Wat je moet doen als een vlooienmiddel niet meer werkt

W

Een vlooienplaag is een nachtmerrie voor hondeneigenaren, en als het vlooienmiddel van jouw keuze geen enkel effect heeft, zit je helemaal met je handen in het haar.

Er zijn verschillende redenen waarom een vlooienmiddel niet of niet voldoende werkt, en in dit artikel zullen we deze allemaal noemen. Daarnaast kun je lezen welke middelen je kunt kiezen voor een groter succes.


IN HET KORT

Vlooienmiddelen lijken soms niet te werken omdat ze fout worden aangebracht, er niet genoeg van aangebracht wordt, ze niet vaak genoeg aangebracht worden of omdat de hondeneigenaar de omgeving vergeet te behandelen.

Soms is de vlooiendruk in de omgeving gewoon heel hoog, waardoor vlooien constant op je hond blijven springen. De vlo gaat niet direct dood, omdat hij daarvoor vaak moet bijten. Dit kan ook een reden zijn dat je af en toe nog een vlo op je hond ziet.

Als laatste komt het voor dat een vlooienmiddel steeds slechter werkt. Je kunt dan het beste een vlooienmiddel met een ander werkzaam bestanddeel kiezen. Frontline Combo is een middel dat door veel hondeneigenaren met tevredenheid wordt gebruikt.

Wanneer je met je handen in het haar zit en het gevoel hebt dat niks meer werkt, kun je contact opnemen met de dierenarts en om het middel Stronghold vragen. Dit middel kun je alleen via de dierenarts kopen, maar het is zeer effectief en werkzaam tegen veel andere parasieten.

Behandel de omgeving met een natuurlijke spray als je geen insecticiden wil gebruiken. Neem olie bijvoorbeeld heeft een negatief effect op vlooien die zich nog moeten ontwikkelen. Deze olie kun je hier kopen, je moet er zelf een spray van maken. Test bij elke spray die je koopt eerst of het geen vlekken veroorzaakt op je meubels.


Waarom een vlooienmiddel niet werkt

Het aanpakken van een vlooienprobleem is minder makkelijk dan veel hondeneigenaren denken. Dit komt omdat een groot deel van de vlooien zich niet op de hond, maar in je huis bevinden. Daarnaast zijn sommige vlooienmiddelen niet zo effectief meer omdat ze teveel gebruikt worden en de vlooien eraan gewend lijken te zijn.Hieronder vind je een aantal redenen waarom je huidige vlooienaanpak niet werkt:

Je behandelt alleen de vlooien op je hond

Veel hondeneigenaren behandelen alleen de vlooien op de hond zelf, met behulp van een spot-on, een vlooienband, een spray of een tablet.

Wanneer je een hardnekkige vlooienplaag hebt, zal dit echter niet genoeg zijn. Bij een matige vlooiendruk zal de vlooienpopulatie zo vaak onder controle blijven, zeker als je regelmatig je hond behandelt met een vlooienmiddel en de vlooien vooral vanuit buiten meegebracht worden.

Soms merk je vlooien echter pas op als ze zich al wijd verspreid hebben in je huis. Je moet je realiseren dat de vlooien die je op je hond vindt, het topje van de ijsberg zijn. De eitjes, poppen, larven en jonge vlooien bevinden zich in je huis.

Zodra ze volwassen zijn, zullen ze op je hond springen, maar een vlooienmiddel heeft meestal wat tijd nodig om een vlo te doden. Dit is waarom je nog regelmatig levende vlooien op je hond kunt vinden als de vlooienpopulatie in je huis groot is, en je hier niks aan doet.

Vaak is het probleem verholpen als de hele omgeving goed gereinigd wordt. Stofzuig goed in alle hoekjes en gaten, was kleden, kussens, manden en beddengoed op een hoge temperatuur en maak alle plekken waar je hond regelmatig ligt goed schoon. Huur eventueel een stoomreiniger om je tapijt goed schoon te krijgen.

