Wat te doen als je hond jeuk heeft aan zijn oor

W

Niets is vervelender voor een hond dan jeuk. Blijft je hond constant aan zijn oor krabben, met zijn hoofd schudden of houdt hij zijn kop scheef? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en is het de moeite waard om het oor eens van wat dichterbij te bekijken.

Er zijn veel redenen waarom je hond jeuk aan zijn oor of oren kan hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een allergie, maar de jeuk kan ook veroorzaakt worden door vlooien, teken of mijten. Daarnaast kunnen honden met lange, harige oren sneller last krijgen van een oorinfectie als je de gehoorgang niet netjes schoonhoudt.

Uiteindelijk kan een irritatie door bijvoorbeeld een allergie of mijten zo erg worden dat je hond een oorinfectie krijgt.

In dit artikel zullen we het hebben over alle oorzaken van jeukende oren (en oorinfecties) bij honden geven, en wat je kan doen om de jeuk te verminderen.

Advertantie


Waarom heeft de hond jeuk aan zijn oor?

Om je hond zo goed en snel mogelijk te kunnen helpen, is het natuurlijk belangrijk om te weten waar de jeuk en irritatie vandaan komt. Soms kan je er zelf makkelijk achter komen waarom je hond jeuk aan zijn oor heeft, maar vaak is er een diagnose van de dierenarts nodig.

Hieronder vind je veel voorkomende oorzaken van een kriebeloor:

Irriterend object in het oor

Soms is de oorzaak van de jeuk heel simpel, een klein irriterend object zoals een stukje stro of een grasaar kan bijvoorbeeld veel irritatie veroorzaken. Bekijk het oor vanbinnen goed, en zoek naar de irritatie. Vaak is het gebied waar de irritatie zit wat roder van kleur.

Niet alles is echter makkelijk met het blote oog te zien, meestal is het zelfs zo dat de dierenarts met een speciaal cameraatje moet kijken of er iets in het oor zit dat er niet hoort.

Als dit het geval is, zal de dierenarts de boosdoener meestal proberen te verwijderen door het oor te spoelen. Het is niet aan te raden om dit zelf te doen, daarmee kan je het probleem erger maken.

Ook een tumor of poliep in het oor van je hond kan voor veel jeuk zorgen. Hier geldt weer dat een bezoek aan de dierenarts nodig is om het probleem te behandelen.

Jeuk veroorzaakt door een allergie

Een allergie uit zich bij honden meestal als een geirriteerde huid. Honden kunnen, net zoals mensen, allergisch zijn voor veel verschillende dingen.

Zo kan je hond allergisch zijn voor bijvoorbeeld een bestanddeel in het voer, voor vlooien, of voor pollen. Vaak hebben honden met een allergie ook op andere plekken jeuk en een geirriteerde huid.

Advertantie


Als je vermoedt dat je hond last heeft van een allergie, kan de dierenarts je helpen bepalen waar hij precies gevoelig voor is. Soms helpt het om simpelweg het voer te veranderen. Kies dan voor voer met een eiwit- en koolhydraatbron die je eerder niet voerde.

Oormijten

Oormijten zijn vervelende miniscule spinachtige beestjes die zich voeden met het oorsmeer in het oor van je hond.

Daar veroorzaken ze jeuk, waardoor je hond zich flink aan zijn oren zal willen krabben. In het oor zie je vaak een donkere, kruimelige afscheiding. Doordat de hond zich vaak krabt, kan het oor aan de binnenkant beschadigd raken en geinfecteerd raken.

Oormijten zijn erg besmettelijk en veroorzaken veel ongemak. Als één van je huisdieren er last van heeft, is het dus een goed idee om de rest van je huisdieren ook te behandelen.

Als je een besmetting met oormijten vermoedt bij je hond, kan je het beste even een bezoek brengen aan de dierenarts. De dierenarts zal het oor van je hond schoonmaken, waarna een middel toegediend zal worden om de mijten te doden.

