Waarom stinkt mijn hond en wat kan ik eraan doen?

W

Iedereen weet dat een hond zijn eigen geur heeft. Een hond heeft nu eenmaal een vacht die niet uitgetrokken kan worden voor een goede wasbeurt in de wasmachine. En honden doen graag dingen die zo’n vacht lekker vies maakt. Dit maakt dat een hond soms stinkt.

De geur van een natte hond bijvoorbeeld, zal iedereen herkennen en de meeste mensen hebben weinig waardering voor deze stank.

Vaak valt de geur van een hond reuze mee, maar afhankelijk van het ras, de grootte van de hond, de vachtsoort en de gezondheid van de hond,  kan het voorkomen dat je hond meer of minder stinkt.

Heb je opgemerkt dat je je hond meer ruikt dan normaal of is je hond altijd een beetje een stinkerd? In dit artikel kan je lezen wat ervoor kan zorgen dat je hond meer stinkt en wat je eraan kan doen.

Waarom ruiken honden naar hond?

Dit klinkt misschien als een gekke vraag, maar veel mensen vragen zich af waarom honden zo’n specifieke geur met zich meedragen. Elk dier heeft zijn eigen specifieke geur, en honden natuurlijk ook.

De geur van een zweterig mens herken je bijvoorbeeld ook uit duizenden andere geuren als je een kleedkamer binnenkomt na een heftige training.

Honden zweten niet op de behaarde delen van hun lichaam, maar hebben toch een specifieke geur. Elk haarzakje van de hond heeft namelijk wel zweetklieren, alleen worden deze gebruikt voor andere doeleinden dan zweten.

Waarschijnlijk geven deze je hond zijn unieke geur zodat honden elkaar kunnen herkennen, maar wetenschappers weten niet zeker wat de functie is.Daarnaast heeft een hond zweetklieren in zijn voetkussentjes. Als je wel eens aan de poten van je hond hebt geroken, zal je waarschijnlijk opgemerkt hebben dat deze een soort ‘popcorn’ geur hebben.

Deze geur wordt veroorzaakt door bepaalde bacterien op de poten van je hond. Elke hond heeft een andere samenstelling van bacterien op zijn poten, waardoor de poten van elke hond wat anders kunnen ruiken.

Verder hebben honden een specifieke oorgeur door bepaalde klieren in de oren die verantwoordelijk zijn voor de oorsmeerproductie. En als laatste zijn er natuurlijk de anaalklieren in de anus van je hond die een specifieke geur veroorzaken.

In dit artikel zullen we vooral uitleggen wat de algemene lichaamsgeur van je hond beinvloedt, over de anaalklieren en oren kan je lezen in andere artikelen.

Wat zijn de oorzaken van een stinkende hond?

Dat honden naar hond ruiken, is normaal. Soms heeft een hond echter een overdreven sterke geur, en dit kan veroorzaakt worden door verschillende problemen met de gezondheid.

Als je merkt dat je hond veel meer stinkt dan anders, is het dus een goed idee om hem eens goed te onderzoeken.

Er zijn veel oorzaken voor een slechte geur bij honden, zoals een allergie, bacteriele- of schimmel infectie, een slecht dieet, een hormonale onbalans of een verkeerde vachtverzorging.

Stinkt hond

Hondengeur door een allergie

Een voedselallergie of omgevingsallergie kan ervoor zorgen dat je hond meer geur afgeeft dan anders. Vaak zorgt zo’n allergie ervoor dat je hond veel aan zijn vacht gaat likken en krabben.

De hond kan meer stinken door het herhaaldelijk likken van de vacht, maar de huid kan ook geinfecteerd raken door het vele krabben en likken.

Daarnaast produceert een geirriteerde huid vaak meer afscheiding, wat je waarschijnlijk zal merken doordat er een vettige afscheiding achterblijft op je handen als je je hond aait.

Als je hond zichzelf veel krabt en likt is het belangrijk om samen met de dierenarts te kijken naar mogelijke allergieen. Soms is het voldoende om het voer te veranderen, maar het is altijd handig om te weten waar je hond zo gevoelig op reageert.

Lees hier meer over voedselallergie bij honden.

Bacteriele infectie of schimmelinfectie

Zoals je hierboven kon lezen, kan het krabben of likken van je hond aan zijn vacht een huidinfectie veroorzaken.

Dit wordt echter niet altijd veroorzaakt door een allergie, het kan ook zonder duidelijke redenen ontstaan.

