Vaak als onze harige vrienden zich niet lekker voelen, wordt hun gedrag afwijkend of onvoorspelbaar. Als je normaal gesproken relaxte hond onrustig is geworden, kan het zijn dat er een probleem is. Er zijn tal van redenen waarom je onrustige hond niet gaat liggen, en de meeste daarvan zijn eenvoudig te verhelpen. Lees verder voor meer informatie over hoe je je onrustige hond kunt helpen.
Wat is rusteloosheid bij honden?
Een hond die zich nerveus, onrustig of ziek voelt, vertoont vaak zogenaamd onrustig gedrag. Dit kan bestaan uit, maar is niet beperkt tot, het volgende:
- Ijsberen, onrustig rondlopen
- Gaan zitten en dan meteen weer opstaan
- Niet willen of kunnen gaan liggen
- Zeuren
- Eten weigeren
- Vragen om aandacht
Als je hond deze symptomen, of ander nieuw gedrag vertoont, laat hem dan controleren door een dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.
Redenen waarom een onrustige hond niet wil gaan liggen
Er zijn veel verschillende redenen waarom je hond onrustig kan worden, begint te ijsberen of weigert te gaan liggen. De meeste komen veel voor en zijn eenvoudig te verhelpen, dus probeer je geen zorgen te maken. Laten we eens kijken naar de meest gemelde oorzaken van rusteloosheid en hoe je ermee om kunt gaan.
Opwinding
Dit is verreweg de meest voorkomende reden waarom een hond onrustig kan zijn. Het wordt vaak gezien bij honden die lange tijd alleen zijn. Als je ‘s morgens naar je werk vertrekt, weet je hond nooit zeker hoe lang je weg zult zijn.
Het is spannend voor ze als je terugkomt en het kan sommige honden wat tijd kosten om tot rust te komen. Zelfs als je hond in een vaste routine zit, raakt hij nog steeds opgewonden om je thuis welkom te heten.
Je kunt helpen de opwinding te verminderen door een eenvoudige ‘thuiskomst’-routine in te voeren. Als je de deur binnenkomt, is het belangrijk dat je de hoge energie van je hond niet bevestigt.
Negeer hem gedurende 2-5 minuten – dit betekent niet praten, niet aanraken en geen oogcontact. Zodra de hond begint te kalmeren, kun je hem aandacht geven. Blijf echter kalm en ga pas later met je hond spelen. Dit zal hem helpen sneller tot rust te komen.
Angst
De hond kan zich ook nerveus of angstig voelen als hij alleen thuis gelaten wordt, of zijn zenuwen kunnen getriggerd worden door externe factoren zoals luide bouwwerkzaamheden of een uitlaat van een auto. Sommige honden zoeken een rustig plekje om zich te verstoppen als ze zich nerveus voelen, terwijl andere honden zichzelf kalmeren door te gaan rondlopen.
Als je merkt dat je hond weigert te gaan liggen, ijsbeert of andere tekenen van rusteloosheid vertoont, bedenk dan of er onlangs iets is veranderd in de buurt of in je dagelijkse routine. Je hond voelt zich misschien ongemakkelijk bij deze nieuwe verandering en weet niet hoe hij ermee om moet gaan.
Het is nuttig om je hond een rustige veilige ruimte te geven waar hij niet gestoord wordt. Zet zijn bed of bench in een hoek van een rustige kamer met een knusse deken en zijn favoriete speeltje. Als je merkt dat de hond onrustig gedrag vertoont, begeleid hem dan voorzichtig naar zijn veilige ruimte. Hij zal deze ruimte eerder gebruiken als er weinig licht is. Je kunt ook proberen wat rustige muziek af te spelen, zoals klassieke muziek of walvisgeluiden.
Verveling of frustratie
Een andere veel voorkomende oorzaak van rusteloosheid bij honden is verveling, of een gebrek aan stimulatie. Dit komt vaak voort uit te weinig beweging of een gebrek aan mentale verrijking. Dit geldt vooral voor werkrassen als collies, herders en retrievers.
Als honden niet de kans krijgen om hun overtollige energie te verbranden, kunnen ze rusteloos, angstig en destructief worden. Als je hond weigert tot rust te komen en druk loopt te ijsberen of je lastigvalt, kan dat een aanwijzing zijn dat hij langere wandelingen nodig heeft of iets om zich mee bezig te houden.