Je kunt eventueel ook een spray gebruiken om je huis te ontvlooien, maar deze doden eitjes en poppen vaak niet, waardoor je het regelmatig moet herhalen. Daarnaast zijn de meeste sprays giftig voor de dieren in je aquarium en sommige zijn giftig voor katten.

Je behandelt alleen de volwassen vlooien

Een vlooienmiddel die alleen tegen volwassen vlooien werkt, is voldoende als de vlooiendruk heel laag is. Vaak is dit zo in stedelijke gebieden waar weinig wilde dieren of zwerfdieren rondlopen. De weinige vlooien die je hond of kat meebrengt, zullen snel genoeg gedood worden om een probleem te veroorzaken.Wanneer de vlooiendruk heel hoog is, en zeker wanneer dit het geval is in je eigen huis, zal een vlooienmiddel dat alleen volwassen vlooien doodt niet voldoende zijn. Het is namelijk belangrijk om ook de andere stadia van de vlo in je huis te verwijderen.

Dit doe je, zoals je eerder kon lezen, voornamelijk door middel van stofzuigen. Maar je kunt ook een combo vlooienmiddel gebruiken dat niet alleen volwassen vlooien doodt, maar ook de ontwikkeling van eitjes en larven stopt. Deze bevinden zich vaak voornamelijk op plekken waar je hond slaapt, en een spot-on met zo’n middel zal zich via de vacht van je hond op deze plekken verspreiden.

Verkeerd toedienen vlooienmiddelen

Vlooienmiddelen moeten correct toegediend worden, omdat ze anders nauwelijks of niet werken. Lees de gebruiksaanwijzing van het vlooienmiddel goed voordat je het toedient. In de gebruiksaanwijzing staat ook of je je hond kunt laten zwemmen en of je hem kunt wassen. Weeg je hond, en koop het vlooienmiddel met de juiste dosering.

Bij de meeste vlooienmiddelen mag je de hond de eerste paar dagen niet wassen of laten zwemmen. Wassen met een reinigende shampoo zorgt er sowieso voor dat je de vacht en huid ontvet, waarmee je dus ook een deel van het vlooienmiddel verwijdert.

Als je hond groot is, is het vaak een goed idee om de spot-on in kleine plekjes verdeeld over de rug toe te dienen. Zorg er wel voor dat je het op de huid aanbrengt en je hond er niet aan kan likken. Als je het op deze manier toedient, verspreidt het middel zich sneller en beter.

Wanneer je het vlooienmiddel niet vaak genoeg toedient, zullen de vlooien regelmatig terugkomen als de vlooiendruk hoog is. Eitjes en poppen kunnen zich nog heel lang in je huis bevinden, en zodra de omstandigheden gunstig zijn voor hen, zullen ze zich ontpoppen tot lastige vlooien.

Ook egels of andere wilde dieren in de tuin en zwerfkatten kunnen ervoor zorgen dat vlooien steeds weer terugkomen. Als deze situatie zich bij jou voordoet, kun je beter op tijd het vlooienmiddel blijven toedienen.Het vlooienmiddel zelf werkt niet goed

De meeste hondeneigenaren verwachten wonderen van de vlooienmiddelen die ze gebruiken, en vergeten de andere aspecten van een vlooienplaag, zoals het grondig reinigen van het huis en dekens.

Dit betekent niet dat vlooien zich alleen verspreiden in een vies huis, of dat je huis vies is als je een vlooienplaag hebt. Het kan behoorlijk lastig zijn om alle vlooieneitjes en larven goed te verwijderen, zeker als je overal tapijt hebt en bijvoorbeeld meubels van stof.

Wanneer vlooien gewoon weer terugkomen, zelfs als de hond recent behandeld is met een vlooienmiddel of zelfs een vlooienband draagt, is de conclusie vaak dat het vlooienmiddel niet werkt. We gaan er dan meestal vanuit dat de vlooien blijkbaar resistent geworden zijn voor het vlooienmiddel.

Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit of vlooien echt resistentie kunnen ontwikkelen voor een vlooienmiddel. Dat een vlooienmiddel echt niet lijkt te werken, komt echter vaker voor dan je denkt, dus dat het wel voor kan komen is niet volledig ondenkbaar.

Welk vlooienmiddel moet je kiezen bij resistentie?

Als je vermoedt dat het vlooienmiddel dat je altijd naar tevredenheid hebt gebruikt niet meer werkt, is dit gelukkig vrij eenvoudig op te lossen. Kies een vlooienmiddel met een andere werkzame insecticide, en bij voorkeur een met een toegevoegde stof die de ontwikkeling van de vlooien stopt.

Hieronder staat een tabel met alle vlooienmiddelen en hun werkzame bestanddelen. Zoals je ziet, bevatten veel vlooienmiddelen exact dezelfde bestanddelen. Het vlooienmiddel heeft een andere naam, maar is eigenlijk hetzelfde. Als het vlooienmiddel Frontline bijvoorbeeld niet lijkt te werken, zul je dus hetzelfde probleem ervaren wanneer je overgaat op Pestigon.

Naam TekenmiddelWerkzame stofTekenVlooienDoodt bij contact
FrontlineFipronilJaJaJa
PestigonFipronilJaJaJa
Flea Free FipraloneFipronilJaJaJa
Beaphar Fipro TecFipronilJaJaJa
Amflee + comboFipronil + S-methopreenJaJaJa
Beaphar COMBOtecFipronil + S-methopreenJaJaJa
Pestigon ComboFipronil + S-methopreenJaJaJa
Frontline ComboFipronil + S-methopreenJaJaJa
Flea free Ectoline DuoFipronil + PyriproxyfenJaJaJa
AtaxxaImidacloprid + PermethrinJaJaJa
Seresto (band)Imidacloprid + FlumethrineJaJaJa
AdvantixImidacloprid + PermethrinJaJaJa
Exil tick offPermethrinJaJaJa
Prac-TicPyriproleJaJaJa
Beaphar DimethicareDimethiconJaJaJa
Scalibor ProtectorDeltamethrinJaJaJa

Andere middelen

Kies daarom een compleet ander vlooienmiddel met behulp van de tabel. Het is het beste als je een vlooienmiddel kiest die ook de ontwikkeling van de vlo onderbreekt, vaak worden deze vlooienmiddelen aangeduid met ‘combo’. Ze bevatten meestal meerdere werkzame bestanddelen.

Als je huis en tuin echt veel geplaagd wordt door vlooien, kan een vlooienband van Seresto misschien uitkomst bieden. Deze heeft een langdurige werking, ook tegen teken.

Wanneer je meerdere vlooien op je hond ziet, kan het handig zijn om deze met een snelwerkend middel te verwijderen. Was je hond met bijvoorbeeld Beaphar Diagnos Vlooienshampoo, of dood de vlooien snel met een Beaphar Vlo Kill tablet. Vergeet niet hierna ook nog een breed werkend vlooienmiddel in de vorm van een spot-on of band toe te voegen, want anders zijn de vlooien snel weer terug.

Maak daarnaast meubels en vloerkleden goed schoon, en behandel deze eventueel met een insecticide die weer een andere werkzame stof bevat.

Veel mensen vinden het vervelend om insecticiden in de vorm van een spray in hun huis te gebruiken, en dit kan natuurlijk ook een risico opleveren als je kinderen hebt of kleine huisdieren. Vlooienmiddelen met Permethrin kunnen giftig zijn voor katten, en deze stof wordt regelmatig gebruikt in sprays. Controleer altijd goed welk vlooienmiddel je gebruikt als je een kat hebt!

Op het moment is het beste en meest effectieve vlooienmiddel Stronghold. Dit is een breedwerkend middel dat elk stadium van de vlo aanpakt. Het doodt daarnaast teken, luizen en mijten, en werkt ook  tegen allerlei soorten wormen, waaronder de hartworm. Het middel is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...