Wat is het beste vlooienmiddel voor honden?

W

Als hondeneigenaar kom je ze zonder twijfelen op een gegeven moment een keer tegen: vlooien. Deze vervelende kleine insecten kunnen veel ongemak veroorzaken bij je hond, en de hondeneigenaar veel zorgen geven.

Een huis vol met vlooien is namelijk niet zo hygienisch, en vlooien kunnen ook op mensen vervelende ziekten overbrengen. Een vlooienplaag in huis wil je daarom natuurlijk vermijden.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten om succesvol vlooien van je hond en uit je huis te verwijderen. Maar het is natuurlijk ook handig om te weten welke middelen je het beste kan gebruiken om van vlooien af te raken of ze te voorkomen.

Zie je ook door de bomen het bos niet meer en wil je geen geld verspillen aan een vlooienmiddel dat niet werkt of niet bij jouw situatie past? Lees dan verder, zodat we je wat duidelijkheid kunnen geven.

Welk middel werkt het beste?

Er zijn heel veel middelen op de markt, die in theorie allemaal in ieder geval prima zouden moeten werken tegen volwassen vlooien.

Welk middel voor je hond het beste is, hangt af van je eisen. Moet het middel alleen volwassen vlooien doden of ook verschillende stadia van de vlo in de omgeving? Moeten de vlooien onmiddellijk gedood worden of is het niet zo erg als daar 24 uur overheen gaat?

Middellen die de meeste stadia aanpakken zijn combinatie spot-ons met S-Methopreen zoals Fiprotec Combo, en het vlooienmiddel Stronghold.

Wanneer je heel snel van alle vlooien op de hond af wil, kan je bijvoorbeeld een middel met Nitenpyram gebruiken, zoals Beaphar Vlo Kill +.

Zijn vlooienmiddelen giftig voor honden en/of mensen?

Het is natuurlijk fijn om van vlooien af te zijn, maar het laatste dat je wil, is je hond, jezelf of je kinderen vergiftigen.

In principe zijn alle vlooienmiddelen met insecticiden in een bepaalde mate giftig voor zoogdieren. De kleine doseringen die we op honden gebruiken zouden geen kwaad moeten kunnen.

Het is echter altijd beter om even te wachten met het knuffelen van je hond wanneer je een spot-on aan hebt gebracht. Als deze helemaal droog is kunnen jij en de kinderen de hond weer aaien.

Welke invloed het gebruik van vlooienmiddelen op de lange termijn heeft, lijkt echter niet helemaal zeker. Er lijkt de laatste tijd steeds meer informatie naar boven te komen die aantoont dat vlooienmiddelen niet zo onschuldig zijn als het lijkt.

Veel van deze enge berichten zijn echter gebaseerd op onderzoek in het lab en op dieren zoals ratten en muizen. Hoeveel mensen en honden zelf van een insecticide binnenkrijgen en wat de invloed hiervan is op de gezondheid blijft een lastige vraag om te beantwoorden.

Zijn vlooienmiddelen schadelijk voor de omgeving?

Wat alle vlooienmiddelen met pesticiden gemeen hebben, is dat ze schadelijk zijn voor nuttige insecten en voor het waterleven. In hoeverre een spot on het leven van bijvoorbeeld bijen beinvloedt konden we helaas niet vinden.

Vlooienmiddelen kunnen in ieder geval wel een slechte invloed hebben op het waterleven, zo zijn ze toxisch voor vissen en dieren en insecten die rondom het water leven zoals vogels en libelles.

Wanneer honden die behandeld zijn met een spot-on in meertjes of rivieren zwemmen kan dit dus een schadelijke invloed hebben op de waterkwaliteit.

Kunnen vlooien resistent worden voor een vlooienmiddel?

Sommige hondeneigenaren behandelen hun hond jarenlang met hetzelfde middel, maar merken ineens dat het middel niet meer lijkt te werken. Het lijkt er dus op dat vlooien resistent of tolerant kunnen worden voor een vlooienmiddel.

Wetenschappers zijn er echter nog niet helemaal over uit of dit echt zo is. Ze denken dat het vooral ligt aan de manier en frequentie van toedienen door de hondeneigenaar.

Daarnaast kan bijvoorbeeld een dode egel in de tuin een explosie van vlooien op je hond veroorzaken, waardoor het middel misschien niet meer lijkt te werken.