Je kunt dit heel eenvoudig doen door de hond puzzelballen, snuffelmatten of Kongs te geven. Alles waarbij hij zich moet concentreren en problemen moet oplossen is een goede manier om hem te vermoeien en stress te verminderen. Als je hond droge brokken eet, kun je het voer in de achtertuin strooien in plaats van een bak te gebruiken. Dit stimuleert je hond om zijn reukzin te gebruiken en is een geweldige fysieke en mentale training.
Oncomfortabele omgeving
Een onrustige hond die niet gaat liggen kan te maken hebben met het feit dat hij zich niet op zijn gemak voelt. Misschien is hij zijn hondenmand ontgroeid, of is zijn gebruikelijke slaapplek bezet. Honden zijn kieskeurig over waar ze rusten, dus is het belangrijk dat je hond een plek heeft waar hij altijd bij kan.
Honden kunnen onrustig worden als hun bed of bench in een lawaaierig deel van het huis staat. Er kan een koude tocht zijn, of je kunt luide buren hebben die je hond onrustig maken. Probeer het bed te verplaatsen naar een rustiger deel of naar een plek dicht bij de plek waar de hond aan het drentelen is. Zodra je hond zich op zijn gemak voelt, zou het ijsberen moeten stoppen.
Honger of verwachting van voedsel
Als hondeneigenaren weten we dat honden heel goed weten wanneer het etenstijd is. Honden vertonen vaak onrustig gedrag rond etenstijd, omdat ze uitkijken naar het eten.
Je hond kan weigeren te gaan liggen als hij honger heeft. Dit komt vaak voor bij puppy’s en puberende honden, omdat hun porties en voedingsbehoeften veranderen.
Elke hond is anders en de richtlijnen op de verpakking van hondenvoer zijn niet “one size fits all”. Als je vermoedt dat je hond na het eten nog steeds honger heeft, praat dan met je dierenarts voor advies. Het kan zijn dat je hond gewoon meer voedsel nodig heeft, of dat er niet aan zijn voedingsbehoeften wordt voldaan.
Vermijd voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte, omdat dit kort na de maaltijd een high kan veroorzaken, wat kan leiden tot onrustig rondlopen en prikkelbaar gedrag.
Pijn of ongemak
Afgezien van de eenvoudige antwoorden die we al besproken hebben, kan je hond onrustig zijn en niet willen liggen vanwege pijn of ongemak. Dit kan het gevolg zijn van een lichamelijke verwonding of een ziekte.
Controleer je hond op snijwonden, ontbrekende haren of zwellingen, want dit kunnen tekenen van letsel zijn. Honden kunnen lichte verwondingen oplopen tijdens het spelen met andere honden. Dit gebeurt wel vaker en verdwijnt meestal na een paar uur. Als je langer dan 24 uur symptomen opmerkt, vraag dan advies aan een dierenarts.
Ziektes zoals gewrichtsaandoeningen of immuunziekten kunnen ook rusteloosheid veroorzaken. Gewrichtsaandoeningen kunnen stijfheid en pijn veroorzaken, waardoor het voor honden moeilijk wordt om te gaan liggen of een comfortabele rusthouding te vinden.
Dit leidt tot veel gedraai, ijsberen of weigeren te gaan liggen. Ook dit kan onder controle worden gehouden door de dosering van ontstekingsremmende medicijnen aan te passen om het ongemak veroorzaakt door de gewrichten te verminderen.
Neurologische aandoeningen
Dit is de minst waarschijnlijke oorzaak van een onrustige hond die niet gaat liggen, maar het is toch belangrijk om de symptomen te begrijpen. Neurologische aandoeningen zoals tumoren, toevallen en epilepsie kunnen onrustig rondlopen, slingeren en ander rusteloos gedrag veroorzaken.
Je hond kan onevenwichtig lijken of een slechte coördinatie hebben. Het kan lijken alsof hij vergeet waar dingen zijn, zoals zijn etensbak of zijn bed. Dit valt vaak samen met verlies van gehoor en/of gezichtsvermogen.
Als je veranderingen opmerkt in het gedrag van je hond, waaronder rusteloosheid, weigering of onvermogen om te gaan liggen en ijsberen, vraag dan advies aan een dierenarts. Veel neurologische aandoeningen kunnen goed beheerd worden met medicijnen en eenvoudige leefstijlaanpassingen.