Wat te doen als je pup last heeft van tanden wisselen?

W

Tanden wisselen pup; Wanneer puppy’s 3-4 maanden oud zijn, beginnen ze hun melktanden te verliezen en hun volwassen tanden te krijgen. Dit proces kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn voor de puppy, en frustrerend voor jou, omdat je pup overal op zal willen kauwen.

Er zijn echter veel dingen die je kunt doen om je puppy bij het tanden wisselen te helpen, zodat jij en je puppy deze periode van 2-3 maanden ongedeerd kunnen doorstaan.


TOP TIP

Pups die wisselen hebben behoefte aan kauwmateriaal. Als je ze dit niet geeft, zul je merken dat je pup zelf iets gaat vinden om op te kauwen. Bestel bijvoorbeeld dit snackpakket met gezonde natuurlijke kauwsnacks van Alsa-Nature om erachter te komen welke snacks jouw pup het lekkerst vindt.


Hoe werkt het tanden wisselen bij honden?

Wanneer puppy’s net geboren worden, hebben ze geen tanden – alleen hun tandvlees. Als ze ongeveer 2-3 weken oud zijn, krijgen ze hun eerste tanden – ook wel melktanden genoemd.Deze tanden zijn extreem scherp, en ze helpen de puppy’s om bijtremming te leren – hoe hard ze hun soortgenoten, en hun baasje, kunnen en mogen vastpakken met hun tanden.

Deze scherpe melktanden beginnen na ongeveer drie tot vier maanden oud uit te vallen en worden vervangen door volwassen tanden. De volwassen hond heeft 42 tanden!

Gedurende deze tijd zal je puppy waarschijnlijk uit zijn mond bloeden, pijnlijk tandvlees hebben en een pijnlijke mond krijgen. Wisselende puppy’s willen meestal dolgraag kauwen op alles. Vaak zullen je schoenen en je meubels eronder te lijden hebben.

Tegen de tijd dat je puppy 6 maanden oud is, moet hij al zijn volwassen tanden op zijn plaats hebben en zijn melktanden zijn kwijtgeraakt. Je merkt misschien niet dat de tanden eruit vallen, aangezien de meeste tanden tijdens het spelen worden ingeslikt. Lees hier meer over het opvoeden van je pup, de tips, tricks en uitdagingen die hierbij komen kijken.

 Als je puppy niet al zijn melktanden heeft verloren tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is, kan het zijn dat zijn melktanden verwijderd moeten worden door een dierenarts. Breng een jonge hond daarom af en toe voor een routine controle naar de dierenarts, zodat de dierenarts problemen op tijd opmerkt.

Hoe help je een pup met wisselende tanden?

Omdat je puppy een zeer ongemakkelijk proces zal doormaken terwijl hij tandjes krijgt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Je moet eraan werken om je puppy goede gewoonten bij te brengen, maar het kan zijn dat hij vanwege zijn leeftijd en zijn ongemak niet zo goed kan functioneren als een volwassen hond.

Het is belangrijk op te merken dat er geen veilige vrij verkrijgbare pijnstillers voor honden zijn. Geef je puppy geen medicijnen voor de pijn en het ongemak van wisselen die je niet onder begeleiding van de dierenarts voor je puppy hebt gekregen. Meestal is pijnmedicatie niet nodig.

In plaats daarvan is het geven van rustgevende kauwsnacks aan je puppy een geweldige manier om hem te helpen als hij last heeft van tanden die uitvallen of doorkomen.

Er zijn verschillende soorten kauwsnacks, van harde Nylabones en geweien tot zachter, rubberen speelgoed. Je zult waarschijnlijk met een variëteit moeten experimenteren om te zien wat je puppy het lekkerst vindt, en dit kan ook veranderen naarmate hij groeit.Tanden wisselen pup

Kauwspeelgoed

Het kan vooral handig zijn als je je puppy kunt laten kauwen op iets kouds of bevroren, omdat het de pijn aan zijn tandvlees kan verzachten.

Er is speelgoed dat speciaal is gemaakt om in water te worden gedrenkt en ingevroren voor wisselende puppy’s. Je kunt je puppy ook een Kong geven die gevuld is met voer en ingevroren is.

Het zal niet alleen de tanden van je pup helpen, maar het is ook een geweldige verrijkingsactiviteit om ze bezig te houden! Je kunt de Kong vullen met nat puppyvoer, yoghurt, pindakaas of een andere substantie vermengd met het droogvoer voordat je het invriest om het bij elkaar te houden.

