Je begint enkele vreemde veranderingen bij je teefje op te merken. Haar gedrag begint te veranderen, en je merkt dat sommige reutjes in de buurt meer belangstelling hebben voor je hond. Niet alleen het gedrag veranderd, maar ook bepaalde uiterlijke kenmerken.
Zolang een hondenbezitter oplettend is, zijn de voortekenen van loopsheid vrij gemakkelijk op te merken! We zullen een aantal belangrijke maar algemene symptomen noemen die gemakkelijk te herkennen zijn. Daarnaast hebben we uitgezocht welke voortekenen je vaak ziet in elke fase van de loopsheid.
- Vergrote vulva (een deel van de vagina)
- Bloederige of bruine vaginale afscheiding
- Veel likken rond de liesstreek
- Veranderingen in staartposities
- Toegenomen ‘nerveus/angstig’ gedrag
IN HET KORT
De algemene ‘Loopsheidcyclus’ duurt gemiddeld drie weken.
Een teefje wordt gewoonlijk om de zes tot acht maanden loops (1-2 keer per jaar).
Puppy’s kunnen al loops worden als ze zes maanden oud zijn!
Het is een goed idee om in deze periode hondenparken of te vermijden.
Een loops teefje kan stress veroorzaken bij intacte reuen.
Sommige hondeneigenaren gebruiken speciale loopsheidbroekjes voor hun teefjes.
Voortekenen tijdens de eerste fase van loopsheid bij honden: Pre-oestrus
In deze periode lijkt je teefje misschien wat onrustig, of een beetje meer gespannen. Soms volgt ze je overal en lijkt ze aanhankelijker of juist wat afstandelijker. Ze vertoont misschien vaker onderdanig gedrag, met een lage houding van de staart. Misschien is haar vulva een beetje opgezwollen en merk je dat ze een beetje bloedt.
Je zult rond deze tijd waarschijnlijk kleine veranderingen bij je hond opmerken. Je teefje is aan een nieuwe cyclus begonnen, en deze pre-oestrus fase duurt gemiddeld negen dagen. Hoewel je teefje nog niet klaar is om te paren, en dat ook niet wil, is dit de fase waarin de meeste eigenaren zeggen ‘mijn hond is loops’.
Hoewel je teefje meestal weinig interesse zal hebben in reuen, zullen reuen zich aangetrokken voelen tot je teef. Haar oestrogeenspiegels beginnen te pieken en er zullen zich follikels beginnen te vormen in de eierstokken.
Het kan zijn dat je teefje wat ‘asociaal’ gedrag gaat vertonen in de buurt van andere honden, en verkiest dicht bij je te blijven. Veel loopse teefjes lopen wat vaker met hun staart tussen hun poten rond.
De voortekenen van proestrus in het kort:
- Gezwollen vulva
- Bloederige vaginale afscheiding
- Mogelijk meer urineren
- Toegenomen ‘aanhankelijk’ gedrag, verandering van gedrag
Voortekenen tijdens de tweede fase van loopsheid bij honden: Oestrus
Is het je opgevallen dat de reuen in de buurt nieuwsgierig worden en misschien zelfs proberen een manier te vinden om dicht bij je teefje te zijn? Als een intact (niet-gecastreerd) reutje de geur van een loopse hond opmerkt, zal dit een grote afleiding voor hem zijn!
Reuen kunnen in deze fase wat agressief gedrag vertonen. Hoewel het een natuurlijke reactie is voor een hond, wil je niet dat twee reuen met elkaar gaan vechten. Houd reuen dus zoveel mogelijk uit de buurt, ook omdat je een ongeplande dekking natuurlijk wil vermijden.
Je vrouwtje is eindelijk ontvankelijk en kan paren met reuen (of je dat nu wilt of niet)! De meeste vrouwelijke honden beginnen hun eerste oestrus tussen zes en 24 maanden, meestal eerder voor kleinere rassen en later voor grotere rassen.
