Wat is een orthopedisch hondenbed?

W

Zo nu en dan zul je hondeneigenaren tegenkomen die graag de nieuwste hebbedingen en gadgets die ze kunnen vinden voor hun viervoeter kopen.

Meestal knik je je hoofd goedkeurend en ga je verder met je dag en vergeet je meteen waarover ze het hadden.

Zo gaat het tenminste bij mij.

Een van de recente items die om een of andere reden in mijn hoofd is blijven hangen omdat het steeds populairder wordt onder de hondeneigenaren, wordt een orthopedisch hondenbed genoemd.

Wat is precies een orthopedisch hondenbed nou precies, vraagt je je misschien af, en waarom kopen steeds meer mensen er een voor hun hond? Welke extra functies heeft het die gewone hondenbedden niet hebben?

Ik kon het niet laten om wat onderzoek te doen naar orthopedische bedden voor honden, en hier is wat ik heb gevonden.

Advertantie


Waarom wordt een orthopedisch hondenbed ‘orthopedisch’ genoemd?

Het woord ‘orthopedisch’ in orthopedisch hondenbed verwijst naar het vermogen van het bed om de ruggengraat en de gewrichten van de hond beter te ondersteunen dan enig ander materiaal dat in hondenbedden op de markt wordt gebruikt.

Een speciaal soort geheugenschuim wordt gebruikt bij de productie van deze bedden. Dit geheugenschuim heeft eigenschappen waardoor het zeer gunstig is voor de algehele gezondheid van de hond tijdens de lange nachtrust of een middagdutje.

Dit soort uniek geheugenschuim wordt “visco-schuim” genoemd en biedt een reeks kenmerken die andere materialen die in hondenbedden worden gebruikt, niet hebben.


Een leuk weetje trouwens, is dat memory foam werd ontwikkeld onder een NASA-contract in de jaren ’70. Het was oorspronkelijk ontworpen om de kwaliteit en veiligheid van stoelen voor piloten en passagiers van luchtvaartmaatschappijen te verbeteren, maar werd nooit in de ruimte gebruikt. Maar laten we teruggaan naar de aarde …


Wat zijn de eigenschappen van visco-schuim?

Visco-elasticiteit is hier een sleutelwoord.

Traagschuim zoals we het kennen is voornamelijk gemaakt van polyurethaan. Dit is een gestructureerde organische eenheid, verbonden door carbamaatverbindingen – denk aan een spons als je het moet visualiseren. Het wordt vervolgens gecombineerd met chemicaliën die zijn ontworpen om de dichtheid, elasticiteit en viscositeit van het schuim te verhogen.

Viscositeit meet de weerstand tegen vervorming, en geheugenschuim is ontworpen om (tot op zekere hoogte) bestand te zijn tegen elke vorm van vervorming door dagelijks gebruik.

Daarnaast voegen we elasticiteit toe aan de vergelijking, een attribuut waarmee het schuim zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt (dus de bijnaam ‘geheugenschuim’). Deze elasticiteit en viscositeit zijn bepalend voor traagschuim.

In een korte samenvatting is een visco-schuim een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen vervorming en daardoor terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm na gebruikt.

Nu we begrijpen wat visco-schuim is, kunnen we de mogelijke voordelen die orthopedische hondenbedden hebben eens nader bekijken.

Waarom is een orthopedisch hondenbed beter voor honden?

In tegenstelling tot mensen (of tenminste sommige mensen) slapen honden veel overdag (en ‘s nachts).

Er wordt aangenomen dat honden minimaal 12 tot 14 uur slaap nodig hebben om elke dag fit en scherp te blijven. Dit alleen al maakt een goede hondenmand of hondenkussen een belangrijke benododigdheid.

Omdat honden hun mand of kussen veel gebruiken, is het dan ook beter voor hen wanneer het gemaakt is van materialen van goede kwaliteit die ontworpen zijn om hen de best mogelijke ondersteuning te geven.

Hier geven de kenmerken van traagschuim een orthopedisch bed een voordeel ten opzichte van de concurrentie.

De voordelen van een orthopedisch hondenbed

Tot nu toe klinkt alles geweldig, maar welke werkelijke gezondheidsvoordelen heeft een orthopedisch bed precies voor je hond?

Advertantie


Om te beginnen kan het een betere ondersteuning van de ellebogen van de hond bieden. Matrassen van slechte kwaliteit kunnen heel snel niets meer worden dan een dunne barrière tussen uw hond en een harde vloer.

Slapen op een harde ondergrond, zoals een houten vloer, kan leiden tot een verharding van de huid die beter bekend staat als eelt.

Het is misschien niet pijnlijk of levensbedreigend, maar het is ook niet mooi.

Maar dat is niet alles.

Orthopedische bedden herverdelen het gewicht van de hond over het hele lichaam. Dit beperkt de druk die op de gewrichten van de hond of de wervelkolom wordt uitgeoefend terwijl hij slaapt.

Dit is beter te zien op een drukkaart gepresenteerd door Big Barker (Amerikaanse producent van orthopedische hondenbedden). De druk wordt veel gelijkmatiger over het bed wordt verdeeld in vergelijking met bedden van lagere kwaliteit.

Dit is beter voor een hond, omdat de gewrichten van veel honden tijdens hun leven langzaam achteruit gaan. Er wordt aangenomen dat ten minste 50% van alle honden een vorm van artritis zal ontwikkelen – een pijnlijke aandoening die een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van het leven van de hond.

