Welke mineralen heeft een hond nodig en waarom?

W

Welke mineralen heeft jouw hond nodig? Zowel wilde vossen en wolven als gedomesticeerde honden wijken af en toe van af van hun carnivoren dieet om frambozen, bosbessen en andere soortgelijke bessen te snoepen.

Daarnaast eten ze vaak wat kleine hoeveelheden kruiden, granen en grassen en zand of klei. Vaak doen ze dit om spijsverteringsproblemen verlichten en vitaminen en mineralen binnen te krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

Lees hier welke vitamines een hond nodig heeft en waarom

Honden hebben een reeks vitamines en mineralen nodig voor een optimale gezondheid, je hond kan zelfs ernstig ziek worden bij een vitamine of mineralen gebrek. Hier bekijken we het vaak over het hoofd geziene aspect van de gezondheid van honden; de mineralen die honden nodig hebben om gezond te blijven.

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn essentiele voedingsstoffen Mineralen vormen een van de groepen essentiële voedingsstoffen die een hond opneemt uit allerlei verschillende bronnen, zoals uit planten, water of uit vlees.  Een hond heeft mineralen nodig heeft voor de ontwikkeling en allerlei lichamelijke functies. Ze zijn daarom een ​​noodzakelijk onderdeel van een uitgebalanceerde, gezonde voeding.

Ze hebben belangrijke functies in het hondenlichaam. Zo zijn sommige mineralen betrokken bij zuurstoftransport in het lichaam, terwijl anderen nodig zijn voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Je kan het zo gek niet bedenken, of mineralen zijn erbij betrokken.

Daarom is het zo belangrijk dat je hond de juiste hoeveelheid mineralen binnenkrijgt via zijn voedsel. Van sommige mineralen heeft je hond echter grotere hoeveelheden nodig en van andere mineralen minder. Om het makkelijker te maken, worden ze daarom onderscheiden van elkaar door de termen macromineralen en micromineralen.

Het belangrijkste verschil tussen macromineralen en micromineralen is dat de macromineralen in grotere hoeveelheden nodig zijn dan de micromineralen. Beide typen zijn belangrijk, alleen de benodigde hoeveelheden verschillen.

Micromineralen zijn slechts in zeer kleine hoeveelheden vereist, maar ze zijn ook van vitaal belang voor de goede gezondheid van honden.

Macromineralen:

Calcium, fosfor, magnesium, natrium, chloride, kalium en zwavel

Micromineralen, ook wel bekend als sporenelementen:

IJzer, zink, koper, chroom, jodium, selenium, mangaan en fluorWat zijn de belangrijke functies van mineralen in het hondendieet – waarom hebben honden mineralen nodig?

In de onderstaande tabel kan je de functie van elk mineraal in het lichaam vinden. Veel mineralen hebben andere mineralen nodig om goed hun werk te kunnen doen.

De hond heeft bijvoorbeeld calcium en fosfor nodig voor sterke botten en tanden. Voor de goede werking van zenuwen zijn natrium, kalium en magnesium heel belangrijk. Een ander heel belangrijk mineraal die een belangrijke functie heeft bij het zuurstoftransport in het bloed, is ijzer.

Zoals je kan zien, zijn mineralen belangrijk voor bijna alle processen in het lichaam van de hond. Hier is een kort overzicht van wat mineralen doen in een hondenlichaam:

Mineralen Functie
Calcium behoud van gezonde botten en tanden, reguleert de bloedstolsels, helpt bij spiercontractie en overdracht van zenuwen
Chloridehelpt bij de productie van maagzuur, houdt de lichaamsvloeistoffen in evenwicht, onderdeel van het spijsverteringssysteem
Chroomhelpt bij het glucose metabolisme
Kopercoenzym, ijzer metabolisme
Jodiumhelpt bij de productie van schildklierhormoon, de groei en het metabolisme
IJzerdraagt zuurstof, helpt bij de energieproductie
Magnesiumhelpt bij de aanmaak van eiwitten, transmissie door zenuwen en spiercontractie
Mangaancoenzym
Molybdeencoenzym
Fosforhelpt bij het onderhoud van botten en tanden
Kaliumverbetert de overdracht van zenuwen, helpt bij spiersamentrekkingen
Seleenantioxidant
Natriumbelangrijke functie in het zenuwstelsel, helpt bij spiersamentrekkingen
Zwaveleiwit productie
Zinkhelpt bij wondgenezing, helpt bij de groei en verbetert het immuunsysteem

Welke mineralen haalt een hond uit vlees/eiwitten?

Voor een hond is een van de belangrijkste bronnen van vitaminen en mineralen vlees. Vooral vis en rood vlees bevatten veel nuttige mineralen voor je hond.

