Wat te doen als de nagel van je hond eraf gescheurd is?

W

Nagel van je hond afgescheurd? Binnenin de teennagel van je hond zit een ‘ levend deel’, een bundel zenuwen en bloedvaten. Als de teennagel van je hond breekt of scheurt, is dit buitengewoon pijnlijk en zal de teennagel waarschijnlijk ook bloeden.

Een bloedende, afgebroken teennagel kan bij de hond veel ongemak geven, en de hondeneigenaar schrikt vaak van de hoeveelheid bloed, zeker omdat dit meestal door het hele huis verspreidt wordt door je hond.

Dit is waarom het zo belangrijk is om de teennagels van je hond kort te houden, door ze regelmatig te knippen of vijlen. Zelfs nette, korte nagels kunnen breken of scheuren, maar de kans is een stuk kleiner dan bij nagels die te lang zijn.

In dit artikel zullen we bekijken hoe de nagel van je hond gescheurd kan zijn en hoe je een hond met een gebroken of gescheurde teennagel kunt behandelen.
TOP TIP

Een van de beste manieren om te voorkomen dat de nagels van je hond breken of scheuren, is door ze op een goede lengte te houden door ze regelmatig te knippen. Soms is knippen moeilijk, vooral als de nagels zwart, heel klein of juist heel groot zijn. Gebruik dan een elektrische nagelvijl, zoals deze uitstekende nagelvijl speciaal voor huisdieren.


Wat zorgt ervoor dat teennagels van je hond breken?

Lange nagels

Als de teennagels van je hond niet zo kort worden gehouden als zou moeten, is de kans veel groter dat ze ergens aan blijven haken. Hierdoor kan het gebeurden dat de nagel van de hond gescheurd raakt.

Het regelmatig knippen van de teennagels van je hond is een goede manier om te voorkomen dat ze breken. Bij de meeste honden moeten de nagels minstens één keer per maand geknipt worden, zo niet één keer per week of twee, om ze kort genoeg te houden.

Hoe vaak je moet knippen hangt een beetje van de hond en zijn activiteitsniveau af. Als de hond veel buiten op een harde ondergrond loopt, zullen de nagels bijna als vanzelf kort blijven en weinig onderhoud nodig hebben.

Bij kleine honden hebben de nagels vaak sneller de neiging te lang te worden. Sommige nagels groeien scheef, waardoor ze niet op een natuurlijke manier afslijten en bij kleine honden is dit vaker het geval.

Lange teennagels zijn niet de enige reden waarom de teennagel van je hond kan breken. Sommige honden hebben teennagels die brozer zijn dan andere, als gevolg van hun genen of dieet, waardoor ze gemakkelijk breken.

Het regelmatig knippen van de teennagels van je hond is een goede manier om te voorkomen dat ze breken.

Andere redenen

Het komt echter ook voor dat je hond gewoon springt of rent op een manier die zijn teennagel scheurt, en dit kan zelfs gebeuren bij gezonde, sterke nagels. Bij honden die actief zijn en veel graven komt dit vaker voor. De nagel van je hond kan ook vast komen te zitten in een gaatje van een bepaald oppervlak, wees daarom altijd voorzichtig op metalen platen bijvoorbeeld.

Elke nagel van je hond kan breken, maar wolfsklauwen die niet stevig vastzitten, kunnen een groter risico vormen vanwege hun slappe karakter.Hubertusklauwen die stevig zijn bevestigd door een gewricht, veroorzaken vaak geen problemen en hoeven niet te worden verwijderd, tenzij je hond herhaaldelijk problemen ondervindt.

Een gebroken of gescheurde teennagel bij een hond behandelen

Als je hond een bloedende, gescheurde of afgebroken teennagel heeft, moet je er als eerste voor zorgen dat je hond stopt met rondlopen en het bloeden wordt gestelpt. Het is handig om altijd een ehbo pakket in huis te hebben, zodat je gaasjes en verband bij de hand hebt.

Bij het aanleggen van een pootverband, is het belangrijk dat je watten tussen alle tenen plaatst, zodat deze niet afgekneld kunnen raken. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje om te zien hoe dat moet:

Honden die pijn hebben, kunnen bijten en uithalen, zelfs als ze normaal gesproken erg vriendelijk zijn. Probeer deze reactie niet persoonlijk op te vatten – je hond reageert gewoon uit pijn.

Proactief

Het is het beste om proactief te zijn en iemand te laten helpen om je hond veilig in bedwang te houden. Je kunt je hond eventueel even een snuitje om doen, zodat je zonder zorgen de poot kunt verbinden.

