Waarom plast mijn hond vaak kleine beetjes?

W

Hond plast kleine beetjes; Het is ongebruikelijk voor een hond om in kleine, frequente hoeveelheden te urineren in plaats van zijn blaas in één keer te legen. Het is vaak een teken van een medisch probleem, zoals een urineweginfectie.

In dit artikel zullen we kijken wat er aan de hand kan zijn als je hond vaker plast dan anders, en wat er kan worden gedaan om hem te behandelen.


TOP TIP

zoals altijd raden we je altijd aan om bij problemen naar de dierenarts te gaan. Als je hond echter een gevoelige blaas en vaker problemen heeft, dan kan het fijn zijn om zelf de urine van de hond te kunnen controleren op problemen. Je kunt dit doen met deze testset. De test kan je informatie geven over bijvoorbeeld infecties, diabetes, nierstenen, bloedarmoede en leverziekten.


Oorzaken van vaak en/of veel urineren

Er zijn veel verschillende aandoeningen die overmatig plassen bij honden kunnen veroorzaken. We zullen echter de meest voorkomende hieronder behandelen, om je te helpen de redenen te achterhalen waarom je hond vaker kleine beetjes plast.Overmatig plassen wordt polyurie genoemd. Het kan optreden in combinatie met polydipsie, waarbij je hond te veel water drinkt.

Urineweginfectie

Bij een urineweginfectie lijdt je hond aan een infectie in de blaas of een ander deel van de urinewegen. Het is de meest voorkomende reden waarom een ​​hond in kleine, frequente hoeveelheden urineert en kan voorkomen bij honden van elke leeftijd.

De infectie gaat vaak gepaard met pijn en zwelling van de blaas, waardoor de hond de behoefte voelt om vaker te plassen. Doordat de hond vaker urineert dan normaal, is er vaak maar een kleine hoeveelheid in de blaas aanwezig.

Je kunt antibiotica gebruiken om een urineweginfectie te behandelen. Een hond kan een urineweginfectie krijgen als hij/zij zijn urine te lang op moet houden of als bacteriën van buitenaf de urinewegen van de hond zijn binnengedrongen.

Sommige honden met frequente urineweginfecties kunnen de infecties ontwikkelen als gevolg van een genetische aanleg ervoor. Er zijn receptvoeders verkrijgbaar die helpen de blaas van je hond gezond en vrij van infecties te houden, zoals bijvoorbeeld Urinary S/O van Royal Canin.

Blokkering van de blaas of blaasobstructie

Een verscheidenheid aan dingen kan een verstopping in de blaas van je hond veroorzaken, waaronder een tumor of een blaassteen.

In tegenstelling tot een urineweginfectie, waarbij de hond de behoefte voelt om vaak te plassen zonder een volle blaas te hebben, zal een hond met een urinewegobstructie een zeer volle blaas hebben en niet gemakkelijk kunnen plassen.

Dit kan ertoe leiden dat je hond maar een paar druppels plast, terwijl je hond vaak probeert te plassen zonder resultaat. Vaak zal een blokkade ook pijn opleveren, waardoor de hond met een gekromde rug kan staan of lopen.

Een urinewegobstructie wordt als een noodgeval beschouwd. Vaak is er sprake van een groter probleem, zoals blaasstenen, een tumor of nierproblemen. De gezwollen blaas zelf zal ook problemen geven.Als je hond lijkt te urineren zonder dat er iets gebeurt, of slechts kleine hoeveelheden urine, is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen voor een diagnose en advies.

Suikerziekte

Wanneer een hond diabetes heeft, drinkt hij meer dan normaal om het teveel aan suiker in het bloed te compenseren. Omdat de hond vaker drinkt, moet hij natuurlijk ook vaker plassen.

Als je hond dus niet alleen vaker plast, maar ook meer drinkt, dan is er een reden om diabetes te vermoeden. Een hond met diabetes zal vaak ook meer eten, mager worden en een slechte algemene conditie met een lelijke vacht krijgen.

