Waarom trilt of schudt mijn hond in zijn slaap?

W

Je hond trilt of beweegt met zijn poten in zijn slaap? Misschien zijn de bewegingen van je hond behoorlijk wild, bijna alsof hij wakker is, soms lijkt het zelfs alsof hij rent. Sommige eigenaren delen video’s van hun honden die blaffen en huilen tijdens hun slaap, wat ze misschien niet doen als ze wakker zijn.

Meestal hoef je je over deze bewegingen niet druk te maken. Honden dromen als ze slapen, net als mensen, en tijdens het dromen kunnen ze bewegen. Soms trilt of schudt een hond echter in zijn slaap door gezondheidsproblemen.

Waarom trillen en bewegen honden als ze slapen?

In dit artikel kun je lezen hoe je deze kunt herkennen, zodat je weet wanneer je je misschien zorgen moet maken.


TOP TIP

Honden kunnen soms onrustiger slapen omdat ze een drukke, leuke dag hebben gehad. Het tegenovergestelde kan echter ook, waarbij de hond vervelend droomt omdat hij overdag veel stress ervaart. Je kunt een angstige hond ondersteunen met supplementen,  zoals Sensipharm feelings control.


Honden bewegen in hun slaap door REM-slaapbewegingen

Net als wij hebben honden verschillende slaapfasen, waarbij de laatste fase van elke slaapcyclus de REM-slaap (Rapid Eye Movement) is.  • FASE 1: lichte slaap of dutjes
  • FASE 2: daling van de hartslag, bloeddruk, ademhaling en lichaamstemperatuur
  • FASE 3: overgangsslaap (van licht naar diep)
  • FASE 4: diepe, langzame golfslaap
  • FASE 5: REM slaap

Tijdens de REM-slaap zal je hond dromen. Dit gaat vaak gepaard met spiertrekkingen, trillen, grommen, huilen, blaffen en kauw- of zuigbewegingen. Een hond kan zelfs zo actief zijn poten bewegen dat het lijkt alsof hij rent, en de staart kan gaan kwispelen.

Dit is vergelijkbaar met mensen die praten in hun slaap, en slaapwandelen bij mensen. Net als wij hebben honden elke nacht meerdere slaapcycli en kunnen ze meerdere keren dromen. Doorgaans vindt waakzaamheid plaats aan het einde van de REM-fase van een slaapcyclus.

Honden kunnen gedurende deze tijd opstaan ​​om van positie te veranderen voordat ze weer gaan slapen. Wij doen dit vaak ook. Veel mensen worden ‘s nachts wakker om naar het toilet te gaan of om in een comfortabelere slaaphouding te komen.


Wist je dat: honden elke dag bijna 23% van hun tijd in slow-wave-sleep (diepe slaap) en 12% in REM-slaap doorbrengen? Een gemiddelde lengte van de REM-slaap bij honden is 6 minuten, terwijl de gemiddelde slaapcyclus 20 minuten is. (Lucas, 1977)


Normaal zorgt de hersenstam van de hond ervoor dat signalen om spieren te ontspannen, waardoor je hond niet gaat slaapwandelen (of rennen). Misschien is dit gebied wat minder actief of minder goed ontwikkeld bij honden die veel bewegen in hun slaap.

Wanneer je hond in een diepe slaap is, en wild met zijn poten beweegt, hoef je je dus geen zorgen te maken. Waarom honden vaak meer bewegen dan mensen, is niet helemaal duidelijk.

Wat te doen als je hond nachtmerries heeft?

Nu je weet dat honden kunnen dromen, is het logisch om aan te nemen dat ze ook over stressvolle dingen kunnen dromen, en dus nachtmerries kunnen hebben. Als je merkt dat je hond heel onrustig droomt en veel gromt, piept en blaft, zou het kunnen dat hij minder prettig droomt.

Het is geen goed idee om je hond wakker te maken, omdat je dan de slaapcyclus onderbreekt. Je hond kan van schrik bijten of plotseling wakker schrikken en zichzelf verwonden. Wees dus voorzichtig als je je hond wakker wil maken met aanrakingen. Je kunt beter een geluid maken, of de naam van je hond roepen waardoor hij wakker wordt.

