Wat is het beste vlooienmiddel voor honden?

W

Als hondeneigenaar kom je ze zonder twijfelen op een gegeven moment een keer tegen: vlooien. Deze vervelende kleine insecten kunnen veel ongemak veroorzaken bij je hond, en de hondeneigenaar veel zorgen geven.

Een huis vol met vlooien is namelijk niet zo hygienisch, en vlooien kunnen ook op mensen vervelende ziekten overbrengen. Een vlooienplaag in huis wil je daarom natuurlijk vermijden.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten om succesvol vlooien van je hond en uit je huis te verwijderen. Maar het is natuurlijk ook handig om te weten welke middelen je het beste kan gebruiken om van vlooien af te raken of ze te voorkomen.

Zie je ook door de bomen het bos niet meer en wil je geen geld verspillen aan een vlooienmiddel dat niet werkt of niet bij jouw situatie past? Lees dan verder, zodat we je wat duidelijkheid kunnen geven.


TOP TIP

Als je je hond wil beschermen tegen vlooien en teken, maar liever geen insecticiden gebruikt, kun je de natuurlijke Flea Repellent met Neem olie van Washbar proberen. Dit zijn druppels die je op dezelfde manier kunt toedienen als normale spot-ons.


Welk vlooienmiddel werkt het beste?

Er zijn heel veel middelen op de markt, die in theorie allemaal in ieder geval prima zouden moeten werken tegen volwassen vlooien.

Welk middel voor je hond het beste is, hangt af van je eisen. Moet het middel alleen volwassen vlooien doden of ook verschillende stadia van de vlo in de omgeving? Moeten de vlooien onmiddellijk gedood worden of is het niet zo erg als daar 24 uur overheen gaat?

Het meest effectieve en veelzijdige middel is Stronghold, deze is verkrijgbaar bij de dierenarts. Stronghold is niet alleen effectief tegen alle stadia van de vlo, het werkt ook tegen andere parasieten zoals mijten, teken en wormen.

Vrij verkrijgbare vlooienmiddelen die de meeste stadia van de vlo aanpakken zijn combinatie spot-ons met S-Methopreen zoals Frontline Combo, en het vlooienmiddel Stronghold.

Vlooienmiddelen die het snelst alle vlooien doden, zijn de tabletten van Beaphar Vlo Kill en Comfortis. Comfortis is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Beaphar Vlo Kill is een goed middel om snel en effectief alle vlooien van een hond te verwijderen. Het werkt echter maar kort. Voor een volledig effect moet je het dus combineren met een vlooienmiddel dat langer werkt.Er zijn vlooienmiddelen die geen insecticiden bevatten, zoals Beaphar Dimethicare. De effectiviteit van deze middelen kan wat minder zijn, maar ze zijn wel geschikt voor gevoelige honden of hondeneigenaren die liever geen insecticiden gebruiken.


IN HET KORT

Het vlooienmiddel dat op het moment met veel tevredenheid gebruikt wordt door de meeste hondeneigenaren, is Frontline Combo. Wanneer je een vlooienplaag hebt, of geen enkel vlooienmiddel lijkt te werken, kun je contact opnemen met de dierenarts. Deze kan je het middel Stronghold geven, een vlooienmiddel dat effectief is tegen alle stadia van de vlo, en veel andere parasieten zoals wormen. Stronghold is het meest veelzijdige en effectieve vlooienmiddel, maar het is alleen verkrijgbaar via de dierenarts.


Wil je weten hoe vaak je je hond moet ontvlooien? Lees dan dit artikel.

Kunnen vlooien resistent worden voor een vlooienmiddel?

Sommige hondeneigenaren behandelen hun hond jarenlang met hetzelfde middel, maar merken ineens dat het middel niet meer lijkt te werken. Het lijkt er dus op dat vlooien resistent of tolerant kunnen worden voor een vlooienmiddel.

Wetenschappers zijn er echter nog niet helemaal over uit of dit echt zo is. Ze denken dat het vooral ligt aan de manier en frequentie van toedienen door de hondeneigenaar.