Medicatie werkt meestal goed tegen diabetes. Zeker als je de hond op tijd meeneemt naar de dierenarts voor een onderzoek en behandeling.

De ziekte van Cushing

Bij de ziekte van Cushing produceert het lichaam van de hond teveel cortisol door een tumor in de hypofyse of bij de bijnieren. Dit levert allerlei problemen op in het lichaam van de hond.

Frequent urineren is een symptoom dat mogelijk verband houdt met de ziekte van Cushing. Honden worden ook vaak kaal, en ze krijgen een bolle hangbuik. De hond kan ook lusteloos zijn en veel hijgen.

 De ziekte van Cushing kan worden behandeld met medicatie en een dieet als ze vroeg wordt opgemerkt. Een hond met Cushing kan baat hebben bij een supplement zoals Cush X van Hilton Herbs. Supplementen zijn geen geneesmiddelen, neem je hond altijd mee naar de dierenarts als je Cushing vermoedt!

Behandeling voor een hond die veel of vaak plast

Het eerste dat je moet doen als je merkt dat je hond kleine, frequente hoeveelheden plast, is om een ​​diagnose te vragen bij de dierenarts.Totdat de oorzaak van het veelvuldig urineren is vastgesteld, is het moeilijk om het probleem succesvol te behandelen. In het geval van een urineweginfectie is de diagnose vaak heel eenvoudig.

Vaak zal een dierenarts beginnen met het bevoelen van de blaas, omdat de volheid hiervan aanwijzingen kan geven over het probleem. Een volle blaas die niet handmatig kan worden uitgedrukt, betekent dat er mogelijk een urinewegobstructie is.

Ook kun je echo’s en röntgenfoto’s laten maken, vooral als er bezorgdheid bestaat over een tumor of  aanwezige blaasstenen.

Afhankelijk van de oorzaak van de blokkering, kan de dierenarts extern een katheter inbrengen om de blokkering te verplaatsen, of moet hij een operatie uitvoeren om de blokkade te verwijderen.

Het eerste dat je moet doen als je merkt dat je hond kleine, frequente hoeveelheden plast, is om een ​​diagnose te vragen bij de dierenarts.

Urinemonster

De dierenarts kan ook een monster van de urine van je hond verzamelen – hetzij door op te vangen terwijl je hond urineert, of door het via naald en spuit rechtstreeks uit de blaas te trekken – en het vervolgens te onderzoeken.

Door naar de urine te kijken en er verschillende tests op uit te voeren, kan de dierenarts bepalen of er bacteriën aanwezig zijn en welke dat zijn. Hierdoor kan hij een eventuele antibioticakuur afstemmen op de bacterie. De meeste urineweginfecties zijn gemakkelijk te genezen met een antibioticakuur.

De dierenarts kan op dit punt ook kristallen in de urine opmerken, wat hem ertoe kan aanzetten om een ​​dieetwijziging voor te stellen om te voorkomen dat de kristallen zich in de toekomst vormen.

Sommige van deze tests kunnen ook helpen bij het diagnosticeren van diabetes bij je hond. Overtollige suiker in de urine van een hond is een goede indicator voor diabetes.

Als er geen andere diagnose wordt gevonden, kan de dierenarts overwegen bloedonderzoek uit te voeren om te bepalen of er een indicatie is van een andere aandoening als de boosdoener.

Je kunt je hond gezond houden en een urineweginfectie voorkomen door hem altijd schoon, vers water te geven en ervoor te zorgen dat hij gedurende de dag vaak genoeg uitgelaten wordt. Verander het voer als blaasstenen een terugkerend probleem zijn bij je hond.

Breng je hond altijd naar een dierenarts als je een probleem opmerkt, zodat het probleem snel behandeld kan worden, voordat het erger wordt en je hond nog meer pijn heeft.

Plast je hond door de medische aandoening ook vaak binnen? Lees dan ook zeker eens Hoe verwijder je Urinegeur en urinevlekken als je hond in huis plast?

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...