Als je de teennagels van je hond zelf trimt, is het een goed idee om een bloedstelpend middel in de kast te hebben voor als je toch te kort geknipt hebt. Een bloedstelpend poeder zoals PPP Nail Safe is een geweldige optie die je op de nagel van je hond kunt aanbrengen om het bloeden te stoppen.  PPP Nail Safe helpt ook de pijn verminderen als de nagel van de hond al gescheurd is.

Als je geen PPP Nail Safe bij de hand heeft, kan maizena of bloem ook helpen om het bloeden te stoppen. Breng wat poeder aan op het einde van de nagel van je hond en houd het daar met lichte druk totdat het bloeden is gestopt. Het kan ook helpen om aan de basis van de nagel te knijpen of ijs te gebruiken om het bloeden te vertragen.

Zodra je het bloeden onder controle heeft, wordt het tijd om de nagel te beoordelen om te zien of je thuis verder kunt gaan met de zorg of dat er veterinaire aandacht nodig is.Dierenkliniek

Je kunt ook altijd rechtstreeks naar een dierenkliniek gaan, of je vaste kliniek bellen om te zien welk advies zij je geven en of er openstaande afspraken zijn. De manier waarop de nagel wordt gebroken, bepaalt of je hond veterinaire aandacht nodig heeft of dat hij thuis kan worden behandeld.

Als de nagel op een manier is gebroken waardoor hij nog maar net vast zit, kun je het deel van de nagel dat los hangt afknippen met de nagelknipper van je hond.

Als de nagel echter nog op de een of andere manier vastzit, is het het beste om voor een aanvullende behandeling naar de dierenkliniek gaan.

Pijnlijk

Het is buitengewoon pijnlijk om te proberen een nagel te verwijderen die nog steeds vastzit, vooral als deze over het leven heen is gebroken. Het is niet eerlijk naar je hond om te proberen de nagel zelf te verwijderen, aangezien je hond de kalmerende middelen en pijnstillers verdient die een dierenkliniek kan bieden.

Het komt ook voor dat de nagel volledig afbreekt, waardoor het vlezige leven eronder zichtbaar is. Als het leven aan de randen wordt blootgesteld, in plaats van alleen aan de punt, zonder nagel om hem te beschermen, moet je hond ook naar een dierenarts voor behandeling.

Het gebied onder de nagel bevat zenuwen en bloedvaten. De nagel beschermt dit gebied normaal gesproken. Het is dan ook erg pijnlijk als de nagel dit deel niet meer beschermt.

Gebroken nagel na verzorging

Als de nagel van de hond gescheurd is, is dit waarschijnlijk pijnlijk voor hem. Zelfs als je bij de dierenarts bent geweest voor een behandeling. Als je hond overmatige pijn lijkt te hebben, moet je een dierenarts raadplegen om pijnstillers voor je hond te krijgen.

Er zijn geen veilige vrij verkrijgbare pijnstillers die aan je hond kunnen worden gegeven zonder verdere gezondheidsproblemen te veroorzaken. Pijnstillers kunnen ervoor zorgen dat je hond niet constant aan zijn voeten zit. Dit is heel belangrijk, omdat het speeksel van honden veel bacterien bevat die voor een infectie kunnen zorgen. Het is belangrijk om te voorkomen dat de nagel nog verder beschadigd of geïnfecteerd raakt.

De dierenarts kan het gebruik van antibiotica adviseren, hetzij rechtstreeks op de nagel aangebracht, hetzij oraal of via een injectie toegediend. Meestal is dit niet nodig, maar het is belangrijk de nagel goed in de gaten te houden en op tijd een behandeling te starten als het nodig is.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van elke infectie, aangezien de nagel rechtstreeks op een bot is bevestigd. Als de nagel geïnfecteerd raakt, kan deze gemakkelijk veranderen in een botinfectie, die buitengewoon moeilijk te behandelen is.


TOP TIP

Het kan zijn dat je de voet van je hond in verband gewikkeld moet houden, of in een speciale beschermingssok om hem schoon en veilig te houden, vooral wanneer hij naar buiten gaat. Een Medical Pet Boot is een fantastisch hulpmiddel om je hond uit te laten met een verband om zijn poot. Het zorgt ervoor dat het verband schoon en droog blijft.


Genezing

Zodra de teennagel van je hond is genezen, moet je opnieuw bekijken waarom de nagel van je hond gescheurd was. Als je maatregelen kunt nemen om de nagels in de toekomst te beschermen, zoals het korter houden van de nagels, of de activiteit vermijden waardoor de nagel brak, zal je hond je er dankbaar voor zijn!

Zorg ervoor dat je altijd een EHBO pakket klaar hebt liggen met onder andere gaasjes, verband en PPP Nail Safe. Wil je weten hoe je een EHBO pakket samen met stellen? Lees dan het volgende artikel: Eerste hulp voor honden, wat je nodig hebt.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...