Wat betekent het als je hond warme of koude oren heeft?

W

Warme of koude oren bij jouw hond? We houden er allemaal van om met onze honden te knuffelen. De zachte vacht en het warme lichaam van je hond, maakt hem tot het perfecte knuffelmaatje. Als je je hond aait of knuffelt, merk je misschien dat zijn oren warmer of juist kouder zijn dan je gewend bent.

Waarom zijn de oren van je hond zo warm of koud? Heeft je huis misschien de verkeerde temperatuur of is er iets ernstigers aan de hand? Als je de anatomie en normale lichaamstemperatuur van je hond begrijpt, kun je beter begrijpen of die warme  of koude oren iets zijn om je zorgen over te maken.

TOP TIP

Als je hond ziek is, kun je altijd even aan de oren voelen om snel zijn lichaamstemperatuur te beoordelen. Je kunt echter het beste ook een thermometer in huis hebben. Hiermee kun je de temperatuur van je hond veel preciezer meten, waardoor je zorgen over warme of koude oren snel weggenomen kunnen worden. Lees hier hoe je de temperatuur van een hond kunt meten.

Deze thermometer van Beurer is geschikt voor honden, en door het leuke hondje kun je hem makkelijk onderscheiden van andere thermometers in huis. Zo gebruik je niet per ongeluk dezelfde thermometer voor bijvoorbeeld jezelf of je kinderen.

Warme oren bij honden?

Hoe warm moeten hondenoren zijn?

De normale lichaamstemperatuur voor honden is 37-39°C, en ook de oren van je hond zullen ongeveer deze temperatuur hebben. Bij een normale kamertemperatuur mogen de oren van een hond niet koud aanvoelen, maar ze mogen ook niet warm aanvoelen.

Het is belangrijk op te merken dat je eigen huid- of lichaamstemperatuur een direct effect heeft op hoe warm de oren van je hond aanvoelen. Hierdoor kunnen de oren van uw hond vaak veel warmer aanvoelen dan ze in werkelijkheid zijn.

Wat veroorzaakt warme oren bij een hond?

De voornaamste reden voor warme oren bij een hond, is een verhoogde lichaamstemperatuur van de hond. Waarschijnlijk heeft je hond koorts, of hij heeft bijvoorbeeld te lang in de zon gelegen of gespeeld. Houd er rekening mee dat de oren van je hond warmer aan kunnen voelen als je eigen huid koud is.Een belangrijk punt dat we moeten maken, is dat de meest eenvoudige verklaring voor een hond met warme oren vaak is dat je huid koud is! Als de kamer airconditioning heeft of het een koude dag is, zal je huid koud aanvoelen. Wanneer je de oren van je hond aanraakt, zullen ze veel warmer aanvoelen op je huid dan ze in werkelijkheid zijn.

Honden zweten voornamelijk via hun voetzolen, in tegenstelling tot mensen die zweetklieren hebben in de meeste delen van het lichaam. Hondenzweetklieren zijn ook veel minder efficiënt dan die van mensen, dus dit helpt niet om de lichaamstemperatuur te verlagen.

Honden hebben verschillende unieke methoden van thermoregulatie (reacties die de temperatuur regelen). De eerste is hijgen. We weten allemaal dat een hond die het warm heeft zal hijgen, maar waarom?

Door te hijgen komt warmte vrij van het lichaam, met name de borst. Elke keer dat een hond uitademt, ademt hij warme, vochtige lucht uit. Dit vocht verdampt, waardoor de hond kan afkoelen.

Warme of koude oren hond

Een andere methode die honden gebruiken, is vasodilatatie. Dit is iets wat de meeste zoogdieren doen. Vasodilatatie is de verwijding van bloedvaten. Dit gebeurt wanneer thermoreceptoren een verhoging van de lichaamstemperatuur detecteren. De bloedvaten beginnen uit te zetten, waardoor het bloed dichter bij het huidoppervlak kan komen en de warmte kan worden afgevoerd.

Honden verliezen veel van hun lichaamswarmte via hun oren, dus het is normaal dat een warme hond ook warme oren heeft. De oren van een hond zullen warm aanvoelen na een speelsessie of tijd in de zon. Warme oren kunnen echter ook een teken zijn van ziekte of allergieën.