In de tabel hieronder kan je vinden in welke eiwitbron je elke vitamine kan vinden. Dit is natuurlijk slechts een kleine collectie van eiwitbronnen. Minder veel voorkomende vleessoorten zoals hert staan er niet bij, dit betekent niet dat ze minder mineralen bevatten.

Mineralen Eiwitbron
Calciumvis, sardines, sadientjes
Chlorideeieren, garnalen, zalm, sardines, tonijn, kreeft, kabeljauw, rundvlees, kippenlever
Chroomrundvlees, kip, eigeel
Koperlever, oesters (niet gebakken), kreeft, zalm
Jodiumzeevis, garnalen, kreeften, krabben, kabeljauw, tonijn, eieren, pruimen, kalkoen, rundvlees, kip, varkensvlees, lam
IJzerkip, eend, varkensvlees, kalkoen, eieren, vis
Magnesiumzalm, heilbot, makreel, koolvis, krab
Mangaanoesters, mosselen
Molybdeenrundvlees, kip, eieren, tonijn
Fosforkip, kalkoen, varkensvlees, zeevruchten, karper, sardines, zalm, koolvis, makreel
Kaliumtonijn, heilbot, kabeljauw, fortel
Seleentonijn, oesters, venusshelpen, heilbot, garnalen, zalm, varkensvlees, rundvlees, kalkoen, kip, eieren
Natriumgarnalen, varkensschil, tonijn in blik, kip in blik en kalkoen
Zwavelkalkoen, eieren, rundvlees, vis, kip
Zinkrundvlees, lam, varkensvlees, schaaldieren, eieren

Welke mineralen haalt een hond uit planten?

De verteerbaarheid van planten is voor honden wat minder dan van vlees, zeker als de plant onbewerkt is. Sommige planten zijn giftig voor honden als ze rauw zijn, en ook in grote hoeveelheden kunnen een aantal een schadelijk effect op je hond hebben.

Desondanks bevat een groot deel van het kant en klare hondenvoer een plantaardige bron van vitaminen en mineralen. Welke mineralen je kan vinden in veel plantensoorten, kan je hieronder vinden.

Opnieuw zijn dit uiteraard niet de enige plantensoorten waar mineralen in zitten.Mineralen Planten bron
Calciumsojabonen, broccoli, kool
Chloridegekookte kikkererwten, doperwten, suikermais, wortelen
Chroombroccoli, sperziebonen, aardappelen, spinazie
Koperspinazie, boerenkool, snijbiet, zoete aardappelen
Jodiumgekookte mais, gekookte groene erwten, gepofte rijst, witte rijsthaver, bonen
IJzerbruine rijst, sojabonen, waterkers, boerenkool, spinazie, broccoli
Magnesiumspinazie, snijbiet, sojabonen, aardappelen, pompoen
Mangaanhavermout, bruine rijst, spinazie, zoete aardappelen, mais, boerenkool, sperziebonen
Molybdeenaardappelen, witte rijst, spinazie, mais, sperziebonen, wortelen
Fosforkikkererwten, soja, havermout
Kaliumspinazie, broccoli, aardappelen, zoete aardappelen, erwten, snijbiet
Seleenbruine rijst, havermout, spinazie
Natriumerwtjes in blik
Zwavelsojabonen, rijst, kikkererwten, haver
Zinksperziebonen, boerenkool, aardappelen, zoete aardappelen

Wat zijn de symptomen van een tekort aan mineralen bij honden?

Omdat veel mineralen zo´n belangrijke functie hebben in het hondenlichaam, kan een tekort voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Het meeste hondenvoer bevat echter genoeg vitaminen en mineralen om ervoor te zorgen dat je hond gezond blijft. Ondanks regelgeving die ervoor moet zorgen dat kant en klaar hondenvoer een juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat, slaan sommige fabrikanten toch de plank mis.

Het gaat dan misschien niet om desastreus grote afwijkingen, maar deze kunnen op de lange termijn toch voor tekorten of juist een opstapeling van mineralen zorgen waardoor je hond ziek kan worden.

Uit een onderzoek in de VK bleek bijvoorbeeld dat veel merken blikvoer te weinig koper bevatten, en vaak juist teveel seleen. Daarnaast bleek een verkeerde calcium:fosfor verhouding vaak voor te komen.

Dit kan dus een reden zijn om af en toe van merk hondenvoer te wisselen, zodat je zeker weet dat je je hond niet per ongeluk consistent teveel of juist te weinig van bepaalde mineralen voert.

Wanneer je een vers vlees dieet voert of op een andere manier een dieet samenstelt voor je hond, is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je hond wel genoeg mineralen binnenkrijgt.