Daarnaast kan een hoge vlooiendruk in de omgeving ervoor zorgen dat je toch nog regelmatig vlooien ziet. Als je in een bosrijk gebied met veel wild woont, kan het moeilijker zijn om de vlooien van je hond te houden dan in stedelijk gebied.

Beste vlooienmiddel

Of er daadwerkelijk sprake is van resistentie bij vlooien is niet helemaal duidelijk, maar soms lijkt een middel inderdaad zijn werkzaamheid te verliezen.

In dit geval is het een goed idee zijn om een vlooienmiddel met een andere werkzame insecticide te proberen. Als de vlooien echt resistent zijn geworden, zal het nieuwe middel beter moeten werken.

Bij een vlooienplaag is het daarbij een goed idee om een middel te kiezen dat de meeste stadia van de vlo doodt. Zo kan je een combinatievlooienmiddel van Fipronil en S-Methopreen proberen.

Lees hier hoe het kan dat een vlooienmiddel niet meer werkt en wat je dan moet doen.

Is een spot-on beter dan vlooienpillen?

Het aanbod anti-vlooienproducten is tegenwoordig overweldigend, en het is dan ook geen wonder dat veel mensen niet weten wat ze het beste kunnen kiezen.

Relatief nieuw zijn de vlooienpillen. Zo’n middel is makkelijker voor de hondeneigenaar omdat de hond alleen eens in de zoveel tijd een pil op hoeft te eten. Daarnaast is het wellicht veiliger voor kinderen en de omgeving omdat je na het geven van de pil niet meer in contact komt met de insecticide.

Daarnaast zal een spot-on minder effectief zijn wanneer de hond veel zwemt. Je zal het ook na een wasbeurt van de hond weer opnieuw aan moeten brengen.

Als het op effectiviteit aankomt winnen spot-ons de strijd. Doordat ze zich via het huidvet van de hond over het lichaam verspreiden hebben ze ook een effect op de omgeving. Een deel van het vlooienmiddel wordt door de hond bijvoorbeeld op de bank of in de hondenmand verspreid.

Een ander voordeel is dat de meeste spot-ons al doden wanneer de vlo ermee in contact komt. De vlo hoeft de hond dus niet eerst te bijten. Bij een vlooienpil zit de werkzame stof in het bloed van de hond, waardoor de vlooien blijven leven zolang ze de hond niet bijten.

Vooral voor honden met een vlooienallergie zal een spot-on met een snel dodende insecticide daarom beter zijn.

Spot on vlooienmiddelen

vlooienmiddel met Fipronil

Fipronil is een van de meest gebruikte insecticiden in vlooienmiddelen voor honden. Fipronil geeft een dodelijke overstimulatie van het zenuwstelsel bij insecten.

Deze insecticide is niet alleen toxisch voor vlooien, sommige mijten en teken, het is helaas ook slecht voor nuttige insecten zoals bijen.Ondanks het feit dat Fipronil door de mensenhuid nauwelijks opgenomen wordt, is ook de schadelijkheid voor mensen vaak een discussiepunt.

Fipronil is een van de meest gebruikte insecticiden tegen vlooien, en daarbij ook een van de goedkopere middelen. Vanwege het vele gebruik wordt er vaak aangenomen dat vlooien resistent zijn geworden voor fipronol.

Vlooien kunnen inderdaad minder goed reageren op een vlooienmiddel, maar dit komt minder vaak voor dan het lijkt. Vaak lijkt het alsof het middel niet werkt doordat het middel niet vaak genoeg wordt toegepast of doordat de hond steeds vlooien oppikt uit de omgeving.

Dit middel kan gebruikt worden om volwassen vlooien te doden, het doodt geen eitjes of larven. Sommige fabrikanten voegen daarom een extra insecticide toe zodat het middel ook de eitjes en larven in de omgeving en op de hond aanpakt.

Voorbeelden hiervan zijn Pyriproxyfen (Ectoline Duo), en Methopreen (zie “fipronil en methopreen als combinatie).

tabel werkzaamheid Vlooienmiddelen met Fipronil

VlooienmiddelVolwassen VlooienVlooienlarvenVlooieneitjes
FrontlineJaNeeNee
PestigonJaNeeNee
Bob MartinJaNeeNee
Flea Free FipraloneJaNeeNee
Beaphar Fipro TecJaNeeNee
Werkzaamheid van vlooienmiddelen met Fipronil als werkzaam bestanddeel.