Honden kunnen net zo vaak verkouden worden als wij. Dit kan zich uiten als vermoeidheid, gebrek aan eetlust en koorts, die binnen 3-5 dagen zou moeten verdwijnen. Andere oorzaken van koorts zijn onder meer:

 • Kennelhoest
 • Oorinfectie
 • Maag- of darminfectie
 • Parasieten
 • Vergiftiging
 • Allergieën

Lees ook: Mijn hond heeft koorts, wat nu?

Wanneer moet je veterinaire hulp zoeken bij warme of koude oren?

Als je merkt dat de oren van je hond warm aanvoelen en dit gepaard gaan met andere symptomen of ongewoon gedrag, kun je het beste even contact opnemen met de dierenarts. Het is het beste om elke ziekte of allergische reactie zo snel mogelijk op te vangen om ernstigere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Andere symptomen waar je op moet letten:

 • Diarree
 • Braken
 • Lethargie/veel liggen en slapen
 • Pijnlijke buik
 • Opgeblazen buik
 • Kuchen/hoesten
 • Bleke slijmvliezen
 • Niet eten en/of drinken

Als je hond warme oren heeft maar geen andere symptomen van een slechte gezondheid, houd je hond dan goed in de gaten en neem contact op met je dierenarts als de oren van je hond na 48 uur niet beginnen af ​​te koelen.Lees hier wat je moet doen als je hond oververhit is geraakt.

Waarom voelen de oren van mijn hond koud aan?

Hoe koud moeten de oren van een hond zijn?

Meestal hebben hondenoren ongeveer dezelfde temperatuur als het lichaam van de hond. Ze kunnen echter ook sneller van temperatuur veranderen dan het lichaam van je hond. Als het erg koud of warm is buiten, kunnen ze tijdelijk wat warmer of kouder aanvoelen.

Zoals we al hebben vastgesteld, is de gevoelstemperatuur van de oren van je hond afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omgevingstemperatuur van de kamer, de lichaamstemperatuur van de hond, je eigen lichaamstemperatuur en de algehele gezondheid van je hond.

Wanneer je de oren van de hond aanraakt, mogen deze niet duidelijk koud of warm aanvoelen, maar als je eigen huid warm is, kan dit ervoor zorgen dat de oren van je hond kouder aanvoelen dan ze in werkelijkheid zijn.

Wat is de oorzaak van koude oren bij een hond?

Als je hond koude oren heeft in een normaal verwarmde ruimte, is hij waarschijnlijk onderkoeld. Het is heel belangrijk om goed te kijken naar andere symptomen die op ziekte of onderkoeling kunnen duiden. Het komt ook vaak voor dat een hond met koude oren gewoon op de tocht licht, of net buiten in de kou is geweest.

Zoals we eerder hebben besproken, kunnen honden net zo vaak verkouden worden als mensen. Het goede nieuws is dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je verkouden wordt door je hond, of omgekeerd.

Hoewel warme oren een symptoom zijn van verkoudheid, kunnen honden ook oren hebben die koud aanvoelen als ze een virus opgelopen hebben.

Let op de volgende symptomen voor onderkoeling:

 • Bleke slijmvliezen
 • Rillen
 • Vermoeidheid
 • Moeizaam ademen
 • Zwakke hartslag
 • Een oncomfortabele lichaamshouding (strak opgerold in de mand, of gebolde rug)

Symptomen die kunnen duiden op een infectie:

 • Diarree
 • Braken
 • Lethargie/veel liggen en slapen
 • Pijnlijke buik
 • Opgeblazen buik
 • Kuchen/hoesten
 • Bleke slijmvliezen
 • Niet eten en/of drinken

Als je hond koud aanvoelt, traag reageert, moeilijk ademt en/of bleke slijmvliezen heeft, is het belangrijk gelijk een dierenarts in te schakelen. Het kan mogelijk duiden op iets ernstigs zoals orgaanfalen of een inwendige bloeding.

Een andere oorzaak voor de koude oren bij je hond kan natuurlijk het weer zijn. Als het buiten koud is, zal je hond het koud hebben! We hebben allemaal het ongemak van koude oren gevoeld in de winter en dieren zijn niet anders.Door een briesje zullen de oren van je hond behoorlijk kil aanvoelen. Bovendien is de natuurlijke reactie van het lichaam om warm bloed af te leiden naar vitale delen van het lichaam en weg van de ledematen. Dit is geen reden tot bezorgdheid.