Het kan soms een goed idee zijn om in zo’n situatie een vlooienmiddel met een andere werkzame insecticide te proberen. Als de vlooien echt resistent zijn geworden, zal het nieuwe middel beter moeten werken.

Bij een vlooienplaag is het daarbij een goed idee om een middel te kiezen dat de meeste stadia van de vlo doodt. Zo kan je een combinatievlooienmiddel van Fipronil en S-Methopreen proberen.

In de tabel hieronder kan je alle vlooienmiddelen en hun werkzame bestanddelen vinden. Daarnaast kan je hierin vinden wat ze allemaal doden.

Is een spot-on beter dan vlooienpillen?

Het aanbod anti-vlooienproducten is tegenwoordig overweldigend, en het is dan ook geen wonder dat veel mensen niet weten wat ze het beste kunnen kiezen.

Relatief nieuw zijn de vlooienpillen. Zo’n middel is makkelijker voor de hondeneigenaar omdat de hond alleen eens in de zoveel tijd een pil op hoeft te eten. Daarnaast is het wellicht veiliger voor kinderen en de omgeving omdat je na het geven van de pil niet meer in contact komt met de insecticide.

Daarnaast zal een spot-on minder effectief zijn wanneer de hond veel zwemt. Je zal het ook na een wasbeurt van de hond weer opnieuw aan moeten brengen.

Als het op effectiviteit aankomt winnen spot-ons de strijd. Doordat ze zich via het huidvet van de hond over het lichaam verspreiden hebben ze ook een effect op de omgeving. Een deel van het vlooiemiddel wordt door de hond bijvoorbeeld op de bank of in de hondenmand verspreid.

Een ander voordeel is dat een spot-on al doodt wanneer de vlo ermee in contact komt. De vlo hoeft de hond dus niet eerst te bijten. Bij een vlooienpil zit de werkzamen stof in het bloed van de hond, waardoor de vlooien blijven leven zolang ze de hond niet bijten.

Vooral voor honden met een vlooienallergie zal een spot-on met een snel dodende insecticide daarom beter zijn.

Spot on

Fipronil

Fipronil is een van de meest gebruikte insecticiden in vlooienmiddelen voor honden. Fipronil geeft een dodelijke overstimulatie van het zenuwstelsel bij insecten.

Deze insecticide is niet alleen toxisch voor vlooien, mijten en teken, het is helaas ook slecht voor nuttige insecten zoals bijen.

Ondanks het feit dat Fipronil door de mensenhuid nauwelijks opgenomen wordt, is ook de schadelijkheid voor mensen vaak een discussiepunt.

Fipronil is een van de meest gebruikte insecticiden tegen vlooien, en daarbij ook een van de goedkopere middelen. Vanwege het vele gebruik wordt er vaak aangenomen dat vlooien resistent zijn geworden voor fipronol.

Vlooien kunnen inderdaad resistent worden voor een vlooienmiddel, maar dit komt minder vaak voor dan het lijkt. Vaak lijkt het alsof het middel niet werkt doordat het middel niet vaak genoeg wordt toegepast of doordat de hond steeds vlooien oppikt uit de omgeving.

Dit middel kan gebruikt worden om volwassen vlooien te doden, het doodt geen eitjes of larven. Sommige fabrikanten voegen daarom een extra insecticide toe zodat het middel ook de eitjes en larven in de omgeving en op de hond aanpakt.

Voorbeelden hiervan zijn Pyriproxyfen (Ectoline Duo), en Methopreen (zie “fipronil en methopreen als combinatie).

Fipronil en S-Methopreen als combinatie

Meestal wordt hiervoor de stof Methopreen gebruikt. Methopreen is een larvicide, of insecten groei remmer (IGR) die ervoor zorgt dat de groei van de vlooienlarven stopt waardoor ze nooit volwassen worden. Zo zorg je ervoor dat de vlooien in de directe omgeving van de hond geen besmittingsbron meer kunnen worden.

Methopreen is toxisch voor het waterleven, waardoor het misschien niet de meest handige keuze is voor honden die veel zwemmen.