Fipronil en S-Methopreen als combinatie

Meestal wordt de stof Methopreen gebruikt om ook andere stadia van de vlo te stoppen. Methopreen is een larvicide, of insecten groei remmer (IGR) die ervoor zorgt dat de groei van de vlooienlarven stopt, waardoor ze nooit volwassen worden. Zo zorg je ervoor dat de vlooien in de directe omgeving van de hond geen besmettingsbron meer kunnen worden.

tabel werkzaamheid vlooienmiddelen met Methopreen + Fipronil

VlooienmiddelVolwassen vlooienVlooienlarvenVlooieneitjes
AMFLEE + ComboJaJaJa
Beaphar COMBOtecJaJaJa
Pestigon ComboJaJaJa
Frontline ComboJaJaJa
Flee Free Ectoline (Pyriproxyfen)JaJaJa*
Werkzaamheid van vlooienmiddelen met een combinatie van Methopreen en Fipronil.

vlooienmiddelen met Imidacloprid 

Imidacloprid is net als Fipronil een insecticide die werkt via het zenuwstelsel van de vlo. De vlooien raken uiteindelijk verlamd waarna ze dood gaan. De insecticide doodt vlooienlarven en volwassen vlooien, de eitjes van de vlooien kunnen echter nog wel uitkomen.

Deze insecticide werkt vaak sneller dan de meeste anderen, het is in staat om de meeste vlooien binnen 20-30 minuten te doden.

Ook Imidacloprid is slecht voor nuttige insecten zoals bijen. Daarom is het gebruik ervan in de landbouw omstreden, hoeveel invloed de behandeling van honden heeft op bijen is echter onbekend. De stof is ook toxisch voor het waterleven.

Imidacloprid wordt minder vaak gebruikt in vlooienmiddelen dan Fipronil, maar ook voor deze insecticide zouden vlooien resistent kunnen worden volgens veel hondeneigenaren.

Wanneer de behandeling niet meer goed werkt, zou je dus kunnen overwegen een andere insecticide te proberen. Voor de meeste hondeneigenaren werkt dit middel echter uitstekend. Bij de Seresto banden wordt ook gebruik gemaakt van de stof flumethrine. Hierdoor zou de band ook zandvliegen, die de Leishmania parasiet kunnen dragen, afstoten.

Tabel werkzaamheid vlooienmiddelen met imidacloprid

VlooienmiddelVolwassen vlooienVlooienlarvenVlooieneitjes
AdvantageJaJaNee
Bolfo GoldJaJaNee
AtaxxaJaJaNee
Seresto (band)JaJaNee
Werkzaamheid van vlooienmiddelen met de werkzame stof imidacloprid

Vlooienmiddelen met Permethrin

Ook deze insecticide tast het zenuwstelsel van de vlooien aan, waardoor ze dood gaan. Net als bovenstaande middelen is het ook schadelijk voor nuttige insecten en voor het waterleven.

Permethrin kan gebruikt worden om kleding te impregneren, en wordt daarom ook wel gebruikt op legerkleding. Soms kom je ook hondenbandana’s tegen die geimpregneerd zijn met permethrin. Het is ook een belangrijk ingredient van de anti-insectenspray DEET.

Permethrin doodt alleen volwassen vlooien, waardoor het gecombineerd moet worden met een IGR (insect growth regulator) om ook de eitjes en larven aan te pakken. Daarnaast kan permethrin katten vergiftigen, waardoor je zeker bij spot-ons voor honden zeer voorzichtig moet zijn als je een kat in huis hebt. De kat mag de hond eigenlijk tijdelijk niet likken, en het is belangrijk dat je dit vlooienmiddel nooit op je kat gebruikt!

tabel werkzaamheid vlooienmiddelen met Permethrin

VlooienmiddelVlowassen vlooienVlooienlarvenVlooieneitjes
Tick offJaNeeNee
AtaxxaJaJaNee
PulvexJaNeeNee

vlooienmiddelen met Pyriprole

Pyriprole is een insecticide die lijkt op Fipronil en ook ongeveer hetzelfde werkt. Het is alleen wat nieuwer en er zit nog een patent op. Er is dan ook maar één vlooienmiddel met deze stof: Prac-Tic.