De oestrus kan variëren van 4 tot 24 dagen, hier zit veel variatie in. De vulva van je teefje zal nog steeds groter zijn dan normaal, maar kan een beetje ‘zachter’ worden. Mogelijk merk je een afname van bloederige vaginale afscheiding.
- Teefje lijkt zenuwachtig
- Verhoogde alertheid, snel afgeleid
- Vergrote Vulva
- Verminderde bloederige vaginale afscheiding
- Interesse in reuen wordt groter
Derde fase van hitte bij honden: Diestrus
De dingen beginnen eindelijk weer normaal te worden voor je harige meisje! Ze bloedt niet meer, het vreemde gedrag is gestopt en de mannetjes uit de buurt beginnen zich eindelijk normaal te gedragen.
Voortekenen tijdens de derde fase van loopsheid bij honden
Je teefje heeft tijdens deze fase geen interesse in reuen meer, haar cyclus loopt ten einde, en dit zijn enkele van de laatste tekenen van loopsheid bij honden! Haar oestrogeenspiegels zijn het laagst van de cyclus en haar ‘hormonaal geïnduceerde’ gedragsveranderingen zullen langzaam weggaan. Progesteron (een geslachtshormoon dat helpt bij het reguleren van de zwangerschap) niveaus zullen tijdens deze fase het hoogst zijn, ongeacht de zwangerschap.
Als je eerder een vergrote vulva hebt opgemerkt, begint deze terug te keren naar de normale grootte. Deze derde fase kan ongeveer 60 tot 90 dagen duren, ervan uitgaande dat je teefje niet drachtig is geworden.
- Vulva keert terug naar normaal
- Normaal gedrag keert langzaam terug
- Soms begint een teefje een tijdje na de loopsheid symptomen van dracht te vertonen, dit wordt schijndracht genoemd.
Een teefje steriliseren
Wanneer een vrouwelijke hond wordt gesteriliseerd, verwijdert een dierenarts haar eierstokken met een operatie. De dierenarts kan ook de eileiders en baarmoeder verwijderen, afhankelijk van de medische vereisten. Het teefje kan zich niet meer voortplanten en zal niet loops worden.
Gesteriliseerde teefjes gaan niet dezelfde hormonale veranderingen als een loopse hond en zullen minder gedragsveranderingen ervaren. Er is een kans dat je hond door sterilisatie stabieler gedrag zal vertonen.
Enkele voordelen van sterilisatie:
- Helpt mogelijke agressie te voorkomen
- Helpt mogelijke ontsnappingspogingen te beperken
- Normaliseert gedragsveranderingen
- Voorkomt agressie van reuen en dracht
- Voorkomt schijndracht en baarmoederontstekingen
Moet je een teef steriliseren?
Als je niet van plan bent om met je hond te fokken, is het een goed idee om haar te laten steriliseren. Dit elimineert bepaalde aandoeningen, zoals een baarmoederontsteking, en kan soms het gedrag van je teefje wat stabieler maken. Daarnaast kun je rustiger wandelen als je niet steeds rekening hoeft te houden met een eventuele loopsheid, en zullen jij en de hond geen ’last’ hebben van de symptomen van loopsheid.
In veel landen worden straathonden op grote schaal gesteriliseerd om overpopulatie tegen te gaan. In Nederland is dit gelukkig niet van toepassing, maar het is toch een goed idee om een ongepland nestje te voorkomen.
De dracht verloopt niet altijd zonder problemen, waardoor je onverhoopt je trouwe viervoeter kwijt kunt raken Het fokken van een nestje pups moet een weloverwogen keuze zijn, met zorgvuldig gekozen ouders die vrij zijn van (genetisch overdraagbare)aandoeningen.
Het is niet verplicht om je teefje te laten steriliseren, en er zijn veel mensen die hun teefje intact houden. Dit is een persoonlijke keuze die je zelf zal moeten maken door de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten.
- Als je teefje wordt gesteriliseerd, verklein je de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren!
- Een loops teefje weet wanneer ze vruchtbaar is, en jij misschien niet. Doe voorzichtig!