Een middel zoals Octimectin (ivermectine) wordt vaak gebruikt bij honden om mijten te doden. Als je een collie-achtige hond zoals een Border Collie, Schotse Collie, Australian Shepherd of Sheltie hebt, is het zeer raadzaam dit middel te vermijden. Sommige collies kunnen doodgaan aan dit middel vanwege een colle gerelateerd gen defect (MDR1-mutatie).

Middelen met Selamectine of Imidacloprid kunnen ook gebruikt worden. Dit zit ook in sommige vlooienmiddelen, zoals Advantage, Bolfo Gold, en Stronghold. Stronghold is echter alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.

Lees hier meer over de beste vlooienmiddelen voor honden.

Advertantie


Jeuk door teveel oorsmeer

Een teveel aan oorsmeer in het oor van je hond kan voor veel jeuk zorgen. De hond zal aan zijn oren gaan krabben en met zijn kop schudden, zodat er meer schade kan ontstaan.

Dit zorgt voor een vicieuze cirkel waarbij de hond steeds meer jeuk krijgt en er uiteindelijk zelfs een oorinfectie kan ontstaan.

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor oorinfecties. Bij de meeste van deze rassen komt dit doordat de hond lange, hangende oren met veel haar heeft. Hierdoor is de vochtigheidsgraad in het oor hoger, en hoopt zich meer oorsmeer op in het oor, met als resultaat jeukende oren.

Bij deze honden is het erg belangrijk om de oren regelmatig goed te controleren en schoon te maken met een middel dat daarvoor geschikt is, zoals Monoclean Oorreiniger.

Net als bij mensen, is het niet verstandig om met een wattenstaafje in het oor van je hond te gaan pulken. Je kan daarmee meer schade toebrengen.

Hoe kan ik de jeuk stoppen?

De oorzaken van jeukende oren die we hier noemen zijn de meest voorkomende oorzaken, maar zeker niet de enige. Zo kan je hond ook een auto-immuun probleem hebben, of een schimmelinfectie.

Om de jeuk te stoppen is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk te weten. In een meer vergevorderd stadium, waarbij al schade aan het oor is ontstaan, is het altijd aan te raden de hond even bij de dierenarts te laten onderzoeken.

Laat je echter niet alleen met een antibiotica kuur afschepen, maar probeer samen met de dierenarts de oorzaak te achterhalen. Antibiotica kan een infectie met bacterien natuurlijk stoppen, en soms is dit nodig. Als er echter een onderliggende oorzaak is voor de oorinfectie, zal het probleem steeds weer terugkomen wanneer je de oorzaak niet aanpakt.

Bij een beginnende, matige jeuk, kan het de moeite waard zijn om het oor een paar keer goed schoon te maken met een oorreiniger, en een paar dagen af te wachten of dit het probleem verhelpt.

Ook het toedienen van een goed vlooienmiddel zoals Advantage kan helpen. Houd er rekening mee dat niet elk vlooienmiddel tegen spinachtigen zoals mijten werkt. Zeker bij honden die vaak jeuk aan hun oren hebben, is een goed, breed werkend vlooienmiddel geen overbodige luxe.

Verder kan je een natuurlijk middel gebruiken om honden met gevoelige oren te ondersteunen. Puur Auris bijvoorbeeld, bevat plantaardige olien die kunnen helpen bij irritaties in de oren.

Als het probleem erger wordt, er wondjes in het oor zitten of als de hond erg veel jeuk heeft, zal een dierenarts het oor moeten onderzoeken om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Zo kan de dierenarts een behandelplan opstellen om de jeuk te verhelpen.

Laat je hond niet te lang met dit probleem rondlopen, want een oorinfectie kan een serieus risico vormen voor het welzijn van je hond. De hond kan zelfs blijvende schade veroorzaken aan de binnenkant van het oor, en ook het trommelvlies kan beschadigd raken.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...