Ziek tijdens loopsheid; De loopsheid van een hond, ook wel bekend als de oestrusfase, vindt een of twee keer per jaar plaats. In deze fase bereidt het lichaam van een hond zich voor om gedekt te worden en drachtig te raken. Als gevolg van de hormonale en fysieke veranderingen die optreden, kan je hond zich gedurende deze tijd lusteloos voelen, pijn hebben of er ziek uitzien.
Elke hond is anders, en terwijl je bij de ene hond bijna niks merkt van de loopsheid, zal de andere hond hier veel last van hebben. Een hond kan tijdens de loopsheid ziek lijken en het komt zelfs voor dat de hond pijn heeft.
In dit artikel zullen we bekijken wat er normaal gebeurt tijdens de cyclus van een hond, wat een normale reactie is en waar je op moet letten om te zien of je hond veterinaire aandacht nodig heeft.
TOP TIP
deze comfortabele loopsheidbroekjes worden door veel hondeneigenaren met veel tevredenheid gebruikt om ervoor te zorgen dat meubels in huis schoon blijven tijdens de loopsheid. Ze worden door veel honden goed getolereerd en blijven netjes zitten.
Stadia van de cyclus van een hond
Er zijn officieel 4 fasen in de voortplantingscyclus van een vrouwelijke hond. Gemiddeld duurt het 6-12 maanden voordat een hond alle 4 fasen heeft voltooid.
Proestrus
Veel mensen gaan ervan uit dat in deze fase een hond zwanger kan worden, omdat je tijdens deze fase een gezwollen vulva en bloeding zult opmerken. Deze fase, die in de meeste gevallen 9 dagen duurt, is echter slechts de voorbereiding en honden zijn nog niet vruchtbaar.
Oestrus
In dit stadium kan de hond drachtig worden. Het duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan in totaal 3-21 dagen duren. Dit is de fase die de loopsheid van de hond wordt genoemd. Je hond bloedt vaak lichter tijdens deze fase. Dit is de fase waarop de grootste kan is dat jouw hond ziek lijkt of is tijdens haar loopsheid.
Dioestrus
Deze fase vindt plaats na oestrus en duurt 2-3 maanden, of totdat puppy’s worden geboren (als de hond drachtig is). De zwelling van de vulva neemt af en een hond is niet ontvankelijk voor paring.
Anoestrus
Ten slotte gaat je hond in de “rustfase”. Deze fase duurt het langst, en er gebeurt op dit moment hormonaal weinig bij je hond tot de Proestrus weer begint.
Tijdens de proestrus- en oestrusstadia is de kans het grootst dat je fysieke en gedragsveranderingen bij je hond ziet.
Normale symptomen bij een loopse hond
Als je hond loops is, zie je waarschijnlijk bloederige afscheiding en een gezwollen vulva, dit betekent niet dat de hond ziek is tijdens zijn loopsheid. Sommige honden hebben echter andere symptomen of worden op andere manieren beïnvloed door hun loopsheid, naast de bloederige afscheiding en gezwollen vulva.
De hoeveelheid bloed moet minimaal zijn en sommige honden houden zichzelf relatief schoon, waardoor je er nauwelijks iets van merkt. Je moet hoogstens af en toe kleine drupjes zien als je hond even ergens gezeten heeft.
Persoonlijkheid
Persoonlijkheidsveranderingen tijdens de loopsheid van je hond zijn ook relatief normaal. Ze kunnen variëren van een hond die aanhankelijker is en altijd wil knuffelen, tot een hond die de naam eer aan doet die gewoonlijk wordt gebruikt voor vrouwelijke honden. Chagrijnigheid en vermijding van contact is normaal als je hond zich niet op zijn best voelt!
Het kan zijn dat je hond een sterkere versie van zijn of haar gebruikelijke persoonlijkheid heeft, of dat zijn persoonlijkheid juist ineens compleet anders is.
Het is ook normaal dat je hond veranderingen in eetlust ervaart. In de meeste gevallen heeft dit tot gevolg dat je teefje tijdens de eerste week van de loopsheid minder wil eten. Het is echter ook mogelijk dat je hond hongeriger zal zijn dan normaal.
Veel teefjes gaan hun staart op een bepaald moment anders dragen, waardoor de hond wat angstig of minder blij kan lijken, maar dit is normaal. Ze doen dit om te voorkomen dat een eventuele reu in de buurt komt.
Op het moment dat je hond vruchtbaar is en klaar voor een dekking, zal ze de staart juist wat omhoog en zijwaarts houden als een reu nadert.
Ten slotte kan je hond misselijker worden als hij loops is en daardoor overgeven. Als je hond vaak overgeeft tijdens de loopsheid, kan er echter iets mis zijn, maar daar komen we later op terug.