Mineralen overzicht

Mineralen Symptomen bij een tekort
Calciumbotmisvormingen, zwakte en onverklaarbare breuken
Chlorideuitdroging, haaruitval, vermoeidheid en zelfs verlamming
Chroominsuline resistentie, hoog cholesterolgehalte
Koperzeldzaam: bloedarmoede, slechte vacht, skeletafwijkingen
Jodiumonverwachte gewichtstoename, vermoeidheid, haarverlies en een droge, schilferige huid
IJzerbloedarmoede, bleke slijmvliezen, vermoeidheid, diarree
Magnesiumzwakte, spiertrillingen, gebrek aan spiercoordinatie, depressie, overactieve reflexen, ernstige spierpijn, abnormale hartritmes en gedragsveranderingen
Mangaanslechte botgroei en botafwijkingen, reproductief falen
Molybdeeneen tekort is zeldzaam
Fosforbotmisvormingen, zwakte en onverklaarbare breuken (Calcium en Fosfor werken samen)
Kaliumverlamming en slechte groei, hypokaliemie
Seleenspierzwakte, anorexia, verstoorde, ademhaling, coma
Natriumuitdroging, haaruitval, vermoeidheid en zelfs verlamming
Zwavel
Zinkhaaruitval, huidzweren, een verdikking van de huid en scheurtje, vooral daar waar de gewrichten zijn en bij de voetzolen

Wat zijn de symptomen van een overdosis mineralen?

Net zoals een tekort aan mineralen problemen voor de gezondheid van de hond kan veroorzaken, kan een overdosis dit ook. Van sommige mineralen is niet zoveel bekend over een overdosis, deze worden bijvoorbeeld gemakkelijk uitgescheiden door de nieren of afgebroken door de lever.

Er zijn veel mechanismen in het hondenlichaam die ervoor zorgen dat bepaalde mineralen zich niet op kunnen stapelen, maar daarvoor moeten de organen van de hond wel goed werken.

Zo kan een genetische afwijking er bij sommige honden voor zorgen dat koper zich opstapelt in de lever. Bij gezonde honden veroorzaakt een teveel aan koper niet snel problemen, maar bij deze honden wel.

Ook een teveel aan magnesium levert vaak pas problemen op wanneer de nieren van de hond niet meer goed werken, al zijn deze problemen vaak niet heel ernstig. In een normale situatie wordt een teveel aan magnesium door de nieren afgevoerd.

Een verkeerde verhouding tussen calcium en fosfor is een veel voorkomend probleem, en een teveel aan natrium (zout) kan erg gevaarlijk zijn voor een hond.

Mineralen Symptomen bij een overmaat
Calciumkan de absorbtie van andere mineralen beperken, botafwijkingen
Chlorideniet bekend
Chroomhypoglykemie, lever en nierschade, maag-darm problemen
Koperbij honden met koperstapeling: leverontsteking (hepatitis), cirrose
Jodiumverminderde eetlust, braken, coma
IJzermilde gastro-intestinale schade
Magnesiumbij nierfalen: spierzwakte, lage bloeddruk, adem en hartproblemen, shock, coma
Mangaaneen van de minst toxische sporenelementen
Molybdeenkan koperabsorptie hinderen, maar dit is zeer zeldzaam bij honden
Fosforeen lage calcium : fosfor verhouding kan problemen opleveren, maar wanneer voldoende calcium aanwezig is, zal fosfor niet snel toxisch zijn
Kaliumeen overdosis komt niet snel voor
Seleenverminderde eetlust, vertraagde vachtgroei, groeiproblemen
Natriumbraken, diarree, hoge temperatuur
Zwavel
Zinkverlies van eetlust, diarree, braken, sloomheid, oranje ontlasting, geelzucht

Kan je een hond mineralen voor mensen geven?

Zoals met veel medicijnen en supplementen, is het vaak niet slim om producten die voor mensen bedoeld zijn voor honden te gebruiken. Zeker als je een kleine hond hebt, geef je al snel een veel te hoge dosis.

Als je vermoedt dat je hond een mineralentekort heeft, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan vaak met een bloedtest kijken of er iets mis is en daarna bepalen wat hieraan gedaan kan worden.

Dit is zeker belangrijk, omdat een tekort aan mineralen niet zo heel snel voorkomt bij honden. Zoals je hierboven kon lezen, gaat er wel eens iets mis bij de samenstelling van hondenvoer, maar extreme tekorten zijn zeldzaam als je hond kant en klaar hondenvoer krijgt.

Wanneer je zelf een dieet samenstelt voor je hond, moet je voorzichtiger zijn. Het kan soms bijvoorbeeld nodig zijn om dan extra calcium te geven.

Dit kan je doen met een supplement zoals GRUA Calcium Plus. Ook Hokamix is een goede optie als compleet vitamine en mineralen supplement wanneer je vers vlees voert. Ook de supplementen van Canina Barfer’s best zijn een uitstekende aanvulling.

Categorieën

Tags

Archief

Honden Gezond ...