Wanneer de natuurlijke balans van de gezonde huid wordt verstoord, kunnen nare schimmels en bacterien de huid van de hond koloniseren en voor vervelende problemen zorgen.

Dit kan het resultaat zijn van een wondje, maar ook van bijvoorbeeld een slecht werkende schildklier. Daarnaast hebben honden met een gerimpelde huid, zoals Sharpei’s, Boston Terriers en Franse Bulldogs er sneller last van.

De schimmelinfectie of bacteriele infectie zal ervoor zorgen dat je hond jeuk krijgt, waardoor hij aan zijn vacht gaat krabben en likken, waarna het probleem steeds erger wordt.Symptomen van een infectie zijn rode plekjes, kale plekken, blaasjes en jeuk. Dit kan echter per hond, bacterie of schimmel verschillen, dus neem altijd even je hond mee naar de dierenarts voor een diagnose.

Hormonale onbalans

Verschillende hormonale problemen kunnen bij honden zorgen voor een stinkende vacht. Problemen met de schildklier kunnen bijvoorbeeld huidproblemen veroorzaken, inclusief een stinkende vacht.

Meestal heeft een hond met schildklierproblemen echter ook andere problemen, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, rillen en veranderingen in het gedrag.

Een andere hormonale ziekte die problemen kan veroorzaken, is Cushing. Cushing is een aandoening waarbij een tumor in de hersenen of in de bijnier voor een verhoging van het hormoon Cortisol zorgt.

Ook bij deze aandoening vertoont je hond verschillende symptomen, maar enkele daarvan zorgen ervoor dat de hond kale plekken krijgt en vaak ook huidinfecties.

Verkeerd dieet

Als je hond een slechte, vieze, stinkende vacht heeft, kan dit een teken zijn dat je eens goed naar het dieet van je hond moet kijken.

Zeker als je hond verder gezond blijkt, is de kans groot dat het voer dat je nu geeft niet goed verteerd wordt door je hond, of dat hij bepaalde bestanddelen niet goed verdraagt.

Een goed, uitgebalanceerd dieet bestaat uit voeding met alle benodigde vitaminen en mineralen. Het bevat eiwitten en andere voedingsstoffen uit hoofwaardige bronnen.

Veel goedkoop hondenvoer bevat extreem veel granen en een eitwitbron van slechte kwaliteit. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar een slechte vacht is een teken dat het toch niet zo goed verdragen wordt door de hond.

Hondenvoeding bestaat in veel verschillende soorten, van vers vlees tot nat blikvoer tot een krokante brok. Welk voer het beste is voor je hond, moet je eigenlijk gewoon uitproberen.

Een algemene tip bij vachtproblemen is echter om voor voer te gaan dat een andere eiwit en koolhydraatbron heeft dan je eerder voerde. Gaf je altijd voer met kip en granen bijvoorbeeld?

Verander dan eens voer met bijvoorbeeld lam en rijst. Rijst wordt vaak beter verdragen door honden met een gevoelig verteringsstelsel. Voor elk voer geldt dat het van hoge kwaliteit moet zijn, anders helpt de verandering niet.

Een goede optie is bijvoorbeeld Ecostyle Huid & Vacht. Dit voer is speciaal gemaakt voor honden met een slechte vacht. Zeker voor honden die snel een droge huid en jeuk hebben, is dit voer ideaal.

Lees hier hoe goed voor de gezondheid van je hond kan beinvloeden.

Verkeerde vachtverzorging

Honden houden ervan een vies te worden, en daar is helemaal niks mis mee. Laat je hond lekker hond zijn. Maar het is wel belangrijk dat de vacht van je hond regelmatig goed gereinigd en gekamd wordt.

Bij een hond met een korte vacht is de vachtverzorging makkelijk, al is het ook bij deze honden zeker tijdens de verharing aan te bevelen ze regelmatig even te borstelen.

Honden met een lange vacht kunnen echter veel verzorging nodig hebben. Als je een lange vacht verwaarloost, zal vuil zich erin ophopen. De vacht kan zelfs gaan vervilten.Het spreekt voor zich dat een vuile, vervilte vacht niet zo fris ruikt. Daarom is het bij langharige rassen heel erg belangrijk dat je ze regelmatig goed doorkamt en de vacht regelmatig wast.