Zelfs bevroren wortelen kunnen een nuttige optie zijn om de tanden van je puppy te kalmeren. Kauwspeelgoed kalmeert niet altijd de mond van een puppy, maar tandjes krijgen is tijdelijk en kauwen is een geweldige bezigheid voor je wisselende puppy. Het voorkomt ook dat de pup op spullen gaat kauwen die niet stuk mogen.

De beste manier om een wisselende pup te helpen, is door veilig en geschikt kauwmateriaal aan te bieden, en eventueel speelgoed dat afgekoeld is in de vriezer.

Er zijn oneindig veel speeltjes die je veilig kunt gebruiken, maar een speeltje waar je brokjes in kunt stoppen en die ook in de koelkast kan, mag niet ontbreken aan je speeltjescollectie. Bekijk bijvoorbeeld deze cactus, als voorbeeld van het type speeltjes dat goed is voor een wisselende pup.

Wat als je tanden wisselende pup in jou bijt?

Puppy’s die tandjes krijgen, kunnen veel meer in je benen, handen en kleding bijten omdat ze geïrriteerd zijn door hun pijnlijke mond. Veel hondeneigenaren vinden dit heel vervelend en frustrerend.

Het is natuurlijk gedrag voor een pup, maar je moet hem wel laten weten dat je bepaald gedrag niet accepteert. Dit doe je door te stoppen met spelen als je pup in je handen, voeten of kleding bijt. Na een tijdje zal je pup de connectie maken met bijten en het stoppen van het spel, waarna hij voorzichtiger zal zijn. Om het duidelijker te maken kun je een woord, zoals ‘nee!’ verbinden aan het bijten en het stoppen met spelen.Tanden wisselen pup

Probeer daarnaast je pup af te leiden met speelgoed waar op gekauwd mag worden. Dit helpt niet alleen om je vingers en kleding te beschermen tegen scherpe tanden, maar het helpt je puppy ook om te leren welke voorwerpen geschikt zijn om in plaats daarvan te bijten.

Hoe kun je een bijtende pup afleiden?

Als je een bijtende pup af wil leiden, moet je ervoor zorgen dat je voldoende puppyspeelgoed in de buurt hebt, in verschillende vormen en texturen, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot een geschikt voorwerp waar je puppy op kan bijten.

Voor pups die erg enthousiast bijten met hun scherpe tandjes, zou je kunnen overwegen om er gewoon een in je zak te dragen voor het geval je hem nodig hebt.

Terwijl de puppy aan je benen of handen knabbelt, pak je het speeltje en schud je het op de grond om hem te verleiden het speeltje te achtervolgen.

Sommige hondeneigenaren leren hun puppy onbewust op vroege leeftijd met hun handen te spelen. Als de pup nog klein is, en de tandjes weinig schade aanrichten, is dit natuurlijk grappig.

Het is echter beter om je pup gelijk te leren dat bijten geen voordeel oplevert. Bijten op objecten is natuurlijk gedrag voor een hond, maar bijten op je handen hoef je niet te accepteren. Geef je pup geen aandacht als hij met zijn tanden je aandacht probeert te trekken, en leer hem alternatief gedrag aan.

Als je pup niet meer stopt, kan het een idee zijn om hem aan te moedigen te gaan liggen om te rusten. Soms kan een bench hierbij uitkomst bieden, het hangt van het karakter van je pup af hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Soms zijn pups net kleine kinderen, waarbij ze niet stoppen met spelen als ze moe zijn. Zeker pups van rassen met veel energie zullen vaker begrenst moeten worden om ervoor te zorgen dat ze genoeg rust krijgen.

Wanneer moet je een dierenarts bezoeken bij pijn tijdens wisselen?

Als je puppy veel pijn lijkt te hebben tijdens het tandjes krijgen, kun je altijd naar de dierenarts gaan om te zien of er iets is dat de pijn bij je pup veroorzaakt. Soms komen de tandjes niet goed door, of vallen de melktanden niet goed uit.

Controleer regelmatig het gebit van je pup, en ga langs de dierenarts als je vreemde dingen ziet, zoals overdreven bloedend tandvlees, dubbele tanden of extreem scheve tanden.

Het wisselen van de tanden van een puppy is een normaal proces van het opgroeien van de puppy, en het is normaal dat je pup hier wat last van heeft. Als je puppy zijn melktanden niet goed wisselt, zullen deze waarschijnlijk door een dierenarts moeten worden verwijderd.

Als je de tanden laat zitten, kan je puppy in de toekomst pijn en eetproblemen krijgen omdat zijn mond te veel of hele scheve tanden heeft.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...