Nachtmerries bij honden kunnen een teken zijn van stress gedurende de dag. Alle indrukken worden tijdens de slaap verwerkt, en als deze eng en stressvol zijn, kan je hond er vervelend van dromen.

Voor angst en stress zijn meestal geen snelle oplossingen. Vaak kun je stress verminderen met behulp van positieve training, het verminderen van situaties die stress veroorzaken, en geduld.

Om je hond te ondersteunen kun je een rustgevend supplement zoals Sensipharm feelings control gebruiken. Als je hond rustiger is wanneer hij wakker is, zal hij vaak ook rustiger slapen.Hond trilt in zijn slaap door lage temperatuur

Afgezien van dromen, is een eenvoudige verklaring voor trillen dat je hond het koud heeft. Trillen is een natuurlijke metabolische reactie op een daling van de lichaamstemperatuur. Schudden of trillen tijdens de slaap door kou gebeurt meestal alleen in de wintermaanden, vooral midden in de nacht als je verwarming bijvoorbeeld is uitgeschakeld.

Je kunt bepalen of je hond het koud heeft door met de rug van je hand de oren of voetzolen van je hond aan te raken. Als ze allebei koud aanvoelen, is het niet onwaarschijnlijk dat je hond het koud heeft. Probeer de verwarming aan te zetten, je hond in een deken te leggen of maak een slaapplaats op een warmere plek.

Je zult merken dat naarmate de temperatuur stijgt, de spiertrekkingen geleidelijk afnemen. Trillen en schudden komt vrij vaak voor bij kleine, kortharige honden, omdat hun lichaamstemperatuur heel snel kan dalen.

Je kunt je hond ‘s nachts warm houden met een hondentrui. Je kunt de mand van je hond ook voorverwarmen met een warmwaterkruik, maar zorg ervoor dat je deze voor het slapengaan verwijdert om te voorkomen dat het barst en brandwonden veroorzaakt.

Sommige mensen vinden het prettig om in de winter een elektrische deken voor hun hond te hebben, maar controleer deze regelmatig om te voorkomen dat de deken brandgevaarlijk wordt.

Je kunt ook een warmtemat aanschaffen die speciaal voor huidieren gemaakt is. Deze zijn vaak steviger en waterdicht, waardoor er geen kortsluiting ontstaat als er bijvoorbeeld een natte hond op gaat liggen.

Een voorbeeld van zo’n mat is de warmtemat van navaris.

Slaaphouding

Een andere mogelijke oorzaak voor het trillen of bewegen van je hond tijdens de slaap is de positie van zijn lichaam. Als hij met een van zijn benen onder zijn lichaam heeft geslapen, kan dit een verminderde bloedsomloop veroorzaken.

Dit veroorzaakt een prikkelend of tintelend gevoel in de ledemaat. Het is, zoals velen van ons weten, een nogal ongemakkelijke ervaring die meestal optreedt wanneer de bloedstroom is verminderd en dan plotseling weer normaal wordt.

Als je hond op een van zijn poten slaapt en vervolgens zijn houding aanpast, kan dit een prikkelend gevoel veroorzaken. Tijdens de slaap is de natuurlijke reactie van het lichaam om de tintelende ledemaat te schudden of te trillen om het prikkelende gevoel te verlichten.Moet ik mijn hond wakker maken als hij begint te trillen tijdens de slaap?

Je kunt een slapende hond beter niet wakker maken, omdat dit desoriëntatie kan veroorzaken en de hond kan uithalen vanwege verwarring of angst. De meeste hondenbeten treden op wanneer een hond abrupt uit zijn slaap wordt gewekt. Dus het wordt afgeraden om dit te doen, zelfs wanneer je hond ernstig trilt.

Trekkingen, spierspasmen of beweging van het hele lichaam zijn over het algemeen een bijproduct van diepe slaap in combinatie met een droom.

Als je je hond echt uit een nachtmerrie wil wekken, kun je dit beter doen door zijn naam te roepen of door een geluid te maken. Wanneer je de hond aanraakt, kan hij misschien schrikken.

Wanneer moet ik me zorgen maken over bewegen tijdens de slaap?