Methopreen + Fipronil

Imidacloprid 

Imidacloprid is net als Fipronil een insecticide die werkt via het zenuwstelsel van de vlo. De vlooien raken uiteindelijk verlamd waarna ze dood gaan. De insecticide doodt vlooienlarven en volwassen vlooien, de eitjes van de vlooien kunnen echter nog wel uitkomen.

Deze insecticide werkt vaak sneller dan de meeste anderen, het is in staat om de meeste vlooien binnen 20-30 minuten te doden.

Ook Imidacloprid is slecht voor nuttige insecten zoals bijen. Daarom is het gebruik ervan in de landbouw omstreden, hoeveel invloed de behandeling van honden heeft op bijen is echter onbekend. De stof is ook toxisch voor het waterleven.

Imidacloprid wordt minder vaak gebruikt in vlooienmiddelen dan Fipronil, maar ook voor deze insecticide zouden vlooien resistent kunnen worden volgens veel hondeneigenaren.

Wanneer de behandeling niet meer goed werkt, zou je dus kunnen overwegen een andere insecticide te proberen. Voor de meeste hondeneigenaren werkt dit middel echter uitstekend. Bij de Seresto banden wordt ook gebruik gemaakt van de stof flumethrine. Hierdoor zou de band ook zandvliegen, die de Leishmania parasiet kunnen dragen, afstoten.

Permethrin

Ook deze insecticide tast het zenuwstelsel van de vlooien aan, waardoor ze dood gaan. Net als bovenstaande middelen is het ook schadelijk voor nuttige insecten en voor het waterleven.

Permethrin kan ook gebruikt worden om kleding te impregneren, en wordt daarom ook wel gebruikt op legerkleding. Soms kom je ook hondenbandana’s tegen die geimpregneerd zijn met permethrin. Het is ook een belangrijk ingredient van de anti-insectenspray DEET.

Permethrin doodt alleen volwassen vlooien, waardoor het gecombineerd moet worden met een IGR (insect growth regulator) om ook de eitjes en larven aan te pakken. Daarnaast kan permethrin katten vergiftigen, waardoor je zeker bij spot-ons voor honden zeer voorzichtig moet zijn als je een kat in huis hebt. De kat mag de hond eigenlijk tijdelijk niet likken, en het is belangrijk dat je dit vlooienmiddel nooit op je kat gebruikt!

Pyriprole

Pyriprole is een insecticide die lijkt op Fipronil en ook ongeveer hetzelfde werkt. Het is alleen wat nieuwer en er zit nog een patent op. Er is dan ook maar één vlooienmiddel met deze stof: Prac-Tic.

Deze insecticide doodt vlooien binnen 24 na blootstelling, en teken binnen 48 uur. Ook Pyriprole is schadelijk voor het waterleven en voor nuttige insecten zoals bijen.

Pyriprole doodt alleen volwassen vlooien, wanneer je dus ook van de larven en eitjes in de omgeving af wil zal je het moeten combineren met een IGR, bijvoorbeeld in de vorm van een omgevingsspray.

Selamectine (Stronghold)

Selamectine is een middel met een hele brede werking. Zo pakt het niet alleen vlooien, maar ook verschillende tekensoorten, mijten en vlooien aan.

Daarnaast is het werkzaam tegen verschillende stadia van de vlo. Zo werkt het tegen volwassen vlooien, eitjes en larven. Stronghold is 1 maand werkzaam, waardoor je het het beste elke maand aan kan brengen.

Dit middel is alleen verkrijgbaar via de dierenarts. Het is goed werkzaam en een goede optie wanneer je een vlooienplaag hebt of een hond met een vlooienallergie.

Dimethicon

Dimethicon is een middel dat nogal anders werkt dan insecticiden. Het is een siliconensoort die ervoor zorgt dat de vlooien zich niet meer kunnen bewegen, waarna ze dood gaan.

Het middel is daardoor onschadelijk voor het waterleven of bijen, het doodt alleen de insecten op de plekken waar het is aangebracht.

Volgens de fabrikant worden vlooien direct immobiel wanneer ze met het middel in aanraking komen, waardoor het relatief snelwerkend is.

Volgens verschillende bronnen kan het middel niet op katten gebruikt worden, waarschijnlijk omdat ze sneller de siliconen oplikken, waardoor het schadelijk voor ze kan zijn.

Omdat Dimethicon de vlooien op een fysieke manier doodt, kunnen ze er niet resistent voor worden. Hoe effectief het middel is weten we echter niet, we vonden veel negatieve reacties van gebruikers maar ook veel positieve.