Zodra je hond rondrent, zal zijn lichaamstemperatuur stijgen en zullen de huid en vacht rond zijn oren opwarmen.

De grootte en het ras van een hond zullen ook van invloed zijn op hoe snel de oren koud beginnen te worden. Kleine honden hebben over het algemeen minder lichaamswarmte omdat hun lichaamsmassa lager is, waardoor ze sneller warmte verliezen dan grote honden.

Een kortharige kleine hond zal veel kwetsbaarder zijn voor de kou, daarom stoppen zoveel eigenaren van kleine honden ze in de winter in knusse wollen truien.

Honden met rechtopstaande oren hebben meer kans om de kou te voelen dan honden met gevouwen oren. Rechtopstaande oren hebben geen bescherming tegen de koude lucht of wind, dus hun huid en vacht zullen veel sneller warmte verliezen.

Hangoren bieden enige bescherming tegen de elementen en zullen langzamer warmte verliezen, maar ze zullen nog steeds vrij snel koud aanvoelen. Als je hond dik oorhaar heeft, zal dit ook het warmteverlies beter verminderen dan een hond met zeer dun oorhaar. De beste manier om koude oren op te warmen, is door je hond naar binnen te brengen.

Wanneer moet je veterinaire hulp zoeken?

Blootstelling aan de elementen kan ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken als de behandeling niet snel wordt gegeven.

De grootste reden tot bezorgdheid met koude temperaturen is bevriezing. Dit is een aandoening waarbij koude temperaturen schade aan de huid en het onderliggende weefsel veroorzaken.

Frostbite treedt meestal op bij temperaturen van of onder -5° C en hoe langer een hond wordt blootgesteld, hoe meer schade er wordt aangericht.

Frostbite begint meestal met een koude huid, die langzaam gevoelloos begint te worden. De aandoening ontwikkelt zich vervolgens tot weefselbeschadiging, waardoor de huid hard aanvoelt. Zodra de hond naar een warme ruimte wordt gebracht, begint de huid blaren te vormen en wordt de huid rond de oren rood en ruw. Er kan ook zwelling van het weefsel in of rond het oor zijn en de hond kan in dat gebied jeuk krijgen.

Vergevorderde stadia van bevriezing veroorzaken blijvende schade aan de huid, zenuwen, spieren en zelfs botten. Het is gebruikelijk dat beschadigd weefsel afsterft en dit vereist dringende medische aandacht om verspreiding van de infectie te voorkomen. Dit kan een gedeeltelijke of volledige amputatie van de aangetaste oren inhouden.

Koude temperaturen kunnen ook leiden tot onderkoeling, die kan optreden bij temperaturen van of lager dan 1 °C. Als onderkoeling optreedt, vertragen de organen van het lichaam. De hartslag van de hond gaat omlaag, en hij gaat langzamer ademen.

Zonder onmiddellijke medische zorg zullen de organen stoppen met werken en kan een hond snel sterven.

Bel altijd je dierenarts als je vermoedt dat je hond onderkoeld is. De dierenarts weet het beste hoe de hond op een verantwoorde manier weer opgewarmd kan worden, en kan eventueel ingrijpen met medicatie als het verkeerd lijkt te gaan.

Je kunt deze aandoeningen gemakkelijk voorkomen door uw hond tijdens de warmste tijden van de dag in de winter uit te laten, wollen mutsen voor uw hond en een dikke winterhondenjas aan te schaffen om een ​​stabiele lichaamstemperatuur en een normale bloedtoevoer naar de ledematen te behouden.

Lees hier wat je moet doen als je hond onderkoeld is geraakt.

Een andere reden om je dierenarts in te schakelen bij koude oren, is wanneer het erop lijkt dat je hond zich heel slecht voelt. Je hond wil bijvoorbeeld niet uit, en ligt alleen maar opgekruld in zijn mand. Als je hond symptomen van ziekte vertoont, is het altijd goed om naar de slijmvliezen te kijken. Als deze heel bleek zijn kan er iets ernstigs aan de hand zijn.

Het is het beste om bij twijfel altijd even een dierenarts te bellen. Je hoeft niet altijd langs te komen, een dierenarts kan je ook vertellen of de symptomen reden tot zorg zijn, en wat je zelf kunt doen om je hond te helpen.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...