Wat te doen als je hond jeuk heeft aan zijn oor

W

Niets is vervelender voor een hond dan jeuk aan zijn oor. Blijft je hond constant aan zijn oor krabben, met zijn hoofd schudden of houdt hij zijn kop scheef? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand en is het de moeite waard om het oor eens van wat dichterbij te bekijken.

Er zijn veel redenen waarom je hond jeuk aan zijn oor of oren kan hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een allergie, maar de jeuk kan ook veroorzaakt worden door vlooien, teken of mijten. Daarnaast kunnen honden met lange, harige oren sneller last krijgen van een oorinfectie als je de gehoorgang niet netjes schoonhoudt.

Uiteindelijk kan een irritatie door bijvoorbeeld een allergie of mijten zo erg worden dat je hond een oorinfectie krijgt.

In dit artikel zullen we het hebben over alle oorzaken van jeukende oren (en oorinfecties) bij honden geven, en wat je kan doen om de jeuk te verminderen.

Waarom heeft de hond jeuk aan zijn oor?

Om je hond zo goed en snel mogelijk te kunnen helpen, is het natuurlijk belangrijk om te weten waar de jeuk en irritatie vandaan komt. Soms kan je er zelf makkelijk achter komen waarom je hond jeuk aan zijn oor heeft, maar vaak is er een diagnose van de dierenarts nodig.hond jeuk oor

Hieronder vind je veel voorkomende oorzaken van een kriebeloor:

1. Irriterend object in het oor

Er zijn talloze redenen waarom een hond last kan hebben van jeuk in het oor, en soms is de oorzaak relatief eenvoudig.

Een klein irriterend object, zoals een stukje stro of een grasaar, kan bijvoorbeeld al veel ongemak veroorzaken.

Neem de tijd om het binnenoor van je hond zorgvuldig te inspecteren, op zoek naar mogelijke bronnen van irritatie. Het gebied waar de irritatie zich bevindt, is vaak roder dan de omliggende huid, wat een duidelijke aanwijzing kan zijn.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle irriterende stoffen of oorzaken van jeuk gemakkelijk zichtbaar zijn met het blote oog.

In veel gevallen kan het nodig zijn dat een dierenarts een gedetailleerder onderzoek uitvoert met behulp van een speciaal cameraatje om vast te stellen of er iets in het oor zit dat er niet thuishoort.

Indien er inderdaad een vreemd object of een andere oorzaak van de jeuk wordt gevonden, zal de dierenarts gewoonlijk proberen dit te verwijderen door het oor van de hond te spoelen. Dit is een delicaat proces dat het best wordt overgelaten aan professionals.

Hoewel het misschien verleidelijk is om zelf te proberen het probleem op te lossen, is het sterk af te raden. Door ondeskundige manipulatie kun je per ongeluk het probleem verergeren, wat tot meer ongemak voor je hond en mogelijk zelfs tot beschadiging van het oor kan leiden.

2. Jeuk veroorzaakt door een allergie

Allergieën bij honden presenteren zich meestal in de vorm van huidirritaties.

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor een breed scala aan stoffen, die variëren van ingrediënten in hun voedsel tot omgevingsfactoren.Zo kan je trouwe viervoeter bijvoorbeeld een allergische reactie hebben op een specifiek ingrediënt in zijn voedsel, op vlooienbeten, of op pollen in de lucht.

Het is belangrijk om op te merken dat bij honden met een allergie, de jeuk en huidirritatie vaak niet beperkt zijn tot één gebied, maar zich over verschillende delen van het lichaam kunnen verspreiden.

Als je een vermoeden hebt dat je hond lijdt aan een allergie, is het cruciaal om de hulp van een dierenarts in te roepen. De dierenarts kan verschillende tests uitvoeren om te bepalen waar je hond precies gevoelig voor is.

Het oplossen van het probleem kan soms zo eenvoudig zijn als het aanpassen van het dieet van je hond.

Bijvoorbeeld, als je vermoedt dat je hond allergisch is voor een bepaald ingrediënt in zijn huidige voeding, kan je overwegen over te stappen naar een voeding die andere eiwit- en koolhydraatbronnen bevat dan de vorige.

3. Oormijten

Oormijten zijn vervelende miniscule spinachtige beestjes die zich voeden met het oorsmeer in het oor van je hond.

Daar veroorzaken ze jeuk, waardoor je hond zich flink aan zijn oren zal willen krabben. In het oor zie je vaak een donkere, kruimelige afscheiding. Doordat de hond zich vaak krabt, kan het oor aan de binnenkant beschadigd raken en geinfecteerd raken.

Oormijten zijn erg besmettelijk en veroorzaken veel ongemak. Als één van je huisdieren er last van heeft, is het dus een goed idee om de rest van je huisdieren ook te behandelen.