Een orthopedisch hondenbed kan de kans op het ontwikkelen of verergeren van artritis tot op zekere hoogte verminderen doordat de gewrichten van de hond minder zwaar belast worden.

Een verbeterde bloedstroom is een bijkomend voordeel (en een gevolg) van een meer gelijke verdeling van het gewicht van de hond. Omdat er minder stress wordt gelegd op de verbindingen tussen botten, kan het bloed op die plaatsen beter circuleren.

Het is vooral het geval bij oudere honden.

Orthopedische bedden blijken dan ook vooral populair bij eigenaren van honden met heupdysplasie of artritis.

Ze zullen geen van deze aandoeningen op magische wijze genezen, maar ze zullen helpen de pijn te beperken en de voortgang van deze aandoeningen bij honden te vertragen.

Hoeveel kost een orthopedisch hondenbed?

Tot nu toe klinkt een mand of kussen met orthopedische vulling als een goed idee, maar wat kost het eigenlijk?

Hondenkussens of manden met visco-schuim zijn helaas niet goedkoop.

Hondenbedden van hoge kwaliteit kunnen variëren in prijs op basis van de grootte, het ontwerp of de producent.

Advertantie


De kosten voor kleinere bedden zijn misschien niet zo hoog als de prijs voor extra grote bedden.

Gewoonlijk ligt de startprijs voor kleinere bedden rond de € 80 tot € 100. De grotere bedden (voor grote of gigantische rassen) kunnen gemakkelijk een prijskaartje van € 150 – € 500 hebben.

Toch lijkt het voor veel hondenbezitters een prijs die het betalen waard is.

Als u uw hond de best mogelijke slaapgelegenheid wilt bieden, zal een orthopedisch hondenbed de beste keuze zijn, ondanks de hoge prijs.

Orthopedische hondenbedden zijn echter zeer duurzaam en gaan jaren mee. Hetzelfde gaat vaak niet op voor een normaal goedkoop hondenmatras.

Wanneer je alleen goedkope hondenmanden, kussens of matrassen koopt, zal je deze waarschijnlijk elk jaar moeten vervangen. De kostenstapeling van alle bedden die je tijdens de levensduur van je hond aanschaft, kan de prijs van een orthopedisch hondenbed van hoge kwaliteit overschrijden.

Een goed orthopedisch hondenmatras zal jarenlang meegaan, waardoor je uiteindelijk waarschijnlijk zelfs geld bespaart.

Zijn alle orthopedische hondenbedden echte orthopedische hondenbedden?

Soms wordt een hondenmand, kussen of matras als orthopedisch geadverteerd terwijl het dat eigenlijk niet is. Je moet daarom voorzichtig zijn bij het zoeken naar een geschikt hondenbed.

Bij matrassen voor mensen kan je een certificaat aanvragen dat zonder enige twijfel zal bewijzen dat de matras is wat het etiket zegt.

Bij hondenbedden is het een beetje lastiger.

Het is verstandig om wat onderzoek te doen op sociale media of andere websites die beoordelingen van klanten bevatten om een betrouwbare verkoper te identificeren.

Als je nog steeds niet zeker weet welke bedrijven legitieme orthopedische hondenbedden aanbieden, kan je meer informatie vinden op onze lijst met bedrijven voor orthopedische hondenbedden die we zeker kunnen vertrouwen.

Moet ik een orthopedisch bed kopen voor mijn hond?

De hoofdvraag blijft dus nog steeds: moet ik een orthopedisch bed kopen voor mijn hond of niet?

Dit is een vraag die je alleen zelf kan beantwoorden.

Al met al zijn orthopedische hondenbedden de beste opties op de markt als het gaat om hondenbedden.

Ze zijn duurzaam en flexibel en kunnen zeer lang meegaan. Ze ondersteunen de hond ‘s nachts beter dan elk ander bed op de markt.

Over het algemeen maakt het hoogwaardige materiaal in combinatie met de gezondheidsvoordelen die het heeft voor de hond, een orthopedisch hondenbed een zeer nuttige aankoop voor elke hondeneigenaar.

Of je nu voor de verleiding gaat bezwijken of niet, een orthopedisch hondenbed is absoluut een product dat je overweging waard is. Je zal er waarschijnlijk geen spijt van krijgen!

De beste orthopedische matrassen

Om je op weg te helpen, zijn hier een aantal orthopedische hondenmatrassen waar veel hondeneigenaren positieve ervaringen mee hebben. Een goed matras heeft een vulling van (een combinatie van) traagschuim van goede kwaliteit, en een stevige hoes die afritsbaar en wasbaar is.

Medidog hondenmatras

De matrassen van Medidog zijn gemaakt met materialen van hoge kwaliteit. Het is een dik matras dat door dierenartsen aanbevolen wordt voor honden met gewrichtsproblemen.

Door de zorgvuldige samenstelling van traagschuim en koudschuim, verdeelt dit matras het gewicht van de hond optimaal. Daarnaast kun je kiezen uit een wasbare velvet hoes, of een gemakkelijk schoon te maken kunstlederen hoes.

Sungarden buddy matras

De Sun Garden matrassen zijn zeer comfortabel voor alle honden. Dit matras is een populaire keuze onder hondeneigenaren, en met een reden.

Het is zeer betaalbaar en van hoge kwaliteit. De hoes is heerlijk zacht, comfortabel en wasbaar.

Daarnaast heeft het een luxe uitstraling waardoor het matras in elk interieur goed past.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...