Wat is Koud Water Staart (Limber Tail Syndroom) bij honden?

W

Simpel gezegd is het koud water staart syndroom een aandoening die zich soms ontwikkelt bij honden en voorkomt dat honden de staart op kunnen tillen of verplaatsen. Het is een spieraandoening die leidt tot korte termijn schade in de staartspieren van de hond.

Het is mooi weer geweest en je hond heeft de hele middag lekker gezwommen. Als je thuis komt lijkt je hond echter niet helemaal lekker in zijn vel en het lijkt wel alsof de staart verlamd is! De staart van je hond hangt slap naar beneden en er zit geen beweging in.

Voordat je in paniek raakt over de schijnbare staartverlamming van je hond: er is geen reden tot paniek, dit komt regelmatig voor en gaat meestal ook vanzelf weer over.

Cold Water Tail is niet levensbedreigend voor honden en zou zichzelf binnen ongeveer een week moeten oplossen.

Gedurende die tijd kan je hond enige vorm van ongemak vertonen. Het kan moeite hebben om de juiste manier van slapen of zitten te vinden. De hond kan minder actief zijn en zijn eetlust verliezen.

Ook komt het voor dat de hond pijn heeft aan zijn staart en er daardoor in bijt of eraan likt.Koud Water Staart is gelukkig niet permanent en met behulp van wat rust zal de hond snel weer in perfecte gezondheid zijn.

Koud Water Staart heeft veel verschillende benamingen:

  • Koude staart (koudwaterstaart)
  • Limber Tail syndroom (Lenige Staart)
  • Dode staart
  • Zwemmersstaart
  • (of meer wetenschappelijk) Acute Caudale Myopathie

Wat is de oorzaak van een Koud Water Staart?

Er kunnen enkele oorzaken zijn van deze aandoening. De meest voorkomende oorzaak is een extreme langdurige lichamelijke activiteit, waaronder spelen of trainen.

Honden die veel bewegen, kunnen gemakkelijker een koudwaterstaart ontwikkelen dan honden die het rustigaan doen. Ruw en langdurig spel kan er ook voor zorgen dat je hond tekenen van een koudwaterstaart vertoont.

Daarnaast hebben werkhonden een grotere kans een dode staart te krijgen. Honden die helpen bij de jacht bijvoorbeeld of honden die deelnemen aan reddingsoperaties.

Honden die gevoelig zouden zijn voor deze aandoening vanwege hun ´werk´ zijn Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Beagles, Foxhounds of Pointers.

coccygeale spieren bij honden
Er wordt aangenomen dat coccygeale spieren het Limber Tail-syndroom bij honden veroorzaken.

Daarnaast is er een factor die bijna altijd samengaat met de eerdergenoemde heftige activiteit waardoor een Koud Water Staart ontstaat. Dit is, zoals de naam al suggereert, blootstelling aan koud water.

Zwemmen of spelen in koud water kan de kans op het ontwikkelen van een koude staart bij de meeste honden vergroten.

Meestal ontstaat de aandoening dan ook na een dag rennen en spelen in of bij het water.Hoe herken je een Koud Water Staart?

Er is geen eenduidige methode om de hond te diagnosticeren met een dode staart.

Meestal bestaat de diagnose van een koudwaterstaart uit het onderzoeken van het gedrag en de routine van de honden in de afgelopen dagen en het matchen met de fysieke symptomen die de hond vertoont.

Het is het beste om met een dierenarts te praten om de meest nauwkeurige diagnose te krijgen. De dierenarts zal vervolgens andere ernstigere aandoeningen proberen uit te sluiten.

hond zwemt speelt in koud water

Zo zal hij kijken of de hond misschien problemen met zijn rug of staartwervels heeft. Ook kan de dierenarts problemen met de anaalklieren uitsluiten. Als laatste moet de staart natuurlijk gecontroleerd worden op breuken.

Een bezoek aan je dierenarts zal je helpen om de oorzaken van de problemen correct aan te wijzen. Daarnaast kan de dierenarts je hond medicijnen geven die hem kunnen helpen omgaan met de pijn en het ongemak dat de dode staart kan veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een Koud Water Staart?