Als je een besmetting met oormijten vermoedt bij je hond, kan je het beste even een bezoek brengen aan de dierenarts. De dierenarts zal het oor van je hond schoonmaken, waarna een middel toegediend zal worden om de mijten te doden.

TIP

Een middel zoals Octimectin (ivermectine) wordt vaak gebruikt bij honden om mijten te doden. Als je een collie-achtige hond zoals een Border Collie, Schotse Collie, Australian Shepherd of Sheltie hebt, is het zeer raadzaam dit middel te vermijden. Sommige collies kunnen doodgaan aan dit middel vanwege een colle gerelateerd gen defect (MDR1-mutatie).

Middelen met Selamectine of Imidacloprid kunnen ook gebruikt worden. Dit zit ook in sommige vlooienmiddelen, zoals Advantage, Bolfo Gold, en Stronghold. Stronghold is echter alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.Lees hier meer over de beste vlooienmiddelen voor honden.

4. Jeuk door teveel oorsmeer

Een overmatige productie van oorsmeer in het oor van je hond kan een aanzienlijke hoeveelheid jeuk veroorzaken.

Deze ongemakkelijke situatie kan ertoe leiden dat je hond aan zijn oren gaat krabben en met zijn kop schudt in een poging het ongemak te verlichten. Echter, deze acties kunnen mogelijk meer kwaad dan goed doen, omdat ze het oor verder kunnen beschadigen en de irritatie kunnen verergeren.

Dit gedrag kan een vicieuze cirkel creëren, waarbij je hond steeds meer jeuk krijgt door de voortdurende irritatie en wrijving. Als dit onbeheerd blijft, kan dit uiteindelijk zelfs leiden tot een volwaardige oorinfectie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat sommige hondenrassen vatbaarder zijn voor oorinfecties dan andere. Dit is meestal te wijten aan fysieke kenmerken, zoals lange, hangende oren met veel haar. Deze fysieke kenmerken kunnen leiden tot een hogere vochtigheidsgraad in het oor en de opbouw van oorsmeer vergemakkelijken, wat resulteert in jeukende oren.

Voor deze honden is het bijzonder belangrijk om de oren regelmatig te controleren en te reinigen met een geschikt reinigingsmiddel, zoals Monoclean Oorreiniger. Dit helpt om de opeenhoping van oorsmeer te verminderen en de kans op infectie te verlagen.

Het is cruciaal om te vermelden dat, net als bij mensen, het niet raadzaam is om met een wattenstaafje in het oor van je hond te wroeten.

Hoewel het misschien verleidelijk is om dit te doen in een poging het oorsmeer te verwijderen, kan dit daadwerkelijk meer schade aanrichten door het oorsmeer dieper in het oor te duwen of zelfs het trommelvlies te beschadigen.

Hoe kan ik de jeuk stoppen?

De oorzaken van jeukende oren die we hier noemen zijn de meest voorkomende oorzaken, maar zeker niet de enige. Zo kan je hond ook een auto-immuun probleem hebben, of een schimmelinfectie.

Om de jeuk te stoppen is het belangrijk om de oorzaak van de jeuk te weten. In een meer vergevorderd stadium, waarbij al schade aan het oor is ontstaan, is het altijd aan te raden de hond even bij de dierenarts te laten onderzoeken.

Laat je echter niet alleen met een antibiotica kuur afschepen, maar probeer samen met de dierenarts de oorzaak te achterhalen. Antibiotica kan een infectie met bacterien natuurlijk stoppen, en soms is dit nodig. Als er echter een onderliggende oorzaak is voor de oorinfectie, zal het probleem steeds weer terugkomen wanneer je de oorzaak niet aanpakt.

Bij een beginnende, matige jeuk, kan het de moeite waard zijn om het oor een paar keer goed schoon te maken met een oorreiniger, en een paar dagen af te wachten of dit het probleem verhelpt.

Ook het toedienen van een goed vlooienmiddel zoals Advantage kan helpen. Houd er rekening mee dat niet elk vlooienmiddel tegen spinachtigen zoals mijten werkt. Zeker bij honden die vaak jeuk aan hun oren hebben, is een goed, breed werkend vlooienmiddel geen overbodige luxe.

Verder kan je een natuurlijk middel gebruiken om honden met gevoelige oren te ondersteunen. Puur Auris bijvoorbeeld, bevat plantaardige olien die kunnen helpen bij irritaties in de oren.

Als het probleem erger wordt, er wondjes in het oor zitten of als de hond erg veel jeuk heeft, zal een dierenarts het oor moeten onderzoeken om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Zo kan de dierenarts een behandelplan opstellen om de jeuk te verhelpen.

Laat je hond niet te lang met dit probleem rondlopen, want een oorinfectie kan een serieus risico vormen voor het welzijn van je hond. De hond kan zelfs blijvende schade veroorzaken aan de binnenkant van het oor, en ook het trommelvlies kan beschadigd raken.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...