Zoals je kunt zien, zijn er verschillende symptomen die kunnen optreden tijdens de normale loopsheid van een hond. Als je je hond leert kennen en vaker de loopsheid meemaakt, zul je erachter komen wat normaal is voor je hond en ongewone symptomen sneller opmerken.
Ziek tijdens loopsheid, welke symptomen zijn reden tot zorgen?
Als je hond veel bloedt, kunt je overwegen om je hond voor de zekerheid naar de dierenkliniek te brengen. Bloeden mag niet drastisch zijn! Overleg in ieder geval even met een dierenarts als je je zorgen maakt over abnormale hoeveelheden bloed of een vreemde kleur bloed.
Hoewel bij honden tijdens een normale loopsheid wat braken, en lethargie en andere symptomen van ziekte aanwezig kunnen zijn, is dit niet altijd normaal. Het is een goed idee om altijd een thermometer voor je hond in huis te hebben, zodat je de temperatuur van je hond kunt controleren.
Lees Meer
Waarom is mijn hond lusteloos na de loopsheid?
Hoe meet je de temperatuur van een hond?
Neem de temperatuur regelmatig op als je hond traag, depressief en ziek lijkt tijdens loopsheid. Ook als je hond pijn lijkt te hebben, kan het een goed idee zijn om even de temperatuur te controleren. Een groot gevaar bij honden die loops zijn, is een baarmoederontsteking. Neem altijd contact op met je dierenarts als je hond warm voelt of koorts heeft. Een baarmoederontsteking moet namelijk snel behandeld worden.
Maak je je om wat voor reden dan ook zorgen om je hond? Dan is het altijd de moeite waard om de dierenarts van je hond te bellen. Wacht bij verhoging dus niet te lang. Dit is een duidelijk teken dat je hond ergens een infectie heeft die snel behandeld moet worden.
De volgende symptomen tijdens de loopsheid rechtvaardigen een bezoek aan de dierenarts:
- Vreemde geur en kleur of slijmerige uitvloeiing
- Lange tijd slecht of niet eten
- Veel braken
- Gezwollen buik
- Koorts, hond voelt warm
- Lethargie, eventueel in combinatie met bovenstaande
- Onregelmatig of niet meer loops worden
TOP TIP:
Groene Os Provarium Breeding is een supplement dat je hond kan ondersteunen tijdens en na de loopsheid. Het bevat Monnikspeper, een plant die kan helpen bij het stabiliseren van een verstoorde hormoonbalans. Het helpt ook als de loopsheid van je hond uitblijft, of juist langer dan normaal aanhoudt.
Ziek tijdens loopsheid of abnormale loopsheid
Naast symptomen tijdens de loopsheid, treden er vaak afwijkingen op wanneer de cyclus van een hond onregelmatig is.
Honden lijken soms een cyclus over te slaan, maar hebben dan vaak een “stille loopsheid” zonder waarneembare symptomen. Ook een “gespleten loopsheid” die optreedt gedurende twee tijdsperioden komt regelmatig voor. Daarnaast kan de loopsheid van je hond langer aanhouden dan normaal.
Een abnormale loopsheid komt vaker voor bij jonge honden. De cycli hebben de neiging regelmatiger te worden naarmate de hond ouder wordt.
Ondervoeding, hypothyreoïdie en ziekten zoals Cushing kunnen er ook voor zorgen dat een hond zijn loopsheid overslaat. Dit vanwege al het andere dat in het lichaam van je hond gebeurt, zoals een verstoorde hormoonbalans.
Vooral tijdens de eerste paar cycli van je hond, is een abnormale loopsheid te verwachten. Wel moet je het altijd in de gaten houden. Het kan zo zijn dat de abnormale loopsheid van je hond het nieuwe normaal wordt. Dit kan een teken zijn dat je hond last heeft van een onderliggend, meestal hormonaal gezondheidsprobleem. En dat deze dus blijvend ziek is tijdens haar loopsheid.
Als de cycli abnormaal blijven, is het de moeite waard om met de dierenarts te praten over mogelijke medische problemen die een abnormale loopsheid kunnen veroorzaken.
Sterilisatie bij ziek zijn tijdens loopsheid
Veel symptomen van ongemak kunnen worden geassocieerd met een normale loopsheid. Denk bijvoorbeeld aan lethargie en gedragsveranderingen, maar dit hoeft niet te betekenen dat je hond moet lijden.
Sterilisatie is een goede optie om de loopsheid te stoppen. Anders kan de dierenarts je hond misschien helpen met een verscheidenheid aan medicijnen om de loopsheid comfortabeler te maken.
Kalmerende middelen en pijnstillers kunnen in extremere gevallen worden voorgeschreven. Dit gebeurt vooral wanneer de kwaliteit van leven van de hond is verslechterd als gevolg van de ziekte tijdens hun loopsheid.
Bij deze honden moet je sterk overwegen om ze te steriliseren. Het beste is om dit te doen voor hun volgende cyclus als er niet met ze wordt gefokt.