Je begint enkele vreemde veranderingen bij je teefje op te merken. Haar gedrag begint te veranderen, en je merkt dat sommige reutjes in de buurt meer belangstelling hebben voor je hond. Niet alleen het gedrag veranderd, maar ook bepaalde uiterlijke kenmerken. Dit zijn de eerste voortekenen van loopsheid.
Zolang een hondenbezitter oplettend is, zijn de voortekenen van loopsheid vrij gemakkelijk op te merken! We zullen een aantal belangrijke maar algemene symptomen noemen die gemakkelijk te herkennen zijn. Daarnaast hebben we uitgezocht welke voortekenen je vaak ziet in elke fase van de loopsheid.
- Vergrote vulva (een deel van de vagina)
- Bloederige of bruine vaginale afscheiding
- Veel likken rond de liesstreek
- Veranderingen in staartposities
- Toegenomen ‘nerveus/angstig’ gedrag
Lees Ook:
Waarom is mijn hond lusteloos na de loopsheid?
Wat te doen als je hond ziek is of pijn heeft tijdens de loopsheid?
Voortekenen tijdens de eerste fase van loopsheid bij honden: Pre-oestrus
Tijdens deze specifieke periode kan je teefje verschillende gedragsveranderingen vertonen, die variëren van lichte onrust tot een toegenomen spanning. Dit zijn de allereerste voortekenen van loopsheid.
Dit kan zich uiten in de vorm van het constant volgen van je bewegingen, waarbij ze soms meer aanhankelijk lijkt dan normaal of juist meer afstandelijk.
Ze kan ook vaker onderdanig gedrag vertonen, wat gekenmerkt wordt door een lage houding van de staart.
Fysieke veranderingen kunnen ook optreden, zoals een lichte zwelling van haar vulva en een mogelijke bloeding, wat kenmerkend is voor deze fase van haar cyclus.
Rond deze tijd, die gemiddeld negen dagen duurt, zul je waarschijnlijk subtiele veranderingen bij je hond beginnen op te merken. Je teefje is aan een nieuwe cyclus begonnen, en hoewel ze nog niet bereid of klaar is om te paren, is dit de fase waarin de meeste eigenaren opmerken dat hun hond ‘loops’ is.
In deze pre-oestrus fase zal je teefje over het algemeen weinig interesse hebben in mannelijke honden, maar dat betekent niet dat het andersom ook zo is.
Integendeel, reuen zullen zich aangetrokken voelen tot je teef, voornamelijk vanwege haar verhoogde oestrogeenspiegels en het begin van de follikelvorming in haar eierstokken.
Deze aantrekking kan ertoe leiden dat je teefje zich anders gaat gedragen in het bijzijn van andere honden. Ze kan wat ‘asociaal’ gedrag gaan vertonen en ervoor kiezen om dichter bij jou te blijven dan normaal.
Veel teefjes in de oestrusfase lopen vaker met hun staart tussen hun poten rond, wat een duidelijk teken is van de veranderde dynamiek in hun gedrag en hun omgang met andere honden.
De voortekenen van pre-oestrus in het kort:
Gezwollen vulva
Bloederige vaginale afscheiding
Mogelijk meer urineren
Toegenomen ‘aanhankelijk’ gedrag, verandering van gedrag
Voortekenen tijdens de tweede fase van loopsheid bij honden: Oestrus
Het kan je zijn opgevallen dat mannelijke honden in de omgeving een verhoogde nieuwsgierigheid vertonen, vooral rond je teefje.
Ze zullen misschien zelfs pogingen ondernemen om een manier te vinden om dicht bij haar te komen, ongeacht de hindernissen.
Dit komt omdat een intacte (niet-gecastreerde) reu de geur van een loopse hond zal opmerken, wat voor hem een enorme afleiding vormt. Deze nieuwe geur in zijn omgeving zorgt voor een instinctieve reactie die zijn aandacht trekt.
Tijdens deze periode kunnen reuen ook agressiever gedrag vertonen dan normaal. Het is een natuurlijke reactie op de feromonen die je teefje uitzendt, maar het is belangrijk om op te merken dat deze toename van agressiviteit kan leiden tot gevechten tussen reuen.
Om dergelijke incidenten te voorkomen, is het raadzaam om reuen zoveel mogelijk uit de buurt van je teefje te houden.
Dit helpt ook om een ongeplande dekking te voorkomen, iets dat je zeker niet wilt dat gebeurt.
Op dit punt in haar cyclus is je teefje klaar en ontvankelijk om te paren met reuen.
De meeste teefjes beginnen hun eerste oestrus – de periode waarin ze ontvankelijk zijn voor paring – tussen 6 en 24 maanden. Dit kan echter variëren, meestal beginnen kleinere rassen eerder, terwijl grotere rassen later beginnen.
De duur van de oestrus varieert sterk en kan van 4 tot 24 dagen duren.
Fysieke veranderingen zijn ook merkbaar tijdens deze fase. De vulva van je teefje zal nog steeds groter zijn dan normaal, maar het kan ook een beetje ‘zachter’ aanvoelen. Bovendien kun je mogelijk een afname van bloederige vaginale afscheiding opmerken, wat een indicatie is van het verloop van haar cyclus.