Deze insecticide doodt vlooien binnen 24 na blootstelling, en teken binnen 48 uur. Ook Pyriprole is schadelijk voor het waterleven en voor nuttige insecten zoals bijen.

Pyriprole doodt alleen volwassen vlooien. Wanneer je dus ook van de larven en eitjes in de omgeving af wil, zul je het moeten combineren met een IGR, bijvoorbeeld in de vorm van een spray zoals die van Flea Free.

Vlooienmiddel met Selamectine (Stronghold)

Selamectine is een middel met een hele brede werking. Zo pakt het niet alleen vlooien, maar ook verschillende tekensoorten, mijten en vlooien aan.

Daarnaast is het werkzaam tegen verschillende stadia van de vlo. Zo werkt het tegen volwassen vlooien, eitjes en larven. Stronghold is 1 maand werkzaam, waardoor je het het beste elke maand aan kan brengen.Dit middel is alleen verkrijgbaar via de dierenarts. Het is goed werkzaam en een goede optie wanneer je een vlooienplaag hebt of een hond met een vlooienallergie.

vlooienmiddelen met Dimethicon

Dimethicon is een middel dat nogal anders werkt dan insecticiden. Het is een siliconensoort die ervoor zorgt dat de vlooien zich niet meer kunnen bewegen, waarna ze dood gaan.

Het middel is daardoor onschadelijk voor het waterleven of bijen, het doodt alleen de insecten op de plekken waar het is aangebracht.

Volgens de fabrikant worden vlooien direct immobiel wanneer ze met het middel in aanraking komen, waardoor het relatief snelwerkend is.

Volgens verschillende bronnen kan het middel niet op katten gebruikt worden, waarschijnlijk omdat ze sneller de siliconen oplikken, waardoor het schadelijk voor ze kan zijn.

Omdat Dimethicon de vlooien op een fysieke manier doodt, kunnen ze er niet resistent voor worden. Hoe effectief het middel is weten we echter niet, we vonden veel negatieve reacties van gebruikers maar ook veel positieve.

tabel werkzaamheid vlooienmiddelen met Dimethicon

VlooienmiddelVolwassen vlooienVlooienlarvenVlooieneitjes
Beaphar DimethicareJaNeeNee
Werkzaamheid van vlooienmiddelen met het werkzame bestanddeel Dimethicon

Vlooientabletten of pillen

Ben je het gesmeer met pipetten zat en vind je dat het makkelijker moet kunnen? Dat kan ook, er zijn namelijk ook anti-vlooienpillen verkrijgbaar.

Enkele hiervan, zoals Bravecto, zijn echter al een tijdje negatief in het nieuws vanwege mogelijke schadelijke effecten voor de hond. Er zijn veel hondeneigenaren die de pillen naar tevredenheid gebruiken, maar dit is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden.

Het voordeel van vlooientabletten is dat je niet enkele dagen voorzichtig hoeft te zijn bij het aaien van de hond. Ook kan de hond gewoon zwemmen. Daarnaast werkt Bravecto tegen vlooien, teken én wormen.

De meeste vlooienpillen zijn echter maar kort werkzaam, waardoor ze alleen nuttig zijn voor het tijdelijk snel doden van alle vlooien die op je hond zitten.

vlooientablet Bravecto (fluralaner)

Bravecto bevat Fluralaner, een insecticide dat in principe hetzelfde doet als Fipronil. Het verschil is, dat het oraal toegediend kan worden.

Het middel is zeer effectief in het doden van bijna alle vlooien binnen 48 uur. Daarnaast blijft het maar liefst 12 weken werkzaam.

Ondanks het feit dat Bravecto een heel handig en goed werkend middel is, is het ook een middel waar veel discussie over bestaat. Volgens de fabrikant is het middel veilig te gebruiken, maar er worden veel bijwerkingen gemeld door hondeneigenaren.