Zo voorkom je huidinfecties en houd je de vacht van je hond schoon en in topconditie. Daarbij voorkom je dat je je hond compleet kaal terugkrijgt na een trimbeurt omdat de hondentrimmer niet meer door de vacht heen kon komen.

Ook een kortharige hond verdient een regelmatige wasbeurt. Voor honden met een gevoelige huid en huidproblemen is het aan te raden een shampoo te kopen met Neem Olie.

Deze olie bevat natuurlijke stofjes die tegen bacterien en schimmels werken, en werkt rustgevend voor de huid. Een goed voorbeeld van een hondenshampoo met Neem olie is Washbar.

Yuup maakt ook een fijne shampoo met Neem en Tea Tree olie voor honden met jeuk en een gevoelige huid. Bijkomend voordeel van Neem olie: het werkt ook tegen vlooien!

Seborroe bij honden

Seborroe is een huidconditie bij honden die huidschilfers en een vette huid veroorzaakt. Dit is een probleem dat veel voorkomt, en bij veel honden zorgt deze vette huid en vacht voor een vieze geur.

Het kan jeuk en irritatie veroorzaken, waardoor honden met deze huidconditie vaak huidinfecties door bacterien of schimmels krijgen.

De aandoening komt vaker voor bij bepaalde rassen, zoals Retrievers, Westies, sommige Spaniels en Duitse Herders.

Helaas bestaat er geen medicijn om de aandoening te genezen, maar de symptomen kunnen vaak wel goed behandeld worden.

Wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van Seborroe, is het dus aan te raden om even een bezoek te brengen aan de dierenarts, zeker als je hond er veel last van heeft.

De dierenarts zal je medicijnen geven die de huid van de hond kalmeren en de vette vacht en huidschilfering verminderen.

Daarnaast kan je een supplement met Omega 3 Vetzuren geven, zoals deze olie: Omega 3. Een goede shampoo kan ook helpen bij het schoonhouden van de vacht, het verminderen van schilfers in de vacht  en het verminderen van jeuk.

Allermyl shampoo bijvoorbeeld, kan je gebruiken om huidinfecties bij je hond te helpen voorkomen. Ook hier kan een shampoo met Neem Olie, zoals Washbar, effectief zijn.

Waarom stinkt een hond meer als hij nat is?

Je kent het wel: je neemt je hond mee in een regenbui en als je thuiskomt stinkt de natte vacht van je hond een uur in de wind. Normaal valt het wel mee.

Dit is een normaal verschijnsel en wordt veroorzaakt door gisten en bacterien op de huid en de vacht van je hond. Als je hond nat is, verdampen de stofjes die deze bacterien produceren, en dan krijg je de geur van natte hond.

Wil je weten hoe het precies zit en welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de minder aangename geur van een natte hond? Hier kan je er alles over lezen.

De ene hond ruikt meer wanneer hij nat is dan de andere, en er is weinig dat je eraan kan doen. Ieder levend wezen loopt nu eenmaal rond met een verzameling microorganismen op zijn huid.

Een vieze hond zal wel sneller stinken als hij nat is dan een schone hond, dus een goede wasbeurt kan nooit kwaad.

Welke hondenrassen stinken het meest?

Er zijn honden die weinig geur afgeven, en honden die bekend staan om hun minder aangename geur.

De meeste hondenrassen die hierom bekend staan, hebben een aantal kenmerken gemeen. Zo kunnen grote, harige honden met een dubbele vacht zoals Sint-Bernards behoorlijk stinken.

Ook kleinere honden met een wat vettige vacht stinken sneller. Denk hierbij aan beagles en Cocker Spaniels.

Daarnaast hebben honden met een rimpele huid sneller last van een minder aangename geur, zoals Shar-pei’s, Mopshondjes en Engelse Bulldogs.

Honden die minder last hebben van een vieze geur, behoren vaak tot rassen met een kortharige vacht zonder ondervacht. Denk hierbij aan Windhonden of Dalmatiers bijvoorbeeld.

Ook honden die weinig tot niet verharen, zoals Poedels en Waterhonden, staan erom bekend minder snel te stinken.

Ben je een hygienisch type en heb je een hekel aan een hondengeur? Waarschijnlijk moet je dan nog even nadenken over het aanschaffen van een hond, het zijn nou eenmaal niet altijd de meest hygienische wezens op aarde.

Het is echter goed om te weten dat je een hond met een vachttype kan kiezen die minder snel vies en vettig wordt, waardoor er ook minder snel een vieze geur ontstaat.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...