Honden beginnen meestal tekenen van ongemak te vertonen de dag nadat ze het letsel hebben opgelopen.

Als de hond problemen heeft om in balans te blijven, er rusteloos uitziet, rechtop blijft staan ​​en moeite heeft de beste positie te vinden om te slapen of te rusten, kunnen dat de symptomen zijn van een Koude staart.

De hond zal ongemak voelen en zijn staart zal slap afhangen en pijnlijk zijn. Dee staart kan ook voor een korte lengte vanaf de basis horizontaal zijn en daarna recht naar beneden zakken.

Wanneer je de staart van dichtbij onderzoekt, reageert het misschien niet en hangt het tussen de achterpoten van de hond alsof de hond bang is.

Hoe lang heeft een hond last van Cold Water Tail?

Honden herstellen over het algemeen sneller dan mensen, en hebben een sterk immuunsysteem dat hen helpt bij verwondingen zoals een koude staart.

In de meeste gevallen duurt het syndroom enkele dagen tot een week en verdwijnt dan weer.Het is niet gebruikelijk dat het langer duurt, dus als dit bij je hond wel het geval is, is het het beste om hem naar de dierenarts te brengen voor een snelle controle voor het geval er een ander ernstiger probleem is.

Cold Water Tail kan vergelijkbare symptomen hebben als prostaataandoeningen, pijn in de onderrug of een gebroken staart, dus een snel bezoek aan een dierenarts is aan te raden.

Hoe behandel je een hond met een lenige staart?

Er is niet veel dat je kunt doen om je hond te genezen van een koude staart. Het beste dat je kunt doen, is het tijd en rust geven om te genezen.

Stop met fysieke activiteiten en neem je hond alleen mee voor een aantal rustige wandelingen. Beperk de loop- en rensessies tot een minimum.

Als je hond een jacht- of hulphond is, laat hem dan een week rusten. Geef het voedsel en vers water en zorg ervoor dat de hondenmand of het kussen zacht en warm is.

Wanneer de dierenarts de hond medicijnen heeft voorgeschreven voor de pijn, geef het dan aan de hond volgens de richtlijnen van de dierenartsen.

Wees geduldig en binnen een week moet de staart van de hond weer normaal zijn.

Is en Koud Water Staart pijnlijk voor honden?

Ja, een koude staart is een pijnlijke aandoening en een  pijnstiller kan daarom nuttig zijn voor je hond om met de pijn om te kunnen gaan.

Praat met je lokale dierenarts over het probleem van de hond. Dierenartsen kunnen sommige pijnstillers voor de hond voorschrijven. Het kan je hond kalmeren en helpen bij het genezingsproces.

Geef geen menselijke pijnstillers aan je hond, omdat deze niet geschikt zijn voor honden en juist meer problemen kunnen veroorzaken dan helpen.

Is er een huismiddeltje voor een Koud Water Staart?

Helaas is er niet veel dat je hond kan helpen dat je in je eigen keuken kunt voorbereiden. Het beste dat je kan doen is geduld hebben, wachten en je hond rust geven.

Als je hond veel last heeft van pijn is het een goed idee  om je dierenarts een bezoek te brengen en om wat pijnverlichting en ontstekingsremmende medicijnen te vragen. Hiermee verhelp je een deel van het ongemak van de hond en voorkom je dat hij aan zijn staart gaat likken en bijten.

Wees voorzichtig met zelfgemaakte middeltjes, omdat deze de situatie niet altijd verbeteren en je hond nog meer problemen kunnen bezorgen. Wat je wel kan doen is je hond wat ondersteunende supplementen geven voor de spieren.

Denk daarbij aan middeltjes met plantenextracten zoals puur myo. Dit supplement met Duivelsklauw bijvoorbeeld ondersteunt de gewrichten en spieren en vermindert ontstekingsreacties.
Vraag altijd de dierenarts om informatie als je iets niet zeker weet.

Bronnen:

Coccygeal Muscle Injury in English Pointers (Limber Tail) – Janet Steiss et al.
Successful management of limber tail syndrome in Labrador dog – Al Shah et al.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...