Er bestaat voedsel dat steenvorming in de blaas verkleint en helpt om de pH van de urine te optimaliseren. Dit kan nuttig zijn om te voorkomen dat een hond in de toekomst blaasproblemen krijgt.
Je kunt pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen gebruiken om pijn bij het herstellen van een infectie tegen te gaan.
Afhankelijk van het probleem dat het bloed in de urine veroorzaakt, kun je de genezing ondersteunen met bepaalde supplementen. Deze kunnen je hond niet genezen, maar ze kunnen vaak wel voorkomen dat je hond vaker urineweg problemen krijgt.