Wat is er aan de hand als je het derde ooglid van je hond kunt zien?

W

De ogen van honden hebben een membraan dat bekend staat als het derde ooglid. Veel hondeneigenaren zijn zich echter niet bewust van de aanwezigheid van dit membraan omdat het normaal niet opvalt.

Als het derde ooglid van je hond zichtbaar is, kan dit een symptoom zijn van oogproblemen of zelfs neurologische problemen bij de hond. Soms kun je het derde ooglid van de hond zien als de hond slaapt en zijn ogen niet volledig gesloten heeft, dit is normaal.

We zullen kijken naar het doel van het derde ooglid en de problemen die verband houden met het derde ooglid om je te helpen bepalen of je hond medische aandacht nodig heeft.

Als je hond oogproblemen lijkt te hebben, is het het beste om hem door een dierenarts te laten onderzoeken. De ogen van je hond kunnen bij ernstige beschadigingen of infecties blijvend beschadigd raken, en een snelle behandelijk is belangrijk om zichtverlies te voorkomen.
TOP TIP

als je hond snel ontstoken ogen heeft, kun je preventief de oogzalf van Beaphar gebruiken om de ogen te helpen kalmeren. De zalf bevat vitamine A, dit verzorgt en verzacht het hoornvlies, en heeft een beschermende werking. Voor het reinigen van de ogen, is Vetericyn Plus Eyewash zeer geschikt.


Wat is het derde ooglid van een hond?

Het derde ooglid wordt ook wel het membrana nictitanns of het knipvlies genoemd. Dit membraan bevindt zich in de binnenhoek van elk van de ogen van je hond, en meestal is het ingetrokken waardoor je het niet ziet.

Als het zichtbaar is, zul je zien dat het horizontaal over het oog begint te trekken. Het is vaak een melkwitte kleur. Veel hondeneigenaren ontdekken pas dat hun hond een derde ooglid heeft wanneer er iets mis is met de ogen van de hond, omdat het normaal niet opvalt.

Mensen hebben geen derde ooglid, hoewel men denkt dat het kleine stukje weefsel in de hoek van je oog een rudimentaire versie is van een knipvlies.

Veel andere dieren hebben echter derde oogleden. Vogels, katten, reptielen, vissen en kamelen zijn enkele van de vele dieren die ook een derde ooglid hebben. Niet al deze dieren hebben echter een ondoorzichtig derde ooglid zoals honden. In sommige gevallen is het derde ooglid helder en niet gemakkelijk zichtbaar.

Functies

Er zijn verschillende functies van het derde ooglid bij honden. In het algemeen is het doel echter bescherming. Het trekt over de ogen van je hond terwijl hij slaapt. Het werkt als een soort ruitenwisser voor het oog van je hond en verwijdert vuil van het hoornvlies.

Het derde ooglid produceert ook tranen – tot een derde van het totale oogvocht van je hond. Het helpt ook bij het bestrijden van bacteriën die in het oog van je hond terechtkomen.

Het is normaal om af en toe het derde ooglid van je hond te zien, vooral wanneer de hond net wakker is. Net als bij mensen, kan het bij honden ook even duren voordat de ogen weer helemaal fris en open zijn na het ontwaken.

Als het derde ooglid echter aanwezig blijft wanneer de hond klaarwakker is, is er vaak reden tot bezorgdheid.Waarom is het derde ooglid van de hond zichtbaar?

Er zijn verschillende redenen waarom het derde ooglid van een hond meer zichtbaar kan zijn, die we verder zullen opsplitsen, zodat je kunt proberen te achterhalen waarom het derde ooglid van jouw hond zichtbaar is.

Over het algemeen hebben honden geen problemen specifiek met hun derde ooglid als deze extra zichtbaar is. Als het derde ooglid van de hond gedeeltelijk voor het oog blijft zitten, is dit eerder een symptoom van een ander probleem.

Als het derde ooglid zichtbaar is bij een enkel oog, is dit meestal een symptoom van een oogprobleem, zoals een infectie of een beschadiging. Wanneer het derde ooglid bij beide ogen zichtbaar blijft, is dit echter een teken dat er een meer systemisch probleem is, het kan bijvoorbeeld een neurologische oorzaak hebben.