De voortekenen van oestrus in het kort:
Teefje lijkt zenuwachtig
Verhoogde alertheid, snel afgeleid
Vergrote Vulva
Verminderde bloederige vaginale afscheiding
Interesse in reuen wordt groter
Voortekenen tijdens de derde fase van loopsheid bij honden
Het begint eindelijk weer te lijken op het dagelijkse leven zoals je het kent voor je harige vriendin!
Het bloeden, dat een duidelijk kenmerk was van haar loopsheid, is volledig gestopt.
Dat vreemde gedrag dat ze vertoonde, verdwijnt ook geleidelijk. En de mannelijke honden in de buurt, die eerder leken geobsedeerd door haar aanwezigheid, beginnen zich ook eindelijk normaal te gedragen.
Je zult merken dat je teefje in deze fase geen interesse meer toont in reuen.
Dit is een duidelijk teken dat haar cyclus ten einde loopt. Dit zijn enkele van de laatste tekenen van loopsheid bij honden die je zult observeren.
Op hormonaal niveau zijn haar oestrogeenspiegels, die eerder piekten, nu het laagst in de hele cyclus. De door hormonen geïnduceerde gedragsveranderingen, variërend van verhoogde gehechtheid tot licht agressief gedrag, beginnen ook te verdwijnen.
Daarentegen bereiken de progesteronniveaus, een geslachtshormoon dat helpt bij het reguleren van de zwangerschap, hun hoogste punt tijdens deze fase. Dit gebeurt ongeacht of je hond al dan niet drachtig is geworden. Het is gewoon een natuurlijk onderdeel van haar cyclus.
Fysieke veranderingen zijn ook duidelijk zichtbaar. Als je eerder een vergrote vulva bij je teefje had opgemerkt, zul je zien dat deze nu geleidelijk aan weer normaal begint te worden.
Dit is het laatste deel van de cyclus, die gewoonlijk duurt van ongeveer 60 tot 90 dagen, ervan uitgaande dat je teefje niet drachtig is geworden.
In deze laatste fase keert alles terug naar hoe het was voordat ze loops werd, en bereidt haar lichaam zich voor op de volgende cyclus.
De voortekenen van diestrus in het kort:
Vulva keert terug naar normaal
Normaal gedrag keert langzaam terug
Soms begint een teefje een tijdje na de loopsheid symptomen van dracht te vertonen, dit wordt schijndracht genoemd.
Een teefje steriliseren
Wanneer een vrouwelijke hond wordt gesteriliseerd, verwijdert een dierenarts haar eierstokken met een operatie. De dierenarts kan ook de eileiders en baarmoeder verwijderen, afhankelijk van de medische vereisten. Het teefje kan zich niet meer voortplanten en zal niet loops worden.
Gesteriliseerde teefjes gaan niet dezelfde hormonale veranderingen als een loopse hond en zullen minder gedragsveranderingen ervaren. Er is een kans dat je hond door sterilisatie stabieler gedrag zal vertonen.
Enkele voordelen van sterilisatie:
- Helpt mogelijke agressie te voorkomen
- Helpt mogelijke ontsnappingspogingen te beperken
- Normaliseert gedragsveranderingen
- Voorkomt agressie van reuen en dracht
- Voorkomt schijndracht en baarmoederontstekingen
Moet je een teef steriliseren?
Als je geen intentie hebt om je hond te laten fokken, kan sterilisatie een uitermate waardevolle keuze zijn.
Dit gaat niet alleen om het vermijden van ongewenste zwangerschappen, maar heeft ook gezondheidsvoordelen.
Het steriliseren van je teefje kan bepaalde aandoeningen, zoals een baarmoederontsteking, helpen voorkomen, wat bijdraagt aan haar algemene gezondheid en welzijn. Bovendien kan het ook resulteren in een stabieler gedrag van je teefje, doordat de hormonale schommelingen, die bepaalde gedragsveranderingen veroorzaken, worden geëlimineerd.
De voordelen van sterilisatie strekken zich ook uit tot jouw dagelijkse leven met je hond. Je kunt bijvoorbeeld met een gerust hart met haar wandelen zonder steeds rekening te moeten houden met mogelijke tekenen van loopsheid.
Bovendien zijn de symptomen van loopsheid, die zowel voor jou als voor je hond belastend kunnen zijn, na sterilisatie niet meer aanwezig.
In veel delen van de wereld is het steriliseren van straathonden een gemeenschappelijke praktijk om overpopulatie en ongecontroleerde voortplanting te beteugelen.
Hoewel dit in Nederland gelukkig niet noodzakelijk is, kan sterilisatie nog steeds voordelig zijn om een ongepland nestje te voorkomen.
Daarnaast moet men rekening houden met het feit dat zwangerschap en het fokken van een nestje pups niet altijd probleemloos verlopen. Er kunnen complicaties optreden die het leven van je trouwe viervoeter in gevaar kunnen brengen. Daarom moet het fokken van een nestje pups een weloverwogen keuze zijn, met zorgvuldig geselecteerde ouders die vrij zijn van genetische aandoeningen.