Gewoonlijk zullen honden die aan epileptische aanvallen lijden dergelijke episodes ervaren terwijl ze wakker zijn of net nadat ze uit de slaap zijn ontwaakt. Af en toe kan een hond een aanval krijgen tijdens een slaapcyclus. Dit komt het meest voor bij honden met epilepsie, een tumor in de hersenen of een andere neurologische aandoening.

Epileptische aanvallen gaan vaak gepaard met incontinentie (plassen of ontlasting), kwijlen of schuimen in de mond en moeizame ademhaling. Een hond zou geen aanval uitsluitend tijdens de slaap ervaren. De hond zal ook gedurende de dag soortgelijke aanvallen ervaren.

Als je vermoedt dat je hond een aanval heeft gehad, probeer dan te noteren hoe laat het begon en hoe lang de spiertrekkingen aanhouden, evenals eventuele veranderingen in de ademhaling van de hond. Houd het gedrag van je hond goed in de gaten als hij uit de aanval komt.

Hoe weet je dat het trillen geen epileptische aanval is?

Een dromende hond kan eruit zien alsof hij epileptische aanval of een toeval heeft. Soms is dit ook het geval, maar er zijn duidelijke verschillen.

Een toeval krijgt je hond meestal als hij wakker is, of vlak na het wakker worden. Heel soms komt een aanval voor tijdens de slaap, maar dit is zeldzaam. Dit komt het meest voor bij honden met epilepsie, een tumor in de hersenen of een andere neurologische aandoening.

Wanneer je hond een epileptische aanval of toeval heeft, zijn de poten vaak stijver en ze bewegen meestal ook krachtiger. Je kunt de hond niet makkelijk wakker maken. Epileptische aanvallen gaan vaak gepaard met incontinentie (plassen of ontlasting), kwijlen of schuimen in de mond en een moeizame ademhaling.

Dit is duidelijk anders dan een gezonde hond die een levendige droom ervaart. Als je hond gewoon trilt, zijn ogen beweegt en/of geluiden maakt, dan kun je ervan uitgaan dat hij droomt en geen aanval heeft.

Als je vermoedt dat het trillen van je hond geen normaal slaapgedrag is, maar een toeval, moet je wachten tot het trillen is verdwenen. Plaats kussens om je hond heen om verwondingen te voorkomen en praat voorzichtig met hem.

Als je hond nog nooit eerder epileptische aanvallen heeft gehad, is het het beste om zijn slaappatroon en eventuele spiertrekkingen of geluiden in de gaten te houden. Je kunt deze informatie doorgeven aan de dierenarts die kan bepalen of nader onderzoek nodig is.

Medicatie

Honden bij wie epilepsie is vastgesteld, krijgen regelmatig medicatie om hun toestand onder controle te houden. Soms moeten doseringen worden aangepast. Als de medicatie van je hond zijn symptomen niet effectief onder controle houdt, kan hij aanvallen beginnen te krijgen tussen slaapcycli.

Praat met de dierenarts over het medicatieregime van je hond. Door de dosering aan te passen wordt voorkomen dat het tril- of schudgedrag aanhoudt of extremer wordt.

Bewegen en dromen is normaal voor honden

Als je hond tevreden lijkt en zijn gedrag niet is veranderd, is de kans groot dat hij gewoon een aantal bijzonder levendige en opwindende dromen ervaart. Misschien jaagt hij op een kat of zwemt hij op het strand! De hersenen van honden zijn complex genoeg om net als mensen te kunnen dromen, dus spiertrekkingen tijdens de slaap zijn volkomen normaal.

Je kent je hond beter dan wie dan ook. Als het trillen of bewegen nieuw gedrag is, is het het beste om medisch advies in te winnen om ziekte als oorzaak uit te sluiten. Maar als jouw hond vaker trilt is het vaak geen reden tot paniek.

Niet-gediagnosticeerde epilepsie of andere neurologische aandoeningen kunnen ernstigere gezondheidscomplicaties veroorzaken als ze niet worden behandeld. Dus als je twijfelt over waarom je hond trilt, win dan zeker altijd even advies in!

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...