Derde ooglid en Oogletsel en oogontsteking

Zowel letsel aan het oog als een oogontsteking kunnen ervoor zorgen dat het derde ooglid over het oog van de hond trekt. Vanwege de beschermende eigenschappen van het derde ooglid, kan je hond het derde ooglid naar voren trekken om het te beschermen tegen extra verwondingen.

Het is ook zo dat het derde ooglid beter zichtbaar kan worden als het oog van de hond dieper ligt, wat ook gebeurt als het oog van de hond pijnlijk is.

Ten slotte kan de structuur die het derde ooglid op zijn plaats houdt, bij oogletsel gewond of verzwakt raken.

Bij oogletsel kunt je ook afscheiding en roodheid zien. Sommige honden krabben in hun gezicht of proberen hun oog ergens over te wrijven om de pijn of jeuk die met de infectie gepaard gaat te verlichten.

Cherry Eye of een opgezwollen derde ooglidklier

Hoewel een Cherry Eye niet een zwelling van het derde ooglid zelf is, maar een klier van het derde ooglid, wordt het vaak aangezien voor een zwelling van het derde ooglid zelf.Deze klier kan verzakken en een felrode gezwollen ‘bal’ veroorzaken in de hoek van het oog van een hond, vandaar de naam ‘Cherry Eye’.

Rassen die vaker worden getroffen, zijn onder meer Cocker-Spaniëls, Beagles, Boston Terriers, Shih Tzus, Lhasa Apsos, Deense Doggen, Mastiffs en Bulldogs.

Derde ooglid hond; cherry eye
Shih Tzu met Cherry Eye

Een Cherry Eye kan op elke leeftijd verschijnen, maar is meestal aanwezig tegen de tijd dat de hond zes tot twaalf maanden oud is. Bij sommige rassen komt het zo vaak voor dat fokkers helpen bij het betalen van een operatie.

Door een verzakking van de klier werkt het derde ooglid niet zo goed en is het oog van de hond vatbaarder voor infecties. Soms lost Cherry Eye vanzelf op, en soms is een operatie nodig om het te repareren.

Bij een operatie zullen de meeste dierenartsen proberen de klier op de juiste plaats te bevestigen voordat ze overgaan op het verwijderen van de klier en het derde ooglid.

Aangezien het derde ooglid tot de helft van het oogvocht van je hond kan produceren en een beschermende functie heeft, kan het verwijderen van het derde ooglid in de toekomst tot extra oogproblemen leiden.

Derde ooglid en neurologische problemen

Omdat het derde ooglid een zenuw heeft die de beweging ervan helpt beheersen, kunnen neurologische problemen ervoor zorgen dat de zenuw niet goed functioneert.

Een van de meest voorkomende neurologische problemen waardoor het derde oog van een hond aanwezig is, wordt het Horner-syndroom genoemd. Bij het Horner-syndroom zal het derde ooglid vaak aanwezig zijn, en daarnaast lijkt het gezicht van de hond erg verzonken en hangend.

Er zijn verschillende oorzaken voor het Horner-syndroom, waaronder trauma aan het hoofd, bijtwonden, een hernia, een tumor die op een zenuw drukt, een oorontsteking of de bijwerking van een medicijn.

Golden Retrievers en Cocker Spaniels hebben meer aanleg voor het ontwikkelen van het Horner-syndroom dan andere rassen, maar het zijn niet de enige rassen die er last van kunnen hebben.

Naast het syndroom van Horner kunnen andere neurologische aandoeningen, waaronder tetanus of een vegetatieve stoornis, er ook voor zorgen dat het derde ooglid van de hond verschijnt.

Derde Ooglid zichtbaar door gebrek aan spieren

Soms kan een gebrek aan spieren in het gezicht van de hond, of een spierverslapping ervoor zorgen dat het derde ooglid beter zichtbaar is. Je kunt deze vaak bijvoorbeeld beter zien bij oudere honde.

Dit kan al dan niet vanzelf oplossen en een oorzaak wordt soms nooit geïdentificeerd.

Gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging en ziekte kunnen er ook allemaal voor zorgen dat het derde ooglid van een hond uitsteekt, omdat de oogspieren het oog niet zo ver naar voren houden als normaal.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...