In sommige gevallen zou het middel zelfs tot de dood van honden geleid hebben. Wees daarom in ieder geval alert op mogelijke bijwerkingen wanneer je dit middel wil gebruiken bij je hond.

Het middel is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

vlooientablet Comfortis (spinosad)

Ook Comfortis is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Het middel bevat de insecticide Spinosad,welke al binnen 30 minuten begint te werken. Comfortis blijft daarna 4 weken werkzaam. Het doodt alleen volwassen vlooien die je hond bijten.

Met dit vlooienmiddel lijken hondeneigenaren minder slechte ervaringen te hebben dan met Bravecto. Het kan dus een goede en handige optie zijn voor de behandeling van vlooien bij je hond.

vlooientablet met Nitenpyram

Nitenpyram is een middel dat al binnen 15 minuten werkt. Daarmee is het een van de snelstwerkende vlooienmiddelen op de markt.

Een nadeel is dat het alleen de volwassen vlooien doodt, en maar tot een dag werkzaam blijft. Voor een goede behandeling van de volledige vlooienpopulatie in je huis heb je dus meer middelen nodig.

Het is echter een uitstekend middel om snel van de vlooien op je hond af te raken, waarna je de rest van de behandeling in gang kan zetten.

tabel werkzaamheid vlooienmiddelen met nitenpyram

VlooienmiddelVolwassen vlooienVlooienlarvenVlooieneitjes
Beaphar Vlo Kill +JaNeeNee

vlooienmiddel met Lufenuron

Lufenuron is een alternatieve insecticide die wat anders werkt dan de meeste anderen. Het doodt geen volwassen vlooien, maar zorgt ervoor dat de volwassen vlo zich niet meer voort kan planten na het bijten van de hond.

Zo onderbreek je dus de vlooiencyclus. Het middel blijft tot 3 maanden werkzaam. Om ook volwassen vlooien effectief te doden moet je echter ook een ander middel gebruiken.

Middelen verkrijgbaar bij de dierenarts:

  • Bravecto (Fluralaner)
  • Stronghold (Selamectine)
  • Comfortis (Spinosad)
  • Advocate (Imidacloprid, moxidectine)

ZIJN VLOOIENMIDDELEN GIFTIG VOOR HONDEN EN/OF MENSEN?

Het is natuurlijk fijn om van vlooien af te zijn, maar het laatste dat je wil, is je hond, jezelf of je kinderen vergiftigen.

In principe zijn alle vlooienmiddelen met insecticiden in een bepaalde mate giftig voor zoogdieren. De kleine doseringen die we op honden gebruiken zouden geen kwaad moeten kunnen.

Het is echter altijd beter om even te wachten met het knuffelen van je hond wanneer je een spot-on aan hebt gebracht. Als deze helemaal droog is kunnen jij en de kinderen de hond weer aaien.

Welke invloed het gebruik van vlooienmiddelen op de lange termijn heeft, lijkt echter niet helemaal zeker. Er lijkt de laatste tijd steeds meer informatie naar boven te komen die aantoont dat vlooienmiddelen niet zo onschuldig zijn als het lijkt.

Veel van deze enge berichten zijn echter gebaseerd op onderzoek in het lab en op dieren zoals ratten en muizen. Hoeveel mensen en honden zelf van een insecticide binnenkrijgen en wat de invloed hiervan is op de gezondheid blijft een lastige vraag om te beantwoorden.

ZIJN VLOOIENMIDDELEN SCHADELIJK VOOR DE OMGEVING?

Wat alle vlooienmiddelen met pesticiden gemeen hebben, is dat ze schadelijk zijn voor nuttige insecten en voor het waterleven. In hoeverre een spot on het leven van bijvoorbeeld bijen beinvloedt konden we helaas niet vinden.

Vlooienmiddelen kunnen in ieder geval wel een slechte invloed hebben op het waterleven, zo zijn ze toxisch voor vissen en dieren en insecten die rondom het water leven zoals vogels en libelles.

Wanneer honden die behandeld zijn met een spot-on in meertjes of rivieren zwemmen kan dit dus een schadelijke invloed hebben op de waterkwaliteit.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...