Indoxacarb

Indoxacarb zit alleen in het middel Activyl, dat alleen bij de dierenarts verkrijgbaar is. Ook deze insecticide werkt anders dan we gewend zijn. Het wordt pas actief insectendodend wanneer de vlo ermee in contact komt.

Het metabolisme van de vlo maakt er vervolgens een stof van die dodelijk is voor hem. De vlo wordt verlamd, waarna hij dood gaat.

Het voordeel hiervan is dat Indoxacarb een stuk minder giftig is voor je huisdier en alle mensen in het huishouden. Voor hele gevoelige honden kan dit dus een oplossing zijn. Indoxacarb is helaas niet alleen werkzaam tegen vlooien, maar ook tegen bijen en andere insecten.

Pillen

Ben je het gesmeer met pipetten zat en vind je dat het makkelijker moet kunnen? Dat kan ook, er zijn namelijk ook anti-vlooienpillen verkrijgbaar.

Enkele hiervan, zoals Bravecto, zijn echter al een tijdje negatief in het nieuws vanwege mogelijke schadelijke effecten voor de hond. Er zijn veel hondeneigenaren die de pillen naar tevredenheid gebruiken, maar dit is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden.

Het voordeel van vlooientabletten is dat je niet enkele dagen voorzichtig hoeft te zijn bij het aaien van de hond. Ook kan de hond gewoon zwemmen. Daarnaast werkt Bravecto tegen vlooien, teken én wormen.

De meeste vlooienpillen zijn echter maar kort werkzaam, waardoor ze alleen nuttig zijn voor het tijdelijk snel doden van alle vlooien die op je hond zitten.

Bravecto (fluralaner)

Bravecto bevat Fluralaner, een insecticide dat in principe hetzelfde doet als Fipronil. Het verschil is, dat het oraal toegediend kan worden.

Het middel is zeer effectief in het doden van bijna alle vlooien binnen 48 uur. Daarnaast blijft het maar liefst 12 weken werkzaam.

Ondanks het feit dat Bravecto een heel handig en goed werkend middel is, is het ook een middel waar veel discussie over bestaat. Volgens de fabrikant is het middel veilig te gebruiken, maar er worden veel bijwerkingen gemeld door hondeneigenaren.

In sommige gevallen zou het middel zelfs tot de dood van honden geleid hebben. Wees daarom in ieder geval alert op mogelijke bijwerkingen wanneer je dit middel wil gebruiken bij je hond.

Het middel is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Comfortis (spinosad)

Ook Comfortis is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Het middel bevat de insecticide Spinosad,welke al binnen 30 minuten begint te werken. Comfortis blijft daarna 4 weken werkzaam. Het doodt alleen volwassen vlooien die je hond bijten.

Met dit vlooienmiddel lijken hondeneigenaren minder slechte ervaringen te hebben dan met Bravecto. Het kan dus een goede en handige optie zijn voor de behandeling van vlooien bij je hond.

Nitenpyram

Nitenpyram is een middel dat al binnen 15 minuten werkt. Daarmee is het een van de snelstwerkende vlooienmiddelen op de markt.

Een nadeel is dat het alleen de volwassen vlooien doodt, en maar tot een dag werkzaam blijft. Voor een goede behandeling van de volledige vlooienpopulatie in je huis heb je dus meer middelen nodig.

Het is echter een uitstekend middel om snel van de vlooien op je hond af te raken, waarna je de rest van de behandeling in gang kan zetten.

Lufenuron

Lufenuron is een alternatieve insecticide die wat anders werkt dan de meeste anderen. Het doodt geen volwassen vlooien, maar zorgt ervoor dat de volwassen vlo zich niet meer voort kan planten na het bijten van de hond.

Zo onderbreek je dus de vlooiencyclus. Het middel blijft tot 3 maanden werkzaam. Om ook volwassen vlooien effectief te doden moet je echter ook een ander middel gebruiken.

Middelen verkrijgbaar bij de dierenarts:

  • Bravecto (Fluralaner)
  • Stronghold (Selamectine)
  • Comfortis (Spinosad)
  • Advocate (Imidacloprid, moxidectine)
  • Activyl (Indoxacarb)

Categorieën

Meer Informatie