Wat is er aan de hand als een hond wit schuim overgeeft?

W

Wit schuim hond; Honden geven over het algemeen vaker over dan mensen. Dit komt door hun goed ontwikkelde braakcentrum in de hersenen en het feit dat ze vaak graag dingen opeten die hun maag overstuur kan maken.

Meestal is er niet veel om ongerust over te zijn als je hond een keer wit schuim overgeeft, maar als het vaker op een dag gebeurt en de hond ook andere symptomen zoals koorts of een opgeblazen buik heeft, is het een goed idee om een bezoek aan de dierenarts te brengen.


TOP TIP

Honden met een gevoelige maag kun je vaak helpen door het voer te veranderen of door een maagverzachtend supplement bij te voeren, zoals Gastro Entero Comfort van Sensipharm. Ecostyle Maag + Darm is een goede voeroptie voor honden met een gevoelige maag en darmen.


Waarom braken honden wit schuim?

In sommige gevallen kan je hond wit schuim overgeven vanwege maagklachten. Honden eten vaak dingen die niet zo goed zijn voor ze, en veel honden hebben een gevoelige maag.Wanneer honden last hebben van brandend maagzuur kunnen ze hier ook misselijk van worden. Lees hier meer over in dit artikel over brandend maagzuur bij honden.

Gezondheidsproblemen

Er zijn echter ook een aantal andere gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot braken bij honden. Verstopte darmen kunnen een oorzaak zijn van overgeven bij honden, omdat het voedsel niet verder in de darmen van een hond kan komen.

Een darmblokkade is een noodgeval. Als je denkt dat je hond een darmblokkade heeft, moet je hem zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen.

Een maagtorsie kan ook zorgen voor een blokkade, waarbij honden vaak wit schuim overgeven. Ook een maagtorsie is altijd een noodgeval, een typisch symptoom hiervan is een opgeblazen buik. Lees hier verder voor meer symptomen en wat je moet doen als je een maagtorsie vermoedt.

Pancreatitis (alvleesklierontsteking), bacteriële infecties en voedselallergieën zijn enkele andere veel voorkomende redenen waarom een ​​hond wit schuim kan overgeven. Alles over alvleesklierontsteking, zoals symptomen en de behandeling, kun je lezen in ons artikel over pancreatitis.

Vooral bij jonge puppy’s kan braken een teken zijn van darmparasieten. De meeste puppy’s moeten regelmatig worden ontwormd om het risico op darmparasieten te verminderen. Meer informatie kun je vinden in ons artikel over het ontwormen van honden.Een verscheidenheid aan andere ziekten en aandoeningen kunnen braken veroorzaken. Het is een symptoom dat aanwezig is bij meer medische problemen dan in dit artikel kunnen worden vermeld.

Als algemene regel geldt dat als je hond een of twee keer moet braken en verder in orde lijkt, hij waarschijnlijk gewoon iets heeft gegeten dat hij niet zou moeten, of te snel heeft gegeten of gedronken, en vanzelf zal herstellen.

Als je hond echter herhaaldelijk moet overgeven, of als het braken gepaard gaat met lethargie, koorts of andere symptomen, moet je een dierenarts raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Waarom geeft een hond wit schuim over?

Het overgeven van wit schuim is bij honden meestal een teken van maagirritatie, vaak bij een hond met een lege maag. Soms zal de hond gras eten om de irritatie te verzachten, waarna het gras vaak, samen met wit schuim, overgegeven wordt. Het kan ook voorkomen als de hond te snel gegeten of gedronken heeft.

Als je hond alleen in de ochtend wit schuim overgeeft, komt dit doordat de maag van de hond te lang leeg is geweest, en dit kan een ophoping van maagzuur veroorzaken. Je kunt dit eenvoudig oplossen door je hond wat later in de avond of ’s ochtends vroeg nog een beetje eten te geven.

Honden braken meestal schuim als er zich teveel gas in de maag bevindt heeft of als de maag leeg is. Wanneer er zich alleen maagzuur in de maag bevindt, kan dit het slijmvlies van de maag irriteren, waardoor de hond over gaat geven.

Het schuim ontstaat wanneer de maag van de hond geen andere inhoud heeft om over te geven, dus er wordt slechts een kleine hoeveelheid schuim geproduceerd.Het overgeven van wit schuim is bij honden meestal een teken van maagirritatie, vaak bij een hond met een lege maag

Ernst

Je hond kan ook wit schuim overgeven als hij gras eet, aan een zonnesteek lijdt, gif heeft ingenomen of mensenvoeding heeft gegeten die te zoet, te vet of te pikant is.

In de meeste gevallen is het af en toe overgeven van wit schuim echter niet iets om je zorgen over te maken. Als het braken aanhoudt, of optreedt samen met andere symptomen, moet je overwegen je hond naar de dierenarts te brengen om er zeker van te zijn dat er niets ernstigers aan de hand is.

In sommige gevallen, waar een hond probeert te kokhalzen en alleen wit schuim overgeeft, kan hij last hebben van een maagtorsie of maagdraaiing. Dit is een levensbedreigend probleem en komt vaak voor in combinatie met een opgeblazen buik, rusteloosheid en andere symptomen.

Wit schuim overgeven vanwege andere oorzaken

Overgeven is niet de enige reden waarom je hond wit schuim uit zijn bek kan verdrijven. Als honden hoesten, hoesten ze vaak een wit schuim op vanwege de kracht van de hoest.

Kennelhoest is een infectieziekte die hoesten bij honden kan veroorzaken. Vaak heeft de hond dan ook een loopneus of tranende ogen. Deze ziekte moet in ernstige gevallen in een dierenkliniek worden behandeld. Rust en tijd helpen andere honden om zelfstandig te herstellen.

Een te nauwe luchtpijp, of een samenklappende luchtpijp, kan er ook voor zorgen dat een hond hoest en een wit schuim opgeeft. Vernauwde luchtpijpen veroorzaken vaak hoesten en komen het vaakst voor bij kleine rassen en rassen met een korte snuit, zoals Maltesers, Yorkshire Terriers en (Engelse, Franse) Bulldogs.

Druk op de luchtpijp, zoals die van een halsband wanneer je hond aan de lijn trekt, veroorzaakt in de toekomst vaak tracheale instorting. Om deze reden is het vaak het beste om kleine honden in een harnas te laten lopen om hun nek te beschermen.

Ten slotte kunnen nierproblemen er ook toe leiden dat je hond meer dorst heeft, bleek tandvlees heeft en een schuimig wit braaksel overgeeft.

Dit betekent echter niet dat je je elke keer dat je hond wit schuim overgeeft zorgen moet maken over een groter probleem. Tenzij je hond herhaaldelijk moet overgeven, hoest, lusteloos is of anderszins symptomen van ziekte heeft, heeft je hond waarschijnlijk lichte maagklachten en zal hij vanzelf herstellen.


TOP TIP

Als je hond vaak in de ochtend wit schuim overgeeft, kan het helpen om de hond ’s ochtends wat eerder te voeren of ’s avonds wat later. Maagproblemen door te snel eten kunnen voorkomen worden door je hond te voeren met behulp van een slowfeeder, zoals deze van Eat Slow